2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Őzikét simogat Hitler Kolozsváron

S. Z. 2003. december 18. 16:16, utolsó frissítés: 16:09

Egy középiskolásokból álló névtelen csoport graffitikkel próbál politikai, társadalmi üzeneteket köztudatba sulykolni. A hatóságok #b#elvben támogatják#/b# az akciót: fújni szabad, csak azt nem közlik, milyen (fal)felületekre.

Négyféle, kartonsablonnal készített graffiti jelent meg a közelmúltban Kolozsvár belvárosi épületein és műemlékein: a Románia a korlátlan lehetőségek országa felirat finoman ironizálja a romániai társadalmat, vélhetően a graffiti-művészet elfogadásáért kampányol az A polgármesteri hivatal döntése értelmében ez a felület graffitik számára van fenntartva szlogen.

Egyértelműen politikai töltetű a Vlad Tepest államelnöknek üzenet. Hitler képe, amint egy őzikét simogat a '60-as évek "Make love, not war"-jelszavát helyezi új kontextusba.

A stencileket egy kolozsvári középiskolásokból álló csoport készítette. Az egyik graffiti-művész névtelenül nyilatkozott a Clujeanul kolozsvári hetilapnak: "A graffitinek, mint urbánus művészetnek a varázsa általában a hatóságoktól való folyamatos menekülésben rejlik. Ezek a rajzok a mi névjegyeink – mi ezáltal egyes művészek álnevéhez hasonló pszeudo-identitást ápolunk." Ugyanakkor kiderül, nem a hatóságok, hanem a pénz jelenti az igazi akadálya a kibontakozásnak: "Anyagi kereteink nagyon szűkösek: egy festék-spray, amivel falra lehet festeni, akár egy millió lejbe is kerülhet." – mondta a középiskolás.Bár a polgármesteri hivatal alkalmazottai miután észrevették, azonnal letörölték a hivatal épületének falairól a rajzokat, a rendőrség nem indított nyomozást. Így Kolozsvár belvárosában számos épületen még mindig fellelhetők a graffitik. Amennyiben elkapják a graffiti-művészeket, akár 40 millió lejes büntetést is kiróhatnak rájuk.

"Mi segíteni szeretnénk a fiatalokat önmaguk kifejezésében, de nem tartjuk jó ötletnek, hogy közintézményekre és műemlékekre festegessenek" – nyilatkozik Horatiu Crisan, a polgármesteri hivatal szóvivője, aki megígéri, hogy több száz négyzetméternyi felületet fognak biztosítani graffitik számára. Egyelőre azonban – mint mondja – még nincsen határozott elképzelés arra vonatkozóan, hogy hol is lenne ez a felület.
Hírforrás: Clujeanul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS