2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fölöslegesen üldözi a drogozókat, irtja az iparikender-ültetvényeket a hatóság

Szin Péter 2004. január 08. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

A hazai hatóságok gyógyítás helyett büntetik a drogfogyasztókat, a megelőzésre alig költenek. Mára #b#szinte senki#/b# sem termel már ipari kendert, mert a rendőrség összetéveszti a növényt a marihuána-alapanyaggal.


A hazai drogellenes politika túlkapásainak nemcsak a szükségtelenül üldözött kábítószer-fogyasztók, hanem teljesen ártatlan iparikender-termelők is áldozatul esnek – erre a következtetésre jutott a hazai droghelyzetet először átfogó jelentésében az Országos Kábítószer-ellenes Hatóság (ANA).

A szakemberek azt állítják, a hazai kendertermelők is a kábítószer-ellenes hisztéria áldozatai. 14 évvel ezelőtt Romániában számos helyen termelték ezt a növényt, de mára már a textilipar behozatalra szorul, annyira lecsökkentek a termőterületek. A hasis- és marihuána-alapanyag ugyan kenderből készül, de a hallucinogén hatóanyagot, a THC-t csak a Cannabis indica nevű fajhoz tartozó növény termeli nagy koncentrációban. A THC a kender-nemzetség másik tagjában, a Cannabis sativa-ban csak nyomokban lelhető fel.
Függőséget okozhat, de nem a marihuána a veszélyes

A rendőrség gyakran nem megfelelő reagensekkel teszteli a kendernövényt, így összekeverik az ártatlan fajtát a másikkal. Az ültetvényeket találomra és következetlenül ellenőrzik, és a hatóság általában túlértékeli a cannabis indica-termelés veszélyét – összegez a jelentés. Az utóbbi pár évben az is megesett, hogy a rendőrség azért akart 15 évi börtönt sózni a textilkender-termelőkre, mert a kendermezőre pár indica-növény keveredett. Mindezért a kendertermelő gazdák inkább más foglalatosság után néztek.

A hatóság 1991 és 2003 között főleg a cannabis-termelésre és -fogyasztásra figyelt – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (IGP) statisztikájából, melyet az ANA idéz. A 13 év alatt lefoglalt drogmennyiség 77%-a cannabis, és csak 2%-a heroin, bár ez utóbbi okoz sokkal súlyosabb, testi elváltozásokkal is járó függőséget. A heroin okozta testi-lelki függőség mértékét más szer alig múlja felül – fogalmaz a jelentés.

A rendőrség úgy igyekszik eljutni a kábítószer-terjesztőkig, illetve a fogyasztást visszaszorítani, hogy kemény kézzel bánik a csupán alkalmi fogyasztókkal. Így aki netán egyetlen alkalommal, baráti társaságban elszívott egy marihuánás cigarettát, könnyen abba a helyzetbe kerülhet, hogy a nyomozók megzsarolják: nem indítanak ellene eljárást kábítószer-fogyasztás címén, ha rendszeresen besúgja társait és azok kapcsolatait.


Terjed a heroin, de nem tudni, mennyire

A heroin nagyon hamar elterjedt, népszerű drog lett Romániában, ezért is nyugtalanító, hogy ellentmondóak az adatok a heroinfogyasztók (és általában a beinjekciózandó drogokkal élők) számáról – ismeri el a jelentés. Az Országos AIDS-ellenes Bizottság felmérése szerint 40 ezren heroinfüggők, egy világbanki összefoglaló viszont csak 10 ezres létszámot említ. Egy másik felmérés csupán Bukarestben 30 ezerre becsüli a heroinozók számát.A droghelyzet kezelésére szánt pénzeket szinte kizárólag arra fordították, hogy a kábítószerezést kiirtsák, és nem arra, hogy megelőzzék a függővé válást, vagy hogy gyógykezeljék, elvonókúrára küldjék a már függőket – kritizálja állami hatóságként az állami erőszakszervezet, a rendőrség munkáját az ANA. Az üldözésnek nem járt komolyabb eredménnyel, évek távlatában sem sikerült így mérsékelni a kábítószer-piacot.


Megbélyegzés és kiszorítás

A hatóság rövid távon és egy-egy városban, helységben ugyan felléphet sikerrel, ám a kábítószer-kereskedés és -fogyasztás hamar újjászervezi magát, feléled. Nincs országos elvonókúrás és gyógyítással foglalkozó intézményháló a dorogfüggők kezelésére, ahol azzal is törődnének, hogyan tér vissza a volt kábítószeres a mindennapi életbe, a társadalomba. Ha mégis kezelnek egy függőt, évi átlagban csupán 77 eurónyit költenek rá. (Más európai országban ez akár 2011 euró is lehet.)

További probléma, hogy Romániában megbélyegzik a kábítószerfogyasztókat, bűnözőnek tekintik őket ahelyett, hogy gyógyításukon gondolkodnának. Emellett a hatóságok igyekeznek tudomást sem venni a jelenség súlyáról. Ezért elsősorban a maradi szemléletű hatóságok és az ő álláspontjukat kritikátlanul átvevő média a felelős – szögezi le az Országos Kábítószer-ellenes Hatóság.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS