2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Menő lesz az okosszemüveges koncertfelvétel?

R. T. 2013. július 31. 18:10, utolsó frissítés: 18:10

Többen videóztak már koncertet a közönség soraiból a Google Glass-szel, ezúttal viszont a Bon Jovi egyik tagjára sikerült okosszemüveget adni. De minek?


Öngyújtók helyett szappantartó-fényképezőgépek, majd okostelefonok és tabletek kijelzője mozog szentjánosbogárként majd' minden egyes koncerten a színpad előtt. Nem hangulatvilágítás, csak mindenki szeretne hazavinni egy darabot a showból, majd felnyomni YouTube-ra, mindegy, milyen minőségben, és az sem szokott túl sokat számítani, hogy a felvétel készítése alatt az illető hátánál tartózkodók esetleg a színpadot nézték volna, és nem a képernyőt.


Ennek a trendnek talán vége lehet a Google Glass elterjedésével

– véli több tech-szerkesztő. Az első alkalom, amikor valaki koncerten használta a szemüveget, és a fotó és videó el is terjedt a sajtóban, Justin Timberlake május 5-i New York-i koncertjén esett meg; a The Verge újságírója tesztelte így a Glasst, és nagyon meg volt vele elégedve.Bár cyborg-szerű kinézetével néhány pillanatra sikerült egy-egy ember figyelmét elvonnia Timberlake-ről, nem ezt találta a legjobb élménynek, hanem hogy kényelmesebben és jobb minőségben sikerült rögzítenie pár felvételt azoknál, akik a telefonjukat lóbálva próbáltak valami használhatót kihozni a koncertből.

Később jött egy Bruno Mars-koncert a Tech is for Geeks oldalon, ennek szerzője is odáig volt az élményért, bár ennek nem lett akkora visszhangja. És ugyancsak megelégedéssel ír az a szerző a Glassről, aki egy The Boxer Rebellion-koncertet filmezett, bár ő végre kiemeli, hogy kényelmesebb ugyan, mint kitartani egy telefont, de a fejet is eléggé stabilan kell tartani egy tűrhető minőségű videóhoz.

A legfrissebb okostelefonos koncertélményt nem a közönségből, hanem a színpadról szolgáltatták: a Bon Jovi New Jersey-i koncertjén a frontember és a billentyűs is felpróbálták. "Hatalmas nagy élmény volt Google Glass-viselés közben játszani egy 55 ezres teltház előtt" - írta a billentyűs, David Bryan a Mashable-nek, bár azt nem részletezi,


mi is volt az a nagy élmény.

Az olvasók és a YouTube-on kommentelők sem igazán értik, ami nem csoda: a három perces videón annyit látni, mint egy gyenge telefonos felvételen, és a Mashable sem igazán tud mást kiemelni belőle, mint hogy “Bryan szőke haja lengett a Glass kamerája előtt, miközben ujjait a billentyűkön futtatta”.A szemüveges felvétel nem saját indíttatás volt a Bon Jovi részéről, hanem Chris Barrett hivatásos Google Glass-tesztelő ötlete, aki már egy letartóztatást és egy kaszinójátékot is filmezett a szemüveggel, a mostani koncertet pedig "szürreálisnak és lenyűgözőnek" nevezte. A cnet.com portál egyik szerzője pedig elképedt, hogy mi lehet ezen ennyire lenyűgöző, szóval a mostani kísérlet nem feltétlen hatott meg senkit a kezdeményezőn kívül.

Az tehát még kérdéses marad, hogy mit tud hozzáadni egy koncerthez, ha a fellépők Google Glass-t viselnek – talán, ha egy egész show-t végig közvetítenének az ő szemszögükből is, bár a minőség egyelőre messze elmarad bármilyen kicsit komolyabb színpadi kameráétól. A célközönség úgysem a sztárok lesznek, hanem a közönség - amelynek szerencsés tagjai eddig eléggé meg voltak elégedve az egyszerre kúl és okos kütyü teljesítményével.Az okosszemüveg a videózásnál nyilván sokkal többet tud - például egy mozgássérült a Google Glass segítségével,


pusztán a szemmozgásával

twittelt életében először -, mégis úgy tűnik, a videók és a fotók izgatják legjobban a júzerek fantáziáját. A Google+ oldalán a fejlesztők folyamatosan posztolnak különféle videókat, amelyek például állatkertben vagy hőlégballonon készültek; de filmeztek már lánykérést is vele. Mi azonban egy darabig biztosan nem fogunk sem koncertre, sem állatkertbe járni vele: bár éppen most jelentették be, hogy még több felhasználó jelentkezhet, továbbra is csak amerikai állampolgárokat fogadnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS