2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Katapult: kétmillió kalóriát éget el az Erdély FM és hallgatói

2013. május 14. 09:48, utolsó frissítés: 09:59

Idén is bárki csatlakozhat a marosvásárhelyi akcióhoz, amely a közös sportolásról szól. Akik unják a focit és a zumbát, akár magassarkúban is futhatnak. Lesz biciklis outfit-verseny is.


Az Erdély FM rádió idén is elkötelezte magát, hogy hallgatói és partnerei segítségévél hozzájárul kétmillió kalória elégetéséhez. Szombaton már elkezdődött a Katapult 2013-as kiadása, a hétvégén közel négyszázezer kalóriát égettek el Marosvásárhelyen a jelentkezők, ugyanis a honlapon megtehető egyéni vállalások mellett a hétvégén négy Katapult-rendezvény is zajlott: volt közös zumbázás, éjszakai túrázás, biciklitúra Gernyeszegre, illetve kapura rúgás VIP kapusokkal valamint focimeccs is. Farkas Noémi programfelelőst kérdeztük.
Hogyan lett a Katapult, és mi a célotok vele?

- A fő célunk, hogy a különböző sporttevékenységek által minél több embert megmozgassunk. De emellett közösségépítő jellege is van, mivel a programokat is úgy állítottuk össze, hogy különböző célcsoportokat célzunk meg. Megtalálják a helyüket azok is, akik profi sportolók, vagy a sport az életmódjuk fontos része - nekik szól például a 40 km-es biciklitúra. Ez számukra is egy izgalmas kihívás lehet, de egy kezdőnek nyilván nagyobb, mint egy profinak, félprofinak.És vannak olyan rendezvényeink is, mint a métázás, a kincskeresés, a gyereknap, amelyek nyilvánvalóan családokat céloznak meg, és próbálnak mozgásra, sportra bírni. Már tavalyelőtt is minden korosztályból beneveztek, voltak gyermekek, anyukák, apukák, fiatalok, de idősek is, volt pl. egy 86 éves résztvevőnk is.galeria_11064.jpg
Éjszakai túrázás (fotók: a Katapult Facebook-oldala)
galeria_11065.jpg
Zumba szombat délelőtt
galeria_11066.jpg
galeria_11067.jpg
Kapura rúgás VIP kapusoknak és focimeccs


A meghirdetett célok szerint összesen kétmillió kalóriát kellene elégetni. Ezt hogyan méritek?

- A legnépszerűbb sportágak esetében, pl. foci, kerékpározás, aerobikozás vagy fitnesz, még 2011-ben kiszámítottuk, hogy egy óra alatt mennyi kalóriát égethetünk el, ezek az értékek megtalálhatók a Katapult oldalán. A honlap úgy van felépítve, hogy a jelentkezők beneveznek, és önként vállalnak egy bizonyos kalóriaégetési mennyiséget. Tehát pl. valaki tudja, hogy ő hetente háromszor szalad, ezt bejelöli, és a végösszeg automatikus hozzáadódik az összmennyiséghez. Természetesen bizalomra épül az egész, hiszen senkinek nem áll módjában ezt leellenőrizni...
Szerinted nem túl sok az a kétmillió kalória?

- Egyáltalán nem. Éppen azért, mert az akció nem helyhez kötött, és nem csak egyéni vállalások történhetnek, hanem különböző városokból is nevezhetnek be különböző rendezvények. Tavalyelőtt pl. csatlakozott egy brassói úszásmaraton, és így csak ők simán elégettek 400 ezer kalóriát. A használt kalóriatáblázatunk ráadásul minden sportágban a minimális értékeket adja meg, nem a professzionálisakat, ami sokkal nagyobb lenne - tehát valószínűleg túlteljesítünk majd.

A klasszikus sportágakhoz kötődő rendezvények mellett lesznek viccesebb sportszámok is....

- Ami a tavalyelőtti rendezvényünkhöz képest nagy újítás, az az, hogy idén alternatív olimpia is lesz, ami azonban nemcsak a bohóckodásról szól, hiszen elég komoly próbákat kell kiállni: lesz pl. magassarkú szaladóverseny nőknek - illetve férfiak is benevezhetnek -, a 80-as években nagyon népszerű gumizás, vagy lesz nindzsa-játék is, a szerkesztőség férfi tagjainak nagy örömére.

Ami szintén újat hoz a korábbi kiadáshoz képes, az a biciklis outfit-versenyünk. Ez egy állandó rendezvény, ami igazából abból áll, hogy az Erdély FM rádió székhelyére bármikor bejöhet a jelentkező, készítünk róla egy fényképet, ami aztán felkerül a Katapult Facebook-oldalára, és lehet lájkolni. A lájkok száma dönt ugyanis a közönségdíjról. Van egy szakmai díjunk is, amit egy háromtagú zsűri, vagyis Keszeg Anna, Kiss Gyöngyvér és Bóné Ferenc ítélnek majd oda. Stílusos bicajosokat várunk tehát – nem a legprofibb felszerelést fogjuk díjazni. A biciklizés a mai trendi életmód egy fontos része lett, ez a verseny arról szól, hogy a biciklizéshez is lehet megfelelően stílusosan öltözködni. A verseny eredményhirdetése június 8-án, a kerékpáros és görkorcsolyás felvonulás után lesz.
Szerinted valóban sikerülhet megmozgatni embereket? Lesznek olyanok, aki az elkövetkező hónapokban azért fognak rászokni a sportra, mert van Katapult?

- Azt gondolom, hogy igen, mert a programokat úgy állítottuk össze, hogy nagyon nagy legyen a választék. Az, aki, nem nagyon szeret sportolni, akár játék formájában is meg tudja találni azt a rendezvényt, amelyen igazából úgy éget kalóriát, hogy észre sem veszi. És ami még újdonság, és amiért még inkább reménykedünk a sikerben, hogy idéntől kétnyelvű a kommunikációnk. Vannak román nyelvű plakátok, szórólapok - nem zárunk ki senkit, és ezzel is növeljük a kalóriaégetők számát.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS