2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elítéljük őket, de lelkigondozásra jöhetnek

szerk. 2004. január 08. 17:24, utolsó frissítés: 17:24

#b#Ne is gondoljanak#/b# házasságra, gyermekvállalásra a homoszexuálisok, és nem szolgálhat tovább az a lelkész vagy vallástanár, aki ilyesmit propagál. Homokosokat elítélő tanulmányt közöl a református Károli Egyetem Budapesten.

Az egyház a Biblia alapján nem helyeselheti a homoszexuális kapcsolatok megáldását, a homoszexuális párok házasságkötését, gyermekvállalását, homoszexuális életet folytató, vagy azt propagáló vallástanárok és lelkészek képzését, szolgálatba állítását, illetve szolgálatban tartását – olvasható a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Kari Tanácsa által a minap közzé tett állásfoglalásban.


Korparancs


"A keresztyén kultúrkörben az utóbbi időben gyökeresen átalakult az általános felfogás a szexualitás és homoszexualitás megítélésében. Az egyház is megkérdezetté vált, ezért meg kell fogalmaznia, és ki kell nyilvánítania álláspontját" – áll az egyház internetes oldalán nyilvánosságra hozott tanulmányi anyagban. A kari tanács szerint elengedhetetlen, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinata mielőbb állásfoglalást adjon ki, amelyben a szexuáletika minden területére kiterjedő tanítást fogalmaz meg az egyház közössége számára.

Mint írják, az újszövetségi szexuáletika alapja az a házasságfelfogás, amely szerint a szexualitásnak a férfi és a nő kizárólagos életközösségében van a helye, ennek egyetlen alternatívája van: az önmegtartóztatás. "... készek vagyunk vállalni a szembenállást a társadalom általános vélekedésével, ha az Isten Igéjéből más meggyőződésre jutottunk" – mutatnak rá a dokumentum megfogalmazói, kiknek álláspontját a Távirati Iroda ismerteti.


Az elutasítás nem kizárólagos álláspont

A hivatalos állásponttal ellentétben a protestáns egyházak hívei nem feltétlenül osztják ezt az álláspontot. A Csipetnyi Só nevű lutheránus holnap fórumán több egyháztag úgy fogalmaz, tolerálni kell a homoszexualitást:

A nagy evangélikus egyházak mindegyike (németek, amerikaiak, svédek, norvégok) komoly egyházi magasságokban foglalkoznak a kérdéssel. Nem elfogadják, de törik a fejüket azon, hogy mit és hogyan tehetnek. Nálunk meg inkább a fejükre húzzák az oltárterítőt, bűnöst kiáltanak, de nem fogják meg a tévelygő kezét, nem kínálják meleg (haha...) teával és nem próbálják megérteni. Pedig anélkül nem hiszem, hogy bármit is tehetnénk – hangzik az egyik, tipikusnak nevezhető álláspont.


A Biblia sehol sem szól pozitívan a homokosokról

A három fő megállapítást felsorakoztató szövegben a kari tanács elsőként azt emeli ki: a homoszexuális viselkedést a Biblia egyértelműen Isten rendje elleni véteknek nevezi, s egyetlen olyan helyet sem találni a Szentírásban, ahol az megengedő, vagy pozitív megítélés alá esne.

"A homoszexuális viselkedés etikai megítélésénél nem lehet biológiai vagy pszichológiai adottságokra hivatkozni" – szögezik le a továbbiakban, hozzáfűzve: e tényezők a hajlam kialakulásáért tehetők felelőssé, így az érintettnek nem róható fel, miért érez vonzalmat az azonos neműek iránt és miért nem tapasztalja ugyanezt az ellenkező nemmel kapcsolatban.

Véleményük szerint azonban etikai szempontból feltétlenül különbséget kell tenni a homofil hajlam és a homoszexuális aktivitás között, az utóbbi ugyanis akarati döntés következménye, tehát az egyén felelősségének körébe tartozik. "Amennyiben a Szentírás intelmeit komolyan vesszük, úgy a homoszexualitás esetében az egyetlen etikus megoldásnak a homoerotikus vágyak kielégítéséről való lemondás tűnik" – írják.


Lelkigondozzuk őket!

A harmadik fő megállapítás, hogy az egyházaknak éppolyan missziói küldetése van a homoszexuálisok irányában, "mint minden más, Istentől elidegenedett emberhez, és lelkigondozói segítséggel tartozik nekik a Krisztus követésében való meglankadásaik és botlásaik idején".

"Mivel tudjuk, hogy a homofil beállítottság kialakulása az érintettek jelentős részénél nem genetikai eredetű, hanem szocializációs és nevelési tényezőkre vezethető vissza, biztatnunk kell az ilyen embertársainkat arra, hogy vegyenek igénybe a lelkigondozói támogatás mellett pszichoterápiás segítséget is" – zárul a tanulmány.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS