2021. február 27. szombatÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szülni is csak protokoll szerint: az orvos már hetek óta nem iszik

G. L. 2013. július 10. 14:02, utolsó frissítés: 16:22

A britek szerint szombaton délelőtt születik meg a királyi utód, aki 3,18 kilogramm súlyú, barna hajú hercegnő lesz, és Alexandrának fogják hívni.


Egy hete állnak létrán a lesifotósok Londonban a londoni Saint Mary kórházzal átellenben, arra várva, hogy Katalin végre megszüljön. A kiszivárgott információk szerint Cambridge hercegnőjének július 13-án kellene megszülnie első gyermekét, de a sajtósok azzal is számolnak, hogy a királyi család esetleg rászedi őket, ezért már bő egy héttel korábban kiálltak, hogy nehogy lemaradjanak bármi fontosról, mert – a britekkel egyetemben – mindent szeretnének tudni.


Nagyjából 160 fotós és forgatócsoport várakozik a világ minden tájáról a kórház előtt.

Aggodalmuk nem teljesen alaptalan: amikor például Diana hercegnő várta első fiát, Vilmost július 1-jére tervezték a szülést, de a trónörökös már tíz nappal korábban, június 21-én megszületett.De nem csak a sajtósok várják a királyi babát, a kereskedőknek sem jön rosszul a gyerek születése, amelynek a neméről egyelőre még nem lehet tudni semmi biztosat, állítólag a szülők, Vilmos és Katalin sem tudják. A brit szuvenírboltok máris tele vannak babaváró kellékekkel – konyhai törülközőkkel, tányérokkal, csészékkel –, de az üzlet akkor fog igazán beindulni, ha már lehet tudni a gyermek nemét és nevét. A brit gazdaság 243 millió fontos bevétellel számol abból, hogy az emberek megünneplik a jövendőbeli uralkodó születését. Ebből várhatóan 80 millió font lesz a szuvenírek, 76 millió font a könyvek, 25 millió font pedig az alkalmi partikra vásárolt élelmiszerek eladásából befolyó összeg. A Daily Mail szerint

a királyi család is kiveszi majd a részét az üzletből,

a leendő nagypapa, Károly herceg például kézzel készített babacipőket fog árusítani, páronként 22,5 fontért. Ezeken vagy a brit zászló vagy egy traktor díszeleg majd. A palotaőrség egyenruháját utánzó rugdalózó 12,95 fontba, egy hercegnős párna pedig 45 fontba kerül. A bevétel a Royal Collection Trust nevű alapítványnak utalják majd, amely fölött II. Erzsébet királynő rendelkezik. A pénzt állítólag kulturális célokra és a paloták karbantartására fordítják majd.Az udvar készen áll a szülésre, mindent pontos protokoll szerint megszerveztek.

A sajtó által csak Royal Baby hadműveletnek nevezett eseménysorban az nőgyógyász megérkezésétől kezdve a miniszterelnök értesítéséig minden pontosan le van szabályozva. A tervek szerint Katalint a Kensington-palotából, a pár londoni rezidenciájáról Vilmos fogja – szeretné – autóval a kórházba vinni. Vilmos még mindig Walesben tartózkodik, de a Mail on Sunday információ szerint már múlt péntek óta készenlétben áll egy bérelt/kölcsönkért magánhelikopter, hogy azonnal indulhasson, ha szükséges. A Daily Mail információi szerint Vilmos 90 perc alatt teszi meg a 288 mérföldes (463,49 kilométeres) távot a légierő észak-walesi támaszpontjától Londonig.

Vilmos és Katalin a terhesség késői szakaszáig együtt lakott a walesi otthonukban, ám a hercegnő nemrég felköltözött londoni lakásukba, hogy közel legyen az észak-londoni Paddington kerületi kórházához, ahol világra hozza elsőszülöttjét.

A gyermek érkezésének első jele várhatóan az lesz, hogy fegyveres rendőr jelenik meg a kórház bejárata előtt;

ez azt jelenti, hogy Katalin már úton van a klinika felé. Addigra már elindul a királyi család első számú szülész-nőgyógyásza, Marcus Setchell professzor is, akinek autóját a rendőrség tetőre erősíthető villogóval látta el, nehogy a doktor elakadjon a londoni csúcsforgalomban. Setchell egyébként egy különleges kódolású mobiltelefont kapott, azon közlik majd vele, hogy indulnia kell a kórházba. A pletykák szerint az orvos már hetek óta nem fogyaszt alkoholt, hogyha a palotából hívják, azonnal bevethető legyen.A hercegi utód érkezéséről azonban a hagyományos menetrend alapján először a királyi családot kell értesíteni. Amint az újszülött világra jött, Vilmos herceg értesíti nagymamáját, II. Erzsébet királynőt a majdani uralkodó megszületéséről, egy szintén kódolt telefonon. A hercegi házaspár személyi titkára, Jamie Lowther-Pinkerton ugyanekkor értesíti David Cameron brit miniszterelnököt és Justin Welbyt, Canterbury érsekét, az anglikán egyház első számú vallási méltóságát. Ezzel egyidejűleg természetesen Katalin hercegnő szüleinek is szólnak, hogy megjött az unoka.

Az udvari illetékesek pedig ezzel egy időben tájékoztatják az örömteli eseményről az 54 tagállamot számláló - jórészt az egykori brit gyarmatok és függő területek alkotta - Nemzetközösség országainak vezetőit. A hercegi utód világra jötte nyilván abban a tizenöt nemzetközösségi tagországban kelti majd a legnagyobb érdeklődést, amely ma is a mindenkori brit uralkodót ismeri el államfőjének, és amelynek, ha minden jól alakul, a megszülető baba is vezetője lesz pár évtized múlva. Ezek között vannak olyan parányiak, mint Tuvalu és olyan földrésznyi országok is, mint Kanada vagy Ausztrália.A brit alattvalók és a sajtó hivatalosan csak akkor szerezhetnek tudomást majdani uralkodójuk megérkezéséről, amikor - a hagyományoknak megfelelően - az erről szóló írásos hirdetmény megjelenik az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapuja előtt egy festőállványon. A hercegi elsőszülött világra jöttét emellett

41 ágyúlövés is hírül adja majd a londoni Hyde Parkban.

A brit sajtó szerint óriási ünneplő tömegekre lehet számítani, mind a kórház, mind a Buckingham palota környékén. De a hírek szerint még a Niagara vízesést is befestik annak örömére, hogy megszületett a világ pillanatnyilag legjobban várt babája, állítólag rózsaszínben vagy kékben fog majd pompázni, a baba nemétől függően. A hírek szerint a babamánia máris kiterjedt Ausztráliára, ugyanis az ausztrál exkormányfő, Julia Gillard már köti az ajándékát, egy piros kengurut.

A jövendőbeli uralkodóval egy napon születő gyerekek egy ezüst szerencsepénzt kaphatnak a brit Királyi Pénzverdétől, amelynek múlt csütörtöki bejelentése szerint – az évszámnak megfelelően – 2013 ezüst egypennys készült az alkalomra. Az érdeklődő szülőknek a pénzverde Facebook-oldalán kell jelezniük igényüket, és mellékelniük kell gyermekük születési anyakönyvi kivonatának másolatát. Az angolszász hagyomány alapján, ha valaki ezüstpénzt ajándékoz újszülöttnek, azzal azt a jókívánságát fejezi ki, hogy a gyermek egészségben és anyagi jólétben élje életét.A születendő gyerek címe His Royal Highness Prince [keresztnév] of Cambridge vagy Her Royal Highness Princess [keresztnév] of Cambridge, magyarul Ő királyi fensége Cambridge-i [keresztnév] herceg/hercegnő. A fogadóirodáknál a babával kapcsolatos minden információra lehet fogadásokat kötni, így a nevére, születési dátumára, súlyára, sőt még a haja színére is.

A megtett fogadások alapján a megszületendő gyerek 7 font (3,18 kilogramm) súlyú, barna hajú hercegnő lenne,

és az Alexandra nevet viselné. Valamikor a reggeli órákban születne meg, a britek szerint pedig július 13., szombaton a legvalószínűbb időpont. A Ladbrokers irodánál megtett fogadások alapján a legnépszerűbb név – így ezért fizetnek a legkevesebbet – az Alexandra (4/1) mellett a Viktória (4/1). A fiúnevek közül pedig a James (6/1) és a George (10/1) a legesélyesebb. De elől van még a listán a Charlotte (6/1), az Elizabeth (8/1), a Diana (8/1), a Mary (12/1), az Alice (16/1), a Frances (20/1), a Phillip (20/1), az Alexander (20/1) és a Grace (20/1) is. A nagyon „bátor” vállalkozók már a Psy névre is kötöttek fogadást, ezért 5000 az egyhez fizetnek a fogadóirodák.

A mindentudó brit sajtó már azt is megírta, hogy a születendő babának igen híres „rokonai” is lesznek, 11. fokú unokatestvére lesz Ben Affleck gyerekének. Az Oscar-díjas rendező és színész a családfakutatók szerint Diana hercegnő rokona.

A majdani trónutódlás szempontjából azonban már mindegy, hogy lány vagy fiú lesz, hiszen Vilmos herceg után mindenképpen a házaspár első gyermeke lesz az Egyesült Királyság uralkodója. A brit kormány által tavaly elindított törvénymódosítási folyamat ugyanis várhatóan felszámolja azt a diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint a mindenkori brit uralkodó elsőszülött fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb leánytestvére.

Vilmosék első gyermeke így megszületése pillanatában - Károly trónörökös és elsőszülött fia, Vilmos után - feltétlenül a harmadik helyre kerül a trónutódlási sorban, egy hellyel hátrébb utasítva nagybátyját, Harry herceget.

Forrás: mti, Daily Mail, life.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS