2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Homoszexuálist még szomszédnak se! Kell-e nekünk a melegházasság?

Gál László Gál László 2013. június 19. 16:25, utolsó frissítés: 17:31

A svédek, a norvégok és a spanyolok a legtoleránsabbak a melegekkel szemben, náluk már házasodni is lehet. Romániában azt sem szeretnék, hogy a szomszédságukban éljenek.


Traian Băsescu államfő szerint a szabad ember azt tesz életével, amit akar; Victor Ponta miniszterelnök nem tartja jónak, hogy az alkotmány a családot csak a férfi és a nő házasságaként határozza meg; Márton Árpád, az RMDSZ képviselője pedig megszavazta az alkotmánymódosító bizottság azon döntését, hogy a család a férfi és a nő házassága, amelyet végül mégis visszavont a bizottság.

A módosítás elfogadása gyakorlatilag kizárta volna az azonos neműek házasságkötését, és azt, hogy hasonló jogok illessék meg őket, mint az egy férfi és nő házasságával létrejövő kapcsolatban élőket. Természetesen a polgári törvénykönyv továbbra is tiltja az azonos neműek házasságát, de ha ezt a tiltást az alkotmányba is bevezették volna, akkor a feloldása gyakorlatilag ellehetetlenült volna, hiszen ahhoz minimum egy másik alkotmánymódosítás kellene, ami egy elég bonyolult folyamat.
A romániaiak véleményéről viszont kevesebbet tudni,egyelőre még egyetlen közvélemény-kutatás sem jelent meg a kérdés kapcsán. Viszont nem kockáztatunk nagyot, ha kijelentjük, hogy valószínűleg a többség nem támogatná. Egy 2006-os Eurobarometer felmérés szerint a romániaiak mindössze 11%-a támogatta az azonos neműek házasságának engedélyezését Európában.

A felmérés szerint egyébként 2006-ban az EU-ban a támogatók aránya 44%-os volt, Magyarországon a megkérdezettek 18%-a támogatta volna az engedélyezést. A helyzet azóta nem valószínű, hogy sokat változott. A Diszkrimináció-ellenes Tanács megrendelésére tavaly készült felmérésből is kiderült, a román társadalom leginkább a szexuális kisebbségekkel szemben elutasító. Az 1400 fős reprezentatív mintán készült kutatás szerint a megkérdezettek 86%-át zavarná, ha arról értesülne, hogy az egyik családtagja homoszexuális.


Meleget még szomszédnak se!

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet 2012 júniusában készült felmérésében, amelyben azt vizsgálták, hogy mi lenne az a legközelebbi kapcsolat, amelyet a különböző társadalmi csoportok tagjaival szemben még elfogadnának a romániaiak, a homoszexuálisokkal szemben voltak a leginkább elutasítóak. Általában azt még elfogadják, hogy Romániában éljenek melegek, viszont azt már nem, hogy közvetlenül a szomszédságukban lakjanak. Tavaly novemberi IRES-felmérés szerint a lakosság 79,7%-a nem szeretné, ha a szomszédságában homoszexuális élne.

Ennél jobban csak az alkoholistákra és a drogfogyasztókra vannak ki, előbbiekkel szemben 93,3%-os az elutasítottság, míg utóbbiakat a megkérdezettek 92,4%-a nem akarja. (Ez a két kategória egyébként nem szerepelt a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet által készített tavaly júniusi felmérésben, ők a homoszexuálisok mellett a HIV fertőzöttekre/AIDS betegekre, a mozgássérültekre, a más vallási közösségekhez tartozókra, a roma, a magyar, illetve a román személyekre kérdeztek rá.) A kisebbségkutató felméréséből ugyanakkor az is kiderül, hogy


a romániai magyarok is a melegeket akarják a legtávolabb tudni maguktól,

de a HIV fertőzöttekkel és a romákkal szemben is nagyon elutasítók, sokkal inkább, mint általában a romániaiak vagy a románok. Az átlagos romániai magyar nem szeretné, ha a három említett társadalmi csoport közül bármelyik a szomszédságában élne.

Nem szerinti bontásban a romániai magyarok körében a nők elfogadóbbak, a férfiak kis túlzással azt sem szeretnék, ha az országban melegek élnének. Egyébként romániai szinten is a nők tűnnek elfogadóbbaknak, de a szomszédjuknak ők sem szeretnének melegeket. Korosztály tekintetében egyértelműen a 36 évesnél fiatalabbak a legtoleránsabbak, az 55 évnél idősebbek pedig a legkevésbé. Az átlag idősebb romániai magyar egyébként azt sem szeretné, ha az országban melegek vagy leszbikusok élnének. Érdekes viszont, hogy ezzel szemben éppen a magyar fiatalok a leginkább elfogadóbbak.galeria_11560.JPG
Nemzeti Kisebbségkutató Intézet felmérése alapján
galeria_11561.JPG
galeria_11562.JPG
galeria_11563.JPG


A minták történelmi régiók szerinti felosztásából az tűnik ki, hogy a romániai magyarok a közép-erdélyi régióban fogadják el legkevésbé a homoszexuálisokat, az átlag ott még azt sem szeretné, hogy az országban melegek legyenek, ezzel szemben a Bánságban, ahol a leginkább elfogadóak, azzal sincs bajuk a magyaroknak, ha a munkatársuk meleg. A szórványból származó, a székelyföldi és a partiumi minta nagyjából azonos átlagban távolságtartó. Romániai átlagban az erdélyiek és a dobrudzsaiak a leginkább elutasítóbbak, a bukarestiek pedig a legtoleránsabbak, simán elfogadják, ha a szomszédságukban egy leszbikus vagy egy meleg él.Egy friss, kedden bemutatott Ipsos közvélemény-kutatás szerint, amelyet 16 országban végeztek el 12500 ember megkérdezésével, a homoszexuálisokkal szembe

a svédek, a norvégok és a spanyolok a legtoleránsabbak,

a legkevésbé pedig a lengyelek, a dél-koreaiak, a magyarországiak és a japánok számítanak annak. Az összes megkérdezett 73%-a támogatja az azonos neműek elismert élettársi kapcsolatát, míg 52%-uk a házassággal lehetőségével is egyetért. Magyarországon a megkérdezettek 51%-a támogatja, hogy elismerjék az azonos neműek élettársi kapcsolatát. A májusban végzett felmérés szerint a svédek 91%-a, a norvégok 90%-a, míg a spanyolok 89%-a támogatja az elismert élettársi kapcsolatot.

Az Ipsos felmérése szerint jelenleg a magyarországiak 30%-a biztosítana törvényes lehetőséget az azonos neműeknek, hogy az anyakönyvvezető előtt egybekeljenek, és 47%-uk kifejezetten nem támogatná. Leginkább azokban az országokban helyeslik a saját neműekkel való frigyet, ahol arra törvényes lehetőség is van: Svédországban 91%-os, Norvégiában 78%-os, Spanyolországban pedig 76%-os a támogatottsági arányuk. A legnagyobb ellenszegülés Dél-Koreában (26%), Japánban (24%) és Lengyelországban (21%) érzékelhető.Az Ipsos felméréséből is az derül ki, ami nálunk is tapasztalható, hogy a nők elfogadóbbak a melegekkel szemben, mint a férfiak. Az iskolai végzettség emelkedésével egyre toleránsabbak a társadalmak, a magyarországiak körében a házasságkötést az alapfokú végzettségűek 23%-a, az érettségizettek 31%-a, a diplomások 40%-a fogadja el. A nemzetközi felmérésből az is kiderül, hogy a nem vallásos emberek körében másfélszer annyian értenek egyet az azonos neműek házasságával, mint a vallásosak között. Az is érdekes összefüggés, hogy az LMBT-csoportba tartozót (leszbikust, meleget, biszexuálist vagy transzneműt) közvetlenül ismerő emberek körében is másfélszer annyian helyeslik az azonos neműek házasságkötését, mint akiknek nincsen ilyen barátjuk, kollégájuk, rokonuk vagy ismerősük.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS