2024. április 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gondatlanság miatt temetett be öt sportolót a hó a síversenyen

szerk. 2004. január 20. 15:50, utolsó frissítés: 15:50

Kiásták a kétméteres hóréteg alól annak az öt sportolónak a holttestét, akiket lavina temetett el a Bucsecs-hegységi alpesisí-versenyen. A hegyimentők szerint a szervezők #b#lebecsülték#/b# a hóomlás veszélyét.

Megkezdte a kivizsgálást az öt halálos áldozattal járó bucsecsi lavina ügyében a Bucsecs Katonai Sportklub, az alpesisí-bajnokság első fordulójának szervezője. A tragédia vasárnap történt a Román Hegymászószövetség védnökségével szervezett versenyen. Florin Ianosiu őrnagy, a sportklub szóvivője a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, a bajnoksági forduló előtti napokban


az esetleges lavinaveszély felderítésére


minden szükséges ellenőrzést elvégeztek. Mint mondta, a vizsgálatokat a sportklub egyik tagja, a versenyigazgató Balogh őrnagy végezte el, aki megállapította, minimális a kockázat. Ianosiu beszámolója szerint azonban az elmúlt hét folyamán a Bucsecs-hegységben erősen havazott, és 50 cm-es friss hótakaró képződött.

Véleménye szerint a Nyugat-Európában szokásos elv szerint – amelyet Romániában rendszerint figyelmen kívül hagynak – csak 24-36 órával a hasonló mértékű havazás után lenne szabad a hegyvonulatra egyáltalán kimenni. Az őrnagy véleménye szerint


a tragédiát el lehetett volna kerülni,

ha a bajnoksági lesiklásra más útvonalat választanak, de hogy erről a vasárnapi versenyen ki döntött, csak a belső vizsgálat befejezte után tudná megmondani. Az áldozatok felkutatásában résztvevő hegyimentők szerint a tragédia megelőzhető lett volna. Állításuk szerint hozzáértő ember szemében egyértelműnek kellett volna legyen, hogy az akkori időjárási körülmények között a lavina bármelyik pillanatban elindulhat.

– A szervezőknek kötelességük lett volna minden lehetséges veszélyt kiküszöbölni – nyilatkozta Nicolae Cojanu, a Sinaia-i hegyimentők szervezetének vezetője.

Dan Manolachescu, a bajnoksági forduló egyik résztvevője szerint a szervezők a start előtt arra kérték a sportolókat, írjanak alá egy nyilatkozatot, mely szerint saját felelősségükre vesznek részt a versenyen. Az áldozatok száma magasabb is lehetett volna, mert egy szombati résztvevő visszalépett a vasárnapi egyéni versengéstől.


Hétfő délutánra a hegyimentőknek

sikerült kiásniuk a lavina-katasztrófa öt áldozatának holttestét, köztük három magyar nemzetiségű kollégájukét. A sportolókat a mintegy 400 méteres, kőtörmeléket is sodró lavina több, mint két méter vastag hóréteggel temette be. A hegyimentők és törvényszéki orvosok szerint a fiataloknak a sérülések miatt esélyük sem volt a túlélésre.

Mindhárom magyar hegyimentő alpinista 30-40 év közötti volt. Buzási Zoltán, a Nagyváradi Hegyimentő Szolgálat alapító tagja, tavalyi országos bajnok – őutána két órán keresztül kézzel ásta a havat két kollégája, mindhiába. Szintén tapasztalt alpinista és síző volt két társa is, Mike Csaba, a székelyudvarhelyi Acvila Klub tagja és a csíkszeredai Blága István. A másik két áldozat Cosmin Conut 16 éves fiatalember és Dorel Jercan, a predeali hegyivadász-alakulat alkalmazottja.


Hírforrás: Mediafax

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS