2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tejteszt: nem a legdrágább a legjobb?

G. L. 2013. április 19. 15:58, utolsó frissítés: 2013. április 20. 12:24

Tényleg finomabb a drágább tej? A félzsíros tej valóban vízízű? És mi a helyzet a házi tejjel, megéri a piacon vásárolni? Transindexes tejteszt.


Hat különböző tejet hasonlítottunk össze: a piacon kapható házit, az automatában kapható tejet, a Napolact 3,5%-os zsírtartalmú tejét, a Zuzu márkanéven futó 3,5%-os zsírtartalmú tejet, az Oké 1,5%-os zsírtartalmú tejét és a Danone Casa Bună néven árusított 1,5%-os zsírtartalmú tejet.A friss, vásárláskor még szinte langyos házi tejet a kolozsvári központi piacon, egy faluról tejet hozó fiatal sráctól, az automatás tejet értelemszerűen egy utcai tejautomatából vásároltuk. A tesztelés során a Transindex hat munkatársa pontozta és értékelte írásban a termékeket. Hat sorszámozott, de különben teljesen egyforma pohárból kellett megkóstolják a mintákat, majd véleményt mondjanak róla, és 1-től 10-ig értékeljék azokat. A pontszámok összesítésével alakult ki a végső sorrend, de közben egymásnak teljesen ellentmondó vélemények is voltak.6. A házi tej

Azt nem tudjuk, hogy a tejet eladó srác mennyire vizezi a tejet, de minden esetre a tesztelők többsége szerint erősen vizezett volt, sőt, volt aki egyenesen fehér színű löttynek nevezte. De nem csak ez volt problémája a zsűrinek: többen még az ízébe is belekötöttek: volt olyan, aki tartósítószer-ízűnek, más meg egyenesen petróleum-ízűnek nevezte. Az tény, hogy ebben az egy esetben származott bizonytalan helyről a csomagolás, nem tudni biztosan, hogy a tej előtt mit tartottak még a másfél literes műanyag palackban. A szerkesztőségi értékelés közben annak a lehetősége is felmerült, hogy a tej hőmérséklete is megzavarta az ízlelőbimbókat, ugyanis ez volt az egyetlen, amely egyáltalán nem volt hűtve a fogyasztás előtt, nem is volt rá szükség, hiszen (állítólag) reggel fejték.
Pontszám: 28,5 pont a 60-ból
Egységár: 3 lej (de mivel csak másfél literes kiszerelésben adják egy palackkal 4,5 lej)

5. Casa Bună (1,5%)

Bár egy tesztelőben felmerült annak a lehetősége is, hogy ez a tej lenne az etalon, azért a többség szerint inkább átlagos üzleti, hígított, félzsíros tej. Hogy megéri-e ezt megvenni, hát döntse el mindenki maga, nekünk nem sikerült.
Pontszám: 35 pont
Egységár: 4,35 lej

4. Zuzu (3,5%)

Eléggé meglepő, hogy a legdrágább és a legjobban reklámozott tej ilyen relatív hátul végzett, de egyöntetű volt a zsűri véleménye: vizesnek vagy alacsony zsírtartalmúnak tűnik inkább. Többen kifogásolták az ízét is, volt, aki tejporhoz, más a kávétejhez hasonlította az aromáját, de ez volt a legsúlyosabb ítélet: „Tejet valószínűleg csak nyomokban tartalmaz. Inkább teát ízesítenék vele vagy kakaóitalnak használnám fel, önmagában nem innám. Már az illata alapján sem számíthatunk maradandó élményre, mintha illata sem lenne. Az összes közül ez a tej áll a legközelebb a vízhez.”
Pontszám: 36 pont
Egységár: 4,7 lej

3. Napolact (3,5%)

Gyakorlatilag ez a tej osztotta meg leginkább a szerkesztőség tagjait, szinte nincs is két összecsengő vélemény. Míg az egyik zsűritag azt írja, hogy vizes, addig a másik szerint éppen hogy 3,5%-os, zsíros tej. Az ízvilág értékelésénél is megoszlanak a vélemények, de legalább a többség egyetért abban, hogy van egyedi aromája. Viszont míg az egyik értékelőnk szerint már túl édes, addig a másik szerint pont jó: „tehénszagú, de megkóstolva ezen hamar túlteszem magam, sajtra emlékeztet, tartalmas ízvilágú”. A pontozásnál viszont mindenki 5-ös fölé értékeli, tehát csak nem lehet annyira rémes.
Pontszám: 42 pont
Egységár: 4,6 lej2. Oké (1,5%)

Legnagyobb meglepetésünkre az egyik legolcsóbb, minőség szempontjából az egyik leggyengébbnek tartott teljesített a legkiegyensúlyozottabban. Tulajdonképpen annak köszönheti ezt az előkelő helyezést, hogy az átlagosnál senki nem sorolta rosszabb kategóriába, egy-egy kellemes, finom és kiegyensúlyozott jelzővel együtt egy-egy jobb pontszámot is besöpört.
Pontszám: 43 pont
Egységár: 3,4 lej

1. Automatás

A pontozók fele ennek az automatás nyers tejnek adta a legjobb jegyet, sőt, ebből kettő a maximális pontszám volt. Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy elég egyértelmű volt az automatás tej győzelme. És aki mégis lehúzta, pont azért adott alacsonyabb pontszámot, mert nem szereti az erős aromájú, zsíros tejet, esetleg felfedezni vélte rajta a tehén-ízt. „Édeskés, nagyon közel a natúr tejhez, szerintem ez a legjobb a mezőnyből”, írta a zsűri egyik tagja, míg a másik szerint: "Nyam. A gyerekkorom kakaóitalának az alapanyagára emlékeztet".
Pontszám: 45 pont
Egységár: 2,5 lej

Te melyik tejet szereted ezek közül?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS