2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hétvégén jut idő a főzésre a szatmárnémeti családban

G.G. 2013. április 03. 15:25, utolsó frissítés: 15:30

A hétvégi bevásárolásokkal egyúttal igyekeznek spórolni is: ilyenkor nyugodtan végig lehet járni több üzletet is, akciós termékekre vadászva. Becslésük szerit a havi összjövedelmük kb. 20%-át költik élelmiszerre.


A Kosztkontroll projektünkben résztvevő szatmárnémeti családnak hétköznaponként kevés idő jut a vásárlásra és főzésre, ezért ezt inkább hétvégére halasztják. A hétvégi bevásárolásokkal pedig egyúttal igyekeznek spórolni is, ilyenkor nyugodtan végig lehet járni több üzletet is, akciós termékekre vadászva. A nagyobb szupermarketek, a kisboltok vagy a piac is szóba jöhetnek.
„Mindig megkeressük azt a helyet, ahol olcsóbban adják a kívánt árut és vissza is járunk érte. Ha időközben megdrágítják, akkor könnyen lemondunk róla, és addig keresgélünk, amíg ismét sikerül olcsóbban beszerezni” – magyarázza Éva. A minőség és az ár viszonya határozza meg választásaikat: a legfőbb szempont az olcsóság, de az lehetőleg ne menjen a minőség rovására. Általában nem nézik meg egy adott termék származási helyét, ha úgy látják, hogy annak megfelelő a minősége. Ugyanígy nem vadásznak külön a bio-termékekre sem, de ha valamelyik elnyeri tetszésüket akkor megvásárolják.

A boltok kínálata mellett Lóránt Felsőbányán élő szülei is segítik élelmiszerrel a családot. Főleg húsféléket, gyümölcsöket és tojást kapnak tőlük. A tojás és a hús valójában bio-termékeknek számítanak, hisz szabadon kapirgáló tyúkoktól származnak – teszi hozzá Éva.

Ételt nagyon ritkán dobnak ki, mivel mindig annyit főznek, hogy elfogyjon. Általában a hétvégi nagyobb főzésekből jut a következő hétre uzsonnának és vacsorára is. Napközben Éva és Zsófia általában kifliket fogyasztanak az iskolában, míg Lóránt többnyire szendvicset visz magával a munkahelyére.


Igyekeznek figyelni a kiadásaikra,

hisz a meglevő lakáshitelük is eléggé leterheli őket. Számításaink szerint a havi összjövedelmünk körülbelül húsz százalékát költjük élelmiszerre és italokra – fejtette ki Éva. Ebben benne van az is, hogy egy héten legalább egyszer - Zsófia lányuk kívánságára - beiktatnak egy közös családi pizzázást valamelyik vendéglőben.
Táplálkozási szokásaikat egészségesnek tartják, mert nem szeretik az egészségtelennek számító, például túl zsíros ételeket. Ugyanígy nem szoktak fogyókúrázni, és nincs szükségük speciális diétákra sem. Lóránt is, és Éva is szoktak főzni, hol felváltva, hol együtt sürgölődnek a konyhában. Az az igazság, hogy én nem nagyon szeretek főzni – vallja be Éva, a férjem sokkal jobban kedvel a konyhában tenni-venni, de sajnos hétköznaponként erre nincs ideje. Így inkább hétvégenként szervezünk nagyobb közös főzéseket. Azt, hogy mi kerül az asztalra, nagyban befolyásolja Zsófi ízlése is, vagyis sokszor a gyerek dönti, hogy mi legyen a menü – magyarázta mosolyogva Éva.


A család hétköznapjai elég zsúfoltan telnek,

folyamatosan zsonglőrködnek az időbeosztással. Mivel Éva két oktatási intézményben, egy közép- és egy általános iskolában is tanít, sokszor délután is órái vannak, ezért ritkán tud eljutni Zsófiért délben az iskolába. Ekkor szokta őket kisegíteni a nagymama, aki vigyáz az unokára amíg a szülők megérkeznek. Szakmájából kifolyólag van, hogy Lóránt egy hétig is távol van a családjától, kiszállásai célpontjai nem csak Románia, hanem Magyarország területén is lehetnek.
Legtöbbször délután 5-6 óra körül érünk haza, így csak estére van együtt a család – magyarázza Éva, ilyenkor következik az elmaradt leckék bepótlása Zsófival, esetenként egy társasjátékozás is belefér lefekvés előtt.

Hétvégenként pedig már nem férnek a bőrükbe, és rosszul érzik magukat, ha otthon kell ülni, ezért ha kedvező az idő elutaznak Felsőbányára, és Máramaros megye festői tájain kirándulnak. Egy másik kedvenc időtöltésük, hogy magyarországi termál fürdőket keresnek fel, és a meleg vizes medencékben lazítanak.


Írott sajtótermékeket ritkán vásárolnak,

napi szinten az internetről tájékozódnak a friss hírekről, ugyanitt szerzik be az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos információkat is. Ha megtetszik egy online recept és nem kell vele sokat pepecselni, vagyis belefér a kb. húszperces időintervallumba, akkor nagyon szívesen ki is próbáljuk – magyarázza Éva.

Színházba ritkán jutnak el, általában kéthavonta néznek meg egy bérletszünetes előadást. Éva szakmájából kifolyólag gyakran jár múzeumba vagy kiállításokra, családilag inkább koncertekre szeretnek elmenni, amilyen gyakran lehet, és ebben leginkább a rock műfajt kedvelik.
Ruhaneműket a legváltozatosabb helyekről vásárolják, a turkálótól kezdve a plázákig bármilyen bolt szóba jöhet. Nem mondhatni, hogy követik a divatot, általában azt veszik meg ami megtetszik. Ami a család közlekedését illeti, Lóránt autóval jár a munkába, Éva a buszjáratokat részesíti előnyben, míg Zsófi gyalog teszi meg az utat az iskolába.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS