2023. szeptember 21. csütörtökMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mentornak lenni jó, és még díjazzák is őket

2013. április 11. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

Tíz kiváló oktató és edző vehetett át elismerést szerda délután, van köztük úszással, tánccal és matematikával foglalkozó is. Egy közös bennük: szeretik a gyerekeket.


Egy jó mentor ember formájúra nevel, szereti a tanítványait és a tantárgyát, mindent megtesz azért, hogy megszerettesse a tantárgyát, emellett pedig észreveszi a diákok problémáit, és segít azok megoldásában. Tíz ilyen mentort díjazott szerda délután a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány a kolozsvári Kaszinó épületében szervezett ünnepségen. A díjazott oktatók az évek során rengeteg nagyon tehetséges - de nem csak -, diák életútját alakították, és ezt most egyenként 8.000 lejes pénzjutalommal, és Ioan Nemțoi üvegművész alkotásával, a Mentor Trófeával jutalmazták.

A 2012-es Mentor-díjra 171 pályázat érkezett, összesen 109 személyt jelöltek volt tanítványai, kollégái vagy tanítványainak szülei. Valamennyi jelölt olyan tanár vagy edző, akik tehetséges gyermekeket fedeztek fel, ösztönözték őket, segítették életpályájuk és szakmai fejlődésük. A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma, szigorú kritériumok szerint, közülük választotta ki a tíz idei díjazottat.A kuratórium tagjai: Brânduşa Armanca egyetemi tanár, a TVR Temesvár munkatársa, Marius Cosmeanu szociológus, Gazda Árpád újságíró, A Közösségért Alapítvány elnöke, Molnár Bánffy Kata, kommunikációs szakember, a MOL Nyrt. szponzorációs vezetője, valamint Marius Tabacu zenész, műfordító és dokumentumfilm-rendező, aki egyben a díjátadó gála műsorvezetője is volt.
„Nagyon sokszor szó esik azokról a kiváló eredményekről, amit egy egyén vagy akár egy csapat elér, viszont ritkán beszélünk azokról az emberekről, akik lehetővé tették, hogy a tehetséges egyének végig tudjanak menni egy olyan úton, ami tele van nehézséggel. Akik támogatást nyújtanak, úgy szakmailag, mint emberileg, hogy az akadályokat sikerrel tudják venni. Ha csak a saját példámból indulok ki, voltak olyan tanáraim, barátaim, kollégáim – lehettek akár idősek vagy fiatalok –, akik egy olyan pluszt adtak, ami nélkül nem lehetnék ott, ahol most vagyok. Úgy ítélem meg, hogy a legeslegfontosabb az a hatás, amit az adott közösség életére a mentorok kifejtettek. Az a legfontosabb, hogy ennek legyen egy megfelelő elismerése, akár morálisan is – nyilatkozta nekünk Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.A megkérdezett díjazottak szerint a legfontosabb, hogy szeressék a diákokat, figyeljenek rájuk és akarjanak nekik segíteni. „Emberileg is közel kell férkőzni hozzájuk, észre kell venni a problémáikat, és segíteni kell nekik megoldani – főleg ebben a fiatal korban. Baráti viszonyt kell kialakítani az oktató és a diák, a sportoló között” –magyarázta a Transindexnek Jakócs Zoltán, székelyudvarhelyi atlétikaedző.


„Egy mentor esetébe az a legfontosabb, hogy mindent, amit tesz, szívből tegyen,

tiszta odaadással, és a gyerekek iránt végtelen szeretettel. Ha így tesz, akkor minden sikerül, magához vonzza őket” – nyilatkozta Ioanovici Eleonóra, segesvári táncoktató.

„Szeresse a gyerekeket, és kedveltesse meg a tantárgyát annyira, hogy minden gyermek számára elérhető váljon. S fontos, hogy a gyerekek lelki világával is foglalkozzon, ne csak a leadott anyaggal. Mindig úgy tanítottam, hogy egyformán elérhető legyen a gyengébb, erősebb vagy közepes képességű gyerek számára is. Ezt persze sok-sok plusz munkával, nagyon sok órán kívüli tevékenységgel értem el. Egy gyengébb képességű gyereket a saját szintjén próbáltam tanítani, és visszakérni. Sokszor a matematikai képesség hiánya szorgalommal pótolható, rengeteg olyan diákom volt, aki még be is tanult egy feladatmegoldást, csak azért, mert látta, hogy sikerélménye van benne” – magyarázta Franczia Katalin, aki a szatmárnémeti művészeti iskolában tanított matematikát.

A Mentor Gála díszmeghívottja egyébként Horia Roman Patapievici író, filozófus volt, aki saját mentorára, George Victor Velculescu fizikaprofesszorra emlékezett felszólalásában.

A díjátadó gálán a program két szervezője, a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány negyedik alkalommal is meghirdette a Mentor-díj kiírását. A jelöléseket 2013. december 31-ig lehet megtenni, a kiírásnak megfelelően összeállított iratcsomóval, az ehhez szükséges információk itt elérhetőek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS