2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit gondolnak a csíkszeredaiak a TIFFszeredáról?

G.L. 2013. június 29. 08:53, utolsó frissítés: 11:30

Végre van valami a Film.dok helyett, és az sem probléma, hogy szinte csak magyar és román filmeket vetítenek, olyat úgyis csak ritkán látnak.


A TIFFszeredán résztvevő, és részt venni szándékozó csíkiakat kérdeztünk meg arról, hogy mit gondolnak a fesztiválról, illetve annak programjáról.


Ildikó, filmrendező

Jó kezdeményezés. Jót tesz a városnak, mivel rá kell venni a lakókat, hogy filmeket nézzenek. Ilyen filmeket pedig nem láthatnak máskor, a többségüket az internetről sem lehet letölteni. Nem elég csak azok a filmeket megnézni, amiket a tévében bemutatnak. Emellett egy ilyen rendezvény jó szocializációs lehetőség is, mindig lehet új emberekkel ismerkedni.

Örülök, hogy ennyi megnézésre érdemes filmet elhoztak a szervezők, nagyon színes a program. Első évnek ez nagyon jó. Valószínűleg azért választottak többségében román és magyar filmeket, mivel ezek közelebb állnak a helyi emberekhez. Számomra az a szomorú, hogy az előbbi filmen (Dan Chisu: A medve – szerk.) ennek ellenére sem voltak túl sokan. Az is jó, hogy egyből bevállalták az öt napos fesztivált.

Ibolya, zenetanárnő

Tetszik a TIFFszereda, gyerekkorom óta nem láttam ekkora vásznon filmeket. Emellett – a szakmámból kifolyólag is – a hangeffektusokra is nagyon figyeltem, jó volt sztereóban hallani. Nagyon jólesett Goran Bregovic zenéje, ami a film (Dan Chisu: A medve – szerk.) alatt szólt. A szerdai dokumentumfilm is nagyon tetszett. A Csendországot szerettem volna megnézni, csak volt valami kavarodás, és nem azt vetítették. De egyáltalán nem bántam meg, begyűjtöttem egy kis történelmleckét Kósról, a Bánffyakról, Bonchidáról (Oláh Kata: A Griff, a Dámvad és a Varjú - Bánffy Miklós, Kós Károly, Kemény János).

A fesztiválon vetített filmek közül gyakorlatilag egyet sem láttam, sőt a TIFF-ről sem hallottam eddig. Most érdeklődtem a helyszínen, hogy mit ajánlanak a programból, bejelöltem párat, amire szeretnék elmenni. De még egyeztetni fogom a Mini Jazz Fesztivál programjával, mivel arra is van bérletem. Szerintem baj, hogy a két rendezvényt egymásra szervezték, mivel ugyanaz a közönség menne ide és oda is.Márta, pszichológus

Most fogom megnézni az első filmem ezen a fesztiválon. Örvendek, hogy eljöhettem. Korábban Kolozsváron egyszer már részt vettem a TIFF-en, akkor egy román filmet néztünk meg. Itt egyszerűen nincs lehetőség moziba menni, a vetített filmeket sem nagyon ismerem, egyszerűen csak belecsöppentem az eseményekbe. A barátnőm hívott, hogy jöjjek, és mivel érdekesnek tűnt a film, belementem. Úgy tudom, főleg helyi filmeket akarnak megmutatni, de én annak is örülnék, ha pl. egy dán filmet is vetítenének.Ata, egyetemista

Nem vettem még részt a TIFFszeredán, de ahogy nézegetem a plakátot és olvasgatom a kommenteket, elég érdekesnek tűnik. Engem a grafikával kapcsolatos dolgok érdekelnek, épp most beszéltem a barátnőmmel arról, hogy milyen jó lenne, ha Csíkszeredában is lenne fotózással, videózással és grafikával kapcsolatos szak az egyetemen. Az is jó lenne, ha legalább lenne valamilyen nyilvánosan működő fotós, videós csoport, amelyhez kapcsolódni lehetne. Sőt, a TIFFszeredát az amatőr filmesek munkájával is fel lehetne turbózni.

Ha időm engedi, akkor valószínűleg benézünk a TIFFszeredára. Mindketten most államvizsgázunk a barátnőmmel, így elég sokat kell tanulni. Szerintem az is befolyásolja a dolgokat, hogy egyszerre van a jazz-fesztivállal.Zsombor, önkéntes

Nagyon vagány, emel a város színvonalán, de nem tudom, hogy az embereket mennyire érdekli. Van egy olyan érzésem, hogy ha aranyat osztanának a placcon, arra sem jönnének.

Szeretem a fesztivál programját is, mivel nagyjából új filmeket vetítenek, és az is tetszik, hogy ezek nálunk vagy Magyarországon készültek, mivel nem sok ember teheti meg, hogy ilyen filmeket nézzen. Inkább az amerikai filmeket nyomják felénk. A Huncut filmekre, az Aglajára és Az ajtóra szeretnék mindenképp elmenni.Éva, nyugdíjas

Korábban hozzászoktunk a Film.dok dokumentumfilm-fesztiválhoz, amelyet egy ideje már nem rendeznek meg, és nagyon hiányzik. Törzsvendégei voltunk néhányan, filmről-filmre jártunk, amit csak tehettünk, megnéztünk. Örülök, hogy most van valami helyette. Szerintem egy ilyen fesztivál nem terheli meg nagyon a várost, ezért szeretném, ha évenként megrendeznék. Mindenképp jó kezdeményezésnek tartom, hiányzik ugyanis a román és a magyar film, már nem nagyon ismerjük a színészeket sem, akik játszanak bennük.

Itt emellett a nézők a filmkészítőkkel is találkozhatnak, kapcsolat alakulhat ki közöttük. Amióta nagyon megnőtt a tévék kínálata, teljesen elszakadtunk a román és a magyar filmes kultúrától, hiszen már nincs mozi, ahol esetleg vetítenék ezeket. Sára Sándor mondta az egyik Film.dok megnyitóján, hogy a román filmesek nagyon jó filmeket csinálnak. Nekem is tetszett, amit az este vetítettek (Adrian Sitaru: Din dragoste cu cele mai bune intentii – szerk.), bár elolvasnám róla a kritikusok véleményét is, ha hoznának szaklapokat is ide.


Nándor, egyetemista

Korábban a Film.dok jó volt, most kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a TIFFszereda. Az a film, amit most megnéztem (Török Ferenc: Isztambul - szerk.) például tetszett, nyers, magyar rendezés volt. Szóval egyelőre jól indult, még a Gyerek fekvését (Pozitia copilului), a Vidám temetést (Funeralii fericite), Az ajtót és a Lore-t szeretném megnézni. A kolozsvári TIFF-ről már hallottam korábban is, de még nem vettem részt rajta, Nagyváradon vagyok egyetemista. Művész- és dokumentumfilmek vetítésre szoktam csak moziba járni, a többit megoldom az interneten.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS