2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagyváradi nemzetközi félmaraton: bárkinek teljesíthető távolság

hirdetés 2013. június 24. 13:01, utolsó frissítés: 14:26

Az idén harmadjára megszervezett félmaraton egyben Balkán bajnokság is lesz: tíz ország legjobb futói indulnak. De lesz jótékonysági futás és gyerektáv is.


Szeptember harmadik vasárnapján harmadjára vehetik fel a futócipőt a nagyváradi nemzetközi félmaraton indulói: az Oradea City Running Dayen egyéni, páros és négyfős váltós félmaratont, fél-félmaratont, azaz 10,5 kilométert, valamint 5 kilométeres jótékonysági futást lehet bevállalni, és a gyerekek sem maradnak futás nélkül. A nevezők egyes kategóriákban pénzjutalmat, és mindenképpen a futás és az egészséges életmód közös élményét vihetik haza az ország egyik legnagyobb civil sporteseményéről.Deme-Molnár József, a félmaraton szervezője mesélt arról, hogy miért is érdemes benevezni a harmadjára megszervezett nagyváradi nemzetközi félmaratonra.

Milyen tapasztalatai vannak az előző két kiadásról?


- Csak pozitív élményekről beszélhetek: az előző két kiadásból kitűnt, hogy egyre többen fordítanak egyre nagyobb hangsúlyt az egészséges életmódra, és ezt a mozgás által is fontosnak tartják, ezért részt vesznek a félmaraton különböző kategóriáiban is.

Hány résztvevője volt a korábbi kiadásoknak?

- Az elsőn 710-es voltak, a tavalyin elértük a 900-at, az idén pedig arra számítunk, hogy még többen jönnek el. Bízunk benne, hogy idén elérjük az 1000 fölötti létszámot.
Külföldiek milyen arányban vettek részt a félmaratonon?

- A tavalyi kiadáson nagyon nagy növekedést tapasztalhattunk a külföldi résztvevők számában: míg első évben három országból vettek részt futók, a másodikban már hét országból érkeztek Nagyváradra.

Milyen díjakra lehet számítani?

- A huszonegy kilométer egyéni, a huszonegy kilométer kettes és négyes váltó, valamint a tíz kilométer egyéni első három helyezettje mindenképpen pénzjutalomban részesül. Az öt kilométeres távon nincs díjazás, ez a kategória azért létezik, hogy minél többen jelentkezzenek a futás öröméért, és átélhessék a másokkal együtt szaladás élményét is.

Mit kell tudni az idén is meghirdetett gyerektávról?

- Az esemény egyik legvártabb pillanata a gyerektáv. Nekünk, szervezőknek is hatalmas élmény volt látni, hogy rengeteg gyermek jön el, és rettenetesen élvezik. Nagyon szép látvány, ahogyan a sok kicsi egyedül vagy szülőkkel leszaladja az egy kilométeres távot, és mindenki mosolyog közben.
Kiknek ajánlja a nagyváradi félmaratont?

- A félmaratoni táv egyik legnagyobb előnye, hogy bárkinek elérhető távolság, és azokhoz is tud szólni, akik csak most gondolkodnak rajta, hogy jó lenne indulni. Mindenképpen igényel egy alapszintű felkészültséget, hiszen igénybe veszi a szervezetet, viszont kortól, nemtől függetlenül minimális felkészüléssel rajthoz lehet állni. Az időkorlát három óra, és ezt gyakorlatilag sétával összekötve is teljesíteni lehet, és mindenképpen hatalmas élményt nyújt.

Miért érdemes kimenni a félmaratonra, ha nem akarunk szaladni?

- Meglepetéssel készülünk mindazoknak, akik szurkolni jönnek ki, ígérjük, azok sem fognak unatkozni, akik a szaladó rokonok, barátok kedvéért jönnek ki!

Terveznek-e Nagyváradon teljes maratont is szervezni?

- Nem tervezzük, mivel körülöttünk a nagyvárosokban már van teljes maraton: Kolozsváron, Temesváron és magyarországi városokban is. A teljes maratont kezdő vagy akár haladó szinten sem lehet minden hétvégén lefutni, a kipihenés legalább 6 hét.

Mivel ennyi maraton van, Nagyvárad inkább a félmaraton mellett marad, és az időpontot is úgy választottuk ki szeptember harmadik vasárnapjára, hogy az októberi maratonokon rendszeresen induló amatőr futók felmérő félmaratonként futhassák ezt le.

Idéntől az is a szlogenünk, hogy „Nagyvárad Erdély félmaratonja”, és ide kapcsolódik az is, hogy az idei kiadás egyben a Balkán félmaratoni bajnokság: tíz ország legjobb futói futnak majd a félmaratonon, természetesen külön kategóriában, de nagyon fontos, hogy a szervezési lehetőséget éppen Nagyvárad kapta meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS