2022. október 1. szombatMalvin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

The Human Body kiállítás: nem árt a szülői elővigyázatosság

G. L. 2013. április 05. 09:59, utolsó frissítés: 10:34

Bár a bukaresti múzeum alaptalannak tartja a tanügyminisztérium riogatását, az általunk megkérdezett szakember is jobbnak látja, ha kikérik a szülők véleményét is.


Továbbra is áll a bál a bukaresti Grigore Antipa Természettörténeti Múzeumban március 22. és június 30. között megtekinthető The Human Body (Az emberi test) kiállítás körül. Korábban Dumitru Murariu akadémikust, az intézmény vezetőjét a Provita Egyesület levélben etikátlansággal vádolta, és azt állította, hogy nyerészkedő céljai vannak. Most pedig a tanügyminisztérium kelt ki a kiállítás ellen.

Az Oktatási Minisztérium március 29-én közleményben utasította a tanfelügyelőségeket, hogy az alárendeltségükbe tartozó iskolákat kötelezzék arra, iskolánként döntsenek, meglátogatják-e a The Human Body kiállítást. Ugyanakkor kikötötték, hogy a kiállítást csak a szülők írásos beleegyezésével tekinthessék meg a gyerekek, illetve azt javasolták, hogy a 12 évesnél fiatalabb tanulókat kötelező módon szüleiknek is el kell kísérniük. A döntését azzal indokolja a minisztérium, hogy a kiállítás


„felkavaró hatású, és negatív érzelmi hatása lehet a gyerekekre”.

A természettudományi múzeum vezetősége természetesen tiltakozik az oktatási minisztérium állításai miatt. Megkérdőjelezi szaktárca azon kijelentését, hogy a kiállítás negatív hatással lenne a gyerekekre, mivel az illetékesek nem végeztek olyan felmérést, amely a káros hatást bizonyítaná. Szerintük ebben az esetben legalább egy gyerekpszichológus véleményére kellett volna támaszkodniuk, de a tárca nem hivatkozott szakértőkre.A múzeum vezetősége szerint a minisztérium kifogásai indokolatlanok, mivel az emberi anatómia már a hetedikes tananyagban is benne van, így nem kellene aggodalmat vagy viszolygást keltsen az anatómia vagy az emberi evolúció, fejlődés bemutatása. Ugyanakkor csalódottságukat is kifejezték a minisztérium és múzeum közötti elégtelen kommunikáció miatt, hogy nem értesítették a határozatról őket.A The Human Body kiállítás több mint 200 valódi emberi testet vagy testrészt (szerveket, kötőszövetet, csontozatot, izomzatot stb.) mutat be. A kiállott testek állítólag olyan kínai emberek maradványai, akik haláluk előtt tudományos célra ajánlották fel a testüket. A világszerte bemutatott vándorkiállítás – járt már többek között Londonban, Amszterdamban, Barcelonában, Pozsonyban, Bécsben, Budapesten, Torinóban és Madridban is – már többször vádolták azzal, hogy megkínzott és kivégzett kínai emberek testeit vásárolták fel, akik nem járultak hozzá a testük preparálásához. Ez persze nem szegte az emberek kedvét, a kiállítást mindenhol óriási érdeklődéssel fogadták, már több mint húsz millióan látták.

Dumitru Murariu, a múzeum igazgatója korábban úgy nyilatkozott: az intézmény mindössze helyet ad a világ legnagyobb vándorkiállításának, ők nem foglalkoznak a testek konzerválásával. Szerinte mindenkinek joga van eldönteni, hogy megnézi-e a tárlatot vagy sem, amely


oktatási, nevelési, ismeretterjesztői céllal jött létre.

Az ilyen típusú preparálást, amikor egy testet gumiszerű szemléltető eszközzé alakítanak, a Gunther von Hagens nevű heidelbergi orvos találta ki 1977-ben. Az eljárás során a holttestekből kivonnak minden folyadékot, és a testnedveket műanyaggal, főként szilikonnal kevert acetonnal helyettesítik. Az aceton elpárolog, a korábbi nedvek helyét pedig átveszi a műanyag, ami bevonja és tartóssá teszi a preparátumot. A plasztinációnak nevezett eljárás során a szervek elveszítik a színüket, így azokat újra kell festeni, hogy kiállíthatóak legyenek.Keresztes Polixénia, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium pszichológusa a Transindexnek úgy nyilatkozott, hogy szükségesnek tartja a szülői jóváhagyás igénylését. „Egy gyerek is felfoghatja mókaként vagy poénként ezt a kiállítást, viszont egy érzékenyebbre egészen negatív hatással is lehet, nagyon felkavarhatja. Egy konkrét dolog jut eszembe. Egy kislány, miután simán csak beszélgettünk a drogokról és egy rövid filmecskét is megnéztünk a hatásukról, pánikrohamot kapott. Több alkalommal is beszélgettem erről vele, nagyon érzékenyen reagálja le az emberi testben felmerülő bármiféle változásokat, komoly félelmei lehetnek például a betegségekkel kapcsolatosan. Egy ilyen esetben mindenképp kikérném egy szülő véleményét, beleegyezik-e abba, hogy a gyereke megnézze a kiállítást” – magyarázta.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülői felügyelet azért fontos ebben az esetben, hogy ha a gyerekben bármiféle kétely felmerül a látottak kapcsán, még ott helyben meg tudja válaszolni. Egy csoportos látogatás esetén megtörténhet az, hogy nem vesszük észre, milyen hatással van egy gyerekre ez a kiállítás, nem tudja megfelelően lereagálni a pedagógus, s utána már nem biztos, hogy ez a gyerek bármit is elmond az esetről.


„Az lenne a legjobb, ha egy beszélgetés követné a kiállítást,

amikor akár érzés szintjén is megbeszélhetik a gyerekek a pedagógussal, hogy mi jutott eszükbe a kiállításról, vagy milyen érzéseket keltett bennünk. Meg kell adni a lehetőséget, hogy megfogalmazhassa, mit élt át ezzel kapcsolatosan. Nem feltétlenül az a megoldás, hogy a gyerekeket megóvjuk a szembesítéstől, de ha már ez történik, akkor adjuk meg a lehetőséget, hogy utána tényleg rájöjjünk arra, hogy miként élte meg érzelmileg a gyerek” – magyarázta Keresztes, aki azt is hangsúlyozta, jó, ha előzetesen tisztázzák az osztályban, hogy mire számíthatnak, mit fognak ott látni. Ez után már egy hetedikes gyerek is dönthet, meg akarja nézni vagy sem.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS