2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Humorfeszt: kevesebb versenyzővel, minőségibb poénokkal

G. L. 2013. április 14. 18:42, utolsó frissítés: 2013. április 15. 10:51

Maratoni hosszúságú humorestet tartottak a 10. Humorfesztivál első napján, de egy pillanatát sem bántuk meg. Beliczai, Felméri, az Open Stage és Muszka Sándor is ontotta a poénokat.


Több mint négy és fél órás humorestet tartottak szombat este a 10. Erdélyi Humorfesztivál kolozsvári állomásának első napján. Míg korábban inkább a fiatal humoristák versenyén volt a hangsúly, addig most – részben a megcsappanó érdeklődés és részben pedig a színvonal megőrzése miatt, kevesebb versenyző vehetett részt a döntőn – inkább az erdélyi humoristák kolozsvári bemutatkozása maradt emlékezetesebb. Mondjuk, ezt mi egyáltalán nem is bántuk. S mintegy bónuszként még Beliczai Balázs paródiáin is szórakozhattunk, aki halálosan komoly arccal köszöntötte a nagyváradi közönséget.

A Diákművelődési Ház nagyterme szinte teljesen megtelt a 6 órai kezdésre, nyugdíjas nénitől és bácsitól kezdve a kisiskolás gyerekekig minden korosztályból voltak, persze többségben azért a húsz-harminc éves fiatalok. Bár kezdésnek György Boti szinte elküldte a közönséget melegebb éghajlatra, azért még szerettük; csak lehet nem ártana neki, ha visszavenne a fekália és a vizelet indokolatlanul gyakori emlegetéséből. Utána Balla Levente meglepően visszafogottan, de nagyon jól sztorizgatott, így megtudtuk azt is, hogy soha nem akart gyereket venni, de szinte sikerült neki. Zsók Levi többek között a káposztalé tisztító hatásáról, Kun Zsolt pedig a férfi női kommunikáció nehézségeiről dumált, önfeledten nevetős pillanatokat okozva ezzel a közönségnek.Az első blokk egyértelmű sztárja Muszka Sándor, az erdélyi irodalmi stand up comedy megteremtője volt. Erőlködés nélkül, pusztán egy jól megkomponált és szintetizált székely bácsis karakterrel, Sanyi bával aratott hatalmas sikert. Könnyed és természetes volt, mintha egész életében ezt csinálta, ilyen lett volna. Székely humorban a kedvenc volt szombat este, még vissza is tapsolták.

A tavalyi győztes, Kovács Hont Imre Csíkszerdába költözésének sztorijai elhalványultak Sanyi bá kalandjai mellett, de erre a szusszanásnyi visszafogottságra szükség is volt, hiszen az Open Stage következett utána. A vonatjegy vásárlásról, egy színdarab próbáiról és székely ügyintézésről szóló paródiájukkal megint telibe találtak, a rekeszizmok nem pihentek.

TSZ, Béfé és Felméri Péter közös swinger klubos jelenete után utóbbi egyedül is előadta magát. Hozta a tőle megszokott színvonalat és ritmust, így már akkor is nevetett a közönség, amikor azt mondta, hogy a több mint fél órás késés miatt megpróbálja felpörgetni az eseményeket.

A három versenyprodukció után pedig Beliczai Balázs szórakoztatta este fél 11 magasságában a közönséget. Beliczai, aki ugyan nem köhögött 55 különböző híresség hangján, viszont a magyarországi celeb és politikusi szféra szereplőit kiparodizálta, Gyurcsány és Orbán Viktor is „megkapta a magáét”, de természetesen Baló György sem maradhatott ki.A három produkció négy fellépőjét egy három kérdéses mini-interjúban mutatjuk be:

1. Mennyit lépsz fel a tükör előtt?
2. Mikor használtad legutóbb csajozáshoz/pasizáshoz azt, hogy humoros vagy?
3. Mikor égtél le legutóbb?


Kocsis Dávid, aki félt a nagymamájától. A kolozsvári versenyző azt is elmesélte, hogyan ült háromnegyed órát a fogorvos székében a Kossuth rádiót hallgatva.

1.
Elég gyakran, sőt azt kell, hogy mondjam: mielőtt színpadra lépek többször elmondom hangosan a szövegem a beszédhibák korrigálása miatt, hogy a szóvégeket ne harapjam el, hanem helyesen, artikuláltan beszéljek. Szerintem fontos, hogy az ember ki is mondja, ne csak végiggondolja a szövegét. A gesztusaimra is szoktam figyelni, mert sokban segít. Amikor fellépsz, már magától megy minden, nem kell, hogy ott keressed a szavakat.
2. Tudatosan nem is kell felhasználni, mert jön magától. Vannak lányok, akik azt mondják, csak rám néznek, és máris nevetnek. Így azt mondhatom, elég gyakran használom.
3. A Humorfesztivál tavalyi válogatásán, akkor is próbálkoztam, de nem sikerült továbbjutnom. Akkor egy kicsit égtem, úgy érzem.


Olosz Réka, aki társával csupa dicséretet kapott a zsűritől a székely bácsis jelenetükért.

1. Erre az előadásra nem készültünk sokat, spontán jöttek a poénok, csak összeültünk és ment a brainstorming. Tükör előtt pedig csak az öltözőben gyakoroltunk egy keveset.
2. Pasizáshoz konkrétan nem használom. Csak poénkodni szoktam, és általában olyankor a középpontba kerülök, s így szokott összejönni.
3. Nagy emlékezetes leégés nem ugrik be.


Györffy Edina, aki Székelyudvarhelyről utazott fel Kolozsvárra, hogy székely bácsi legyen.

1. Mivel Rékával ketten léptünk fel, nekem ő volt a tükröm. Ilyen alapon, amíg gyakoroltunk, végig tükör előtt voltam. Amúgy konkrétan csak az öltözőben.
2. Nem tudom. Nem.
3. Húsz perce. (nevetnek) De például leégtem múlt keddi statisztika órán is, mert feltett a tanár egy kérdést, és lövésem sem volt, hogy mit válaszoljak rá. Aztán mondtam valamit, de nem volt jó.


Mihály Gergő, aki szatmárnémetiből jött tapsot elemezni és kérni.

1. Nem sokat. Szerintem nem szabad túlzásba vinni, mert akkor elveszti egész a spontaneitását.
2. Nagyon régen, jelenleg van egy másfél éves kapcsolatom, szóval már nem emlékszem pontosan, amióta megvan a barátnőm biztos nem. De őt azzal hódítottam meg, hogy nagyon jóképű vagyok. Összetett dolog ez. De biztos az is közrejátszott, hogy ilyen „kretén” vagyok.
3. Erre most nem nagyon tudok válaszolni, elég rég volt fellépésem. Talán egy szatmári, helyi fellépésen, ott nem nagyon vette a közönség a poénokat, mivel finoman fogalmazva is elég sokat ittak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS