2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előzetes letartóztatásban a tordai kézigránát-hajigálók

S. Z. 2004. január 07. 20:07, utolsó frissítés: 19:54

Húszan voltak a pizzázóban a december 28-i robbanáskor, ám csak egy, a Gagarinnak nevezett bandavezér asztalánál ülő személy sérült. Bizonyosan alvilági leszámolásról van szó – úgy tűnik, a rendőrség tehetetlen.

Testületileg menesztették a tordai rendőrség vezetőségét a leszámolásos merénylet-kísérletet követően. Teodor Pop Kolozs megyei rendőrfőkapitány a tordai rendőrség parancsnokát, Gheorghe Bob alezredest, helyettesét és még egy közvetlen munkatársát váltotta le. Indoklásában Pop hanyagsággal vádolta a tordai rendőröket, akik – annak ellenére, hogy tudták, hogy feszült a helyzet a városban – nem avatkoztak közbe.

Helyi, jólértesült források szerint Bob hallgatólagosan támogatta a Gagarin-csoportot. A tordai rendőrség új parancsnoka, Ioan Rus rendőrfőbiztos nem tudott részletekkel szolgálni a bandákról a Clujeanul kolozsvári hetilap riporterének, mondván, hogy nem volt ideje dokumentálódni.

A városban – a Clujeanul riportja szerint – három rivális banda "uralkodik": az első vezéregyénisége Ötvös György (alias Gagarin), Ovidiu és Costel Roja testvérek, Alin Poponet és Ilie Tare. Ők védelmi díjakban és a diszkók kábítószer-ellátásában utaznak, és úgy tűnik, ez a banda a legjobban szervezett. Egy más csoport Ovidiu Vancea, alvilági nevén Balibacea alakja köré szerveződik. A galeriről úgy tartják, rafináltabb, lévén, hogy
Balibacea korábban "nagyvilági", valutaüzéri körökben forgott

A rendőrség szerint igen valószínű, hogy ők hajították a kézigránátot a pizzázóba. Egy harmadik csoportosulás a "cigányok" néven ismeretes – bár nem csak romák a tagjai. Szerintük azonban ők nem alvilági banda, lévén, hogy – mint mondják – nem fogadták el Gagarinék ajánlatát, akik pénzbehajtókként futtatták volna őket.

Az idők során a három banda többször is összetűzésbe keveredett egymással – úgy tűnik, leginkább a Gagarin-csoport, illetve a "cigányok" voltak rossz viszonyban: 2003 márciusában valamiért a Gagarin-csoport oszlopos tagjait, az addig "legyőzhetetlen"-nek tartott Ovidiu Roja-t, illetve Alin Poponet-et egy tordai diszkó előtt verték el a "cigányok".

Bosszú következett: július 14-én több, verőlegényekkel teli autó állt meg a Soliat nevű bár előtt, ahol az egyik "cigány", Ioan Budai dolgozott testőrként. Az azonban két barátja, illetve egy, a bejárat elé állított billiárdasztal segítségével visszaverték a támadást. A rendőrség akkor csak pénzbírságot szabott ki. Roja és köre azonban nem tágított: októberben


a rendőrség székhelye előtt törték el Budai lábát

Ugyancsak 2003 októberében hirdettek háborút egymás ellen Gagarinék, illetve a Balibacea-banda: az utolsó csepp a pohárban a hírek szerint az volt, hogy a Balibacea-banda védelmi pénzt követelt egy tordai üzletembertől – aki válaszul felbérelte Gagarinékat. Az első "akció" nem is váratott sokáig magára: december elején magát Balibacea-t verték meg Gagarinék. Az áldozat – a Kolozs megyei rendőrfelügyelőség szerint – nem tett feljelentést, helyette bosszút esküdött.

December 28-án a rendőrség által nem megerősített források szerint Balibacea-hoz közel álló személyek este 8 órakor kézigránátot dobtak a tordai Pharaon pizzázóba. A gránát annak az asztalnak a közvetlen közelében robbant, ahol Gagarin, annak alkalmazója, Stelian Luca, a cég egy másik alkalmazottja, valamint egy fiatal lány ült. Bár a pizzázóban körülbelül húsz vendég volt, csak Stelian Luca sebesült meg:


16 repeszt találtak testében az orvosok

Luca január 5-én hagyta el a kórházat. A robbanásnak csak azért nem volt több áldozata, mert a fent említett asztaltársaságon kívül minden vendég az emeleten tartózkodott, ezenkívül pedig a kézigránát, úgy tűnik, célt tévesztett: az emeletre vezető lépcsőről visszapattanva egy sarokban robbant, a falak pedig felfogták a repeszek nagy részét.

Kedden őrizetbe vették a feltételezett támadókat: a 29 éves Victor Zagareant, aki feltehetőleg a gránátot dobta (lakásán egy Beretta márkájú pisztolyt, illetve egy házi készítésű bombát is talált a rendőrség) valamint Mihai Moldovant, akiről feltételezik, hogy a tettessel egy autóban ült. Ők 10 napos előzetes letartóztatásban ülnek illegális fegyvertartás, valamint minősített emberölési kísérletben való részvétel vádjával.

A legutóbbi tordai incidens nem elszigetelt eset: 2001 augusztusában egy mindmáig azonosítatlan személy gránátot hajított egy, buszmegállóban levő üzlet kirakatába. Feltételezések szerint egy Gagarin-tag apja, Alin Poponet boltja volt a célpont.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS