2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Startol a Kosztkontroll! Étkezésről minden egy helyen

2013. március 06. 12:28, utolsó frissítés: 2013. március 07. 10:58

Szeretnél tudatosabb vásárló lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Jó lenne tudni, mások hogy csinálják? Kíváncsi vagy, hogy tényleg olcsóbb-e az étkezés Csíkszeredában, mint Kolozsváron?


Mániákusan felírsz minden kiadást, mindig tudod, hogy mi hol a legolcsóbb? Vagy épp ellenkezőleg, fogalmad sincs, hogy hónap végére hova tűnik el a konyhapénzed? Szeretnél tudatosabb vásárló lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Jó lenne tudni, mások hogy csinálják? Mi megmutatjuk!

Szeretnéd tudni, hogy havi bevétele hány százalékát költi el egy átlagos erdélyi család élelmiszerre? Vagy hogy milyen különbségek vannak egy székelyföldi- vagy partiumi kisvárosi és egy nagyvárosi család között? Valóban olcsóbb az étkezés Csíkszeredában, mint mondjuk Kolozsváron?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ három - egy csíkszeredai, egy szatmárnémeti és egy kolozsvári - család segítségével, akiket arra kértünk, hogy három hónapig napi rendszerességgel vezessék élelmiszer-kiadásaikat. Rajtuk keresztül pedig igyekszünk majd bemutatni, hogyan étkezik egy erdélyi család, milyen lehetőségek és trükkök vannak a spórolásra vagy az egészséges táplálkozásra. A résztvevő három családot a Kosztkontroll támogatója, a Merkur székelyföldi üzletlánc 300 lej értékű élelmiszercsomaggal ajándékozza majd meg.

A kiadási naplókat vezető három családdal tehát alaposabban is megismerkedhetünk majd az elkövetkező két hónapban, például bemutatjuk, hogyan készülnek a húsvétra. De emellett számos más anyagban is foglalkozunk majd az étkezés témájával: a különböző tematikus cikkek segítségével egy árnyaltabb képet igyekszünk adni az erdélyi táplálkozási, élelmiszer-vásárlási szokásokról. Így például arra is kíváncsiak vagyunk, hogyan boldogulnak egy falusi háztartásban, vagy mi a helyzet a szülők élelmiszertámogatását is élvező egyetemistákkal, ahogy arra is, melyik városban a legolcsóbb a piac vagy a menza.


Bemutatjuk a családokat, akik már február elseje óta szorgosan követik a kiadásaikat.
Két gyereket nevel a Csíkszeredában élő házaspár: Barna és Ágnes. A kisebbik, Sebestyén majdnem három, míg a nagyobb, Csongor már hat éves. Barni fordítóként dolgozik, Ági jelenleg gyereknevelési szabadságon van, de különben matematikatanár. Húsevőnek vallják magukat, akik szívesen költenek olyan ételre, amit szeretnek és jó minőségűnek tartanak. Már a Kosztkontroll előtt is jegyezték a kiadásaikat, de ezt a projektet jó lehetőségnek tartják, hogy még részletesebb képet kapjanak a táplálkozással kapcsolatos kiadásaikról.

Előzetes becslésük szerint havonta mintegy 450 lejt költenek ételre, de rendszeresen kapnak támogatást a szüleiktől. "A szüleim és a férjem szülei is nevelnek állatokat, illetve kertjük is van. Rendszerint együtt vásárolunk kis állatot - például malacot és csirkét -, amelyet ők felnevelnek, de mi is beszállunk a költségekbe. Zöldséget, gyümölcsöt frissen és tartósítva is kapunk" - magyarázza Ági.

A szatmárnémeti család tagjai: Éva, Zsófia és Lóránt. Éva történelem szakos tanár, Lóránt pedig mérnökként dolgozik az egyik nagyobb hazai távközlési és kommunikációs vállalatnál, kislányuk ősszel kezdte el az első osztályt.
"A kevés idő miatt hétköznaponként csak kutyafuttában intézzük a bevásárlásokat, legtöbbször a sarki boltban vesszük meg azt az egy-két alapélelmiszert, ami a hétvégi nagybevásárlásból kimaradt" – meséli Éva. Ugyanígy igyekszik olyan ételeket főzni, amelyek hamar elkészíthetőek. "Hétköznap a gyors ételekre vagyok specializálódva, csak olyan receptek jöhetnek szóba, amelyeknek a megfőzése húsz percnél nem tart tovább" – teszi hozzá. A nagyobb főzések és bevásárlások ideje inkább a hétvégekre marad, ezeket közösen oldják meg.

Két éve vásároltak kétszobás lakást banki hitelből, a részletek fizetése is elviszi minden hónapban a jövedelmük egy részét: körülbelül ugyanannyit költenek havonta ételre, mint a hitelre.

A kolozsvári család három tagú, a Kosztkontrollba Petronella kapcsolódott be, aki gyógyszerész-asszisztens és 19 éves fiával, valamint nyugdíjas édesanyjával él egy háztartásban. Étkezésük saját bevallásuk szerint átlagos, ha még annak lehet nevezni a rendszeres reggeli-ebéd-vacsora felosztást, ugyanakkor változatosan étkeznek.
Minden betevőt meg kell vásárolniuk, azaz nincs külső segítség. A projektben azért vesznek részt örömmel, mert bár korábban vezették költségeiket, abbahagyták, és most új lendületet kapva, ösztönözve érzik magukat arra, hogy táblázatunkban összesítsék minden nap a kiadásaikat. Petronella szerint most, hogy látja, mennyit költenek ételre, jobban odafigyel, mit rak a kosárba, és máris egyértelmű számára, hogy a kenyér és az édesség jelentős tétel a havi büdzsében.


>> Tovább a Kosztkontroll oldalra!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS