2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mi így készültünk a húsvétra: kiállítás és tojásfestés a Krizánál

G. L. 2013. március 29. 19:56, utolsó frissítés: 2013. április 02. 09:51

Tojást festettünk, nyuszikat simogattunk, és közben azt is megtanultuk, hogy mi a különbség a gice és a kesice között.


Kesicés és gicés tojásíró technikával is megismerkedhettek azok a kolozsváriak, akik részt vettek a Kriza János Néprajzi Társaság által csütörtök este szervezett tojásfestésen. A főként gyerekeknek szánt jó hangulatú rendezvényen többségben voltak a felnőttek, egyrészt a gyerekeket kísérő szülők, másrészt pedig az egyszerű érdeklődők miatt, de attól még nem maradtunk ide nézz, anya! felkiáltások nélkül. Hogy fokozzák a gyermeki izgalmakat, a szervezők még egy nyuszisimogatót is berendeztek a teremben, így néha nagyobb volt az izgalom a nyuszik ketrecénél, mint az asztalánál, de ezt senki sem bánta.

Közben pedig lazításként a háromszéki írott tojásokról szóló kiállításon szemezgetünk,

szín- és tojásmintákat nézegetünk, esetleg még egy-egy formát meg is próbálunk utánozni, persze több-kevesebb sikerrel. A Kakas Zoltán Háromszéki írott tojások című kötete alapján készült tárlatot szerda este nyitották meg a Kriza János Néprajzi Társaság előadótermében, ahol a következő két-három hétben még bárki megnézheti. A kiállítás kivitelezésében a Kovászna Megyei Művelődési Központ működött közre.

galeria_10316.jpg
galeria_10317.jpg
A kisujjunkkal megtámasztjuk a kezünket, hogy ne remegjen
galeria_10318.jpg
galeria_10319.jpg
galeria_10320.jpg
galeria_10321.jpg
Nyuszik is voltak


A könyvből nemcsak a tojásdíszítés technikáit - patkolás, metszés, viaszolás és növény rászorítás -, hanem 52 fajta hagyományos festékanyagot és 83 oldalnyi, kb. 1000 darab különböző mintát is megismerhetünk. Emellett a húsvéti szokásokról, ezek történetéről is részletesen olvashatunk, sőt még régi locsolóverseket is közreadnak. (A kötet tavalyi, kézdivásárhelyi bemutatójáról itt olvashatnak részletesen.) Bár a kiállításon nincs ilyen nagy választék, de a könyv lényeges fejezeteit jól összefoglalták.

galeria_10310.jpg
Kakas Zoltánnak gratulál a könyvének bemutatója után egy lelkes érdeklődő (A szerdai kiállításmegnyitón és könyvbemutatón készült fotók következnek.)
galeria_10311.jpg
galeria_10312.jpg
galeria_10313.jpg
galeria_10314.jpg
galeria_10315.jpg


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS