2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Napi két órát lóg a Facebookon egy átlagos kolozsvári egyetemista

Kérdezett: Sipos Zoltán 2013. március 28. 13:53, utolsó frissítés: 15:59

#b#Vita Emese#/b# azt kutatta, mi motivál némelyeket arra, hogy kiteregessék az intim szférájukat, személyes képeiket és egyéb információkat.


Mióta foglalkoztat a Facebook-internethasználat téma?

Vita Emese: – Mióta berobbant a Facebook és kiszorította a Hi5-ot a piacról. Már korábban is foglalkoztatott, hogy mi motivál némelyeket arra, hogy kiteregessék az intim szférájukat, személyes képeiket és egyéb információkat. Erre ráerősített az a szociológiai, szociálpszichológiai látásmód, amivel az egyetemen találkoztam.


Mennyit facebookozik és internetezik egy átlagos kolozsvári egyetemista?

– Egy átlagos kolozsvári egyetemista saját bevallása szerint leginkább 2-6 órát internetezik, és a legtöbben körülbelül két órát töltenek el aktívan Facebookon. Utóbbiról megkockáztatnám, hogy valószínűleg ennél több, de mivel az emberek érzik ennek a problémás voltát, lehetséges, hogy kissé megszépítik a számokat.
Mire használják a Facebookot, illetve az internetet?

– A Facebookot elsősorban kapcsolattartásra, információszerzésre használják. Többen mondták, hogy sok olyan rendezvényen vesznek részt, amelyről a Facebook által szereznek tudomást. A legtöbben úgy gondolták, hogy sok hasznos információról is lemaradnának, ha egy ideig nem jelentkeznének be.Az imázs, státusépítés sem elhanyagolható: mindenki próbálja a legjobb arcát, énjét bemutatni olyan helyzetekben, amelyekről úgy gondolja, hogy számára a legkedvezőbbek: kirándulásos, bulis, értéktárgyakat megjelenítő fotók által.

Ezekkel üzeni a külvilágnak, hogy ki ő, hova jutott el (ahova esetleg mások nem), hova tartozik, tehát összességében ezek egy lelki pluszt jelentenek az egyén számára. Másfelől könnyen és gyorsan kap visszajelzéseket, az online térbe átvitt cselekedetei percek alatt megerősítést nyernek az ismerősök, barátok kommentjei, like-jai révén.


Vannak-e felhasználó-típusok? Változik-e az internethasználat aszerint, hogy a diák mit tanul?

– Az internethasználatot elsősorban a gazdasági helyzet és a szülői iskolázottság összefüggésében vizsgáltam, és ebből a szempontból jól elkülönült a magasan iskolázott szülők gyerekeinek gazdaságilag is felső 20%-a, akik inkább igénybe veszik az internetes bankolást, szállásfoglalást és vásárlást.

Ami a szakok szerint Facebook-használatot illeti, a természettudományokra járók inkább használják információszerzésre, közérdekű témák megvitatására, ismeretségek fenntartására és új ismeretségek szerzésére az oldalt. A társadalomtudományokra járók körében pedig sokkal népszerűbb a fotó feltöltés, kommentelés, like-olás. Ők több személyes jellegű információt osztanak meg a reálosoknál.


Léteznek-e még hasonló, akár országos szintű kutatások?

– Internethasználatról igen, Facebook kapcsán nem tudok országos szintű, az egyszerű statisztikai adatokon túlmutató kutatásokról. Viszont közösségi oldalak témában minden bizonnyal vannak, pl. Gergely Orsolya 2009-ben megjelent tanulmánya az IWIW-et célozta meg, mint a virtuális identitásépítés egy lehetséges új platformját.


Tervezed-e tovább fejleszteni ezt a kutatást? Ha igen, milyen irányba?

– Tervezem, leginkább az online térbeni énmegjelenítéssel kapcsolatos részt szeretném elmélyíteni, ideáltípusokat felállítani és megnézni, hogy egy kulturális keretben mindennek milyen értelmezési lehetőségei vannak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS