2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csíkmadarassal és Csíkverebessel is kampányolhatna valaki?

G.L. 2013. augusztus 01. 10:00, utolsó frissítés: 12:24

A világ 10 leggyakrabban összetévesztett településének a listáján csak ötödik a Bukarest-Budapest páros. De TSZ-nek egyszer sikerült Csíkszereda helyett Csíkszeredába mennie.


Bucharest Not Budapest névvel indított múlt hétfőn kampányt a Rom csoki. A mémgyanús reklámban olyan emlékezetes esetekre hívják fel a figyelmet, amikor híres külföldiek Bukarestet összetévesztették Budapesttel.Olyan elhíresült bakikat említenek meg, mint amikor Michael Jackson, a Metallica vagy Lenny Kravitz is Budapestet köszöntötte a bukaresti koncertjükön, de felelevenítik azt a tavalyi történetet is, amikor 400 Athletic Bilbao szurkoló tévedésből Budapestre foglalt jegyet az Atletico Madrid elleni Európa Liga bukaresti döntőjére. Ennek kapcsán gyűjtöttük össze, hogy még mivel kampányolhatnának, illetve melyek azok a települések, amelyeket a leggyakrabban össze szoktak téveszteni az emberek.


A világ 10 leggyakrabban összetévesztett településeinek a listájánaz ötödik helyen szerepel a Bukarest–Budapest páros. Eszerint leggyakrabban a Mallorca szigetén található Palma de Mallorcát és a Kanári-szigeteken található Las Palmast tévesztik össze, utána pedig a portugáliai Lisszabon és az észak-írországi Lisburn következik. A listán a harmadik a jordániai Ammán városa és Ománi szultánság, a negyedik pedig az olaszországi Velence (ami angolul Venice) és az ausztriai Bécs (ami angolul Vienna) párosa.

Szerepel még a tízes listán a kaliforniai San Jose és a Costa Rica-i San Jose, illetve a Puerto Rico-i San Juan is, mint amiket össze-vissza kavarnak. De ott van a London és London esete is a hetedik helyen, az egyik ugye Nagy-Britanniából, a másik pedig Kanadából. Különben ezen kívül is számos London van még a világon, szóval van amivel keverni. Nyolcadik helyre a franciaországi Bordeaux és a törökországi Bodrum került, a kilencedik pedig – elég megmagyarázhatatlan módon – az egyesült államokbeli Los Angeles és a nigériai Lagos. Fogalmunk sincs, hogy mit lehet ezen a kettőn összekeverni.

Nálunk azon kívül, hogy a kezdők simán összekeverhetik Csíkmadarast Csíkverebessel, vagy (Maros)vásárhelyet (Kézdi)vásárhellyel, inkább a román településnevekből lehet kavarodás. Egy kolozsvári simán összetévesztheti Székelykeresztúrt (Cristuru Secuiesc) Kézdivásárhellyel (Târgu Secuiesc), vagy egy külföldi Sepsiszentgyörgyöt (Sfântu Gheorghe), Csapószentgyörggyel (Sfântu Gheorghe), esetleg a Tulcea vagy a Giurgiu megyei (igen, ott is van egy) Sfântu Gheorghevel.

A leghíresebb ilyen jellegű tévesztés egyébként Tamási Áron temetéséhez köthető, amikor a román vasúttársaság tévedésből a Zsíl-völgyi Lupénybe vitte az író koporsóját a Hargita megyei Farkaslaka helyett, mert románul mindkét településnek Lupeni a neve. Vagy egy másik, talán csak városi legenda szerint a Szilágy megyei Szilágynagyfalu románul azért lett Nuşfalău és nem Satu Mare, mert korábban a falu templomának harangját véletlenül egy másik megye hasonló nevű településére szállították (van belőle elég, az erdélyi helységnévszótárban lehet őket megkeresni).

Természetesen két települést összetéveszteni nem csak a megnevezés miatt lehet. TSZ-nek, a Szomszédnéni Produkciós Iroda humoristájának több ilyen tévesztős sztorija is van, amikor nem jó településre ment, vagy legalábbis rossz irányba indult. Az egyik legviccesebb szerint a vasúti sínek zavarták össze a helyes irány megtalálásában:Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS