2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Így étkeznek az egyetemisták. Szülők nélkül nem megy?

G. L. 2013. március 06. 14:20, utolsó frissítés: 2013. március 07. 09:54

Mit esznek? Mennyit költenek ételre és hogyan spórolnak? Kolozsvári egyetemistákat kérdeztünk, és az is kiderült, hogy legalább makarónit szinte mindenki főzött már.


Egy átlagos egyetemista körülbelül 300-350 lej közötti összeget költ havonta élelmiszerre, ami a költségeinek kb. a felét jelenti. Ez az összeg akkor sem változik jelentősen, ha készén veszi meg a kaját egy diákmenzán, vagy maga készíti el az általa vásárolt alapanyagokból. Egyedüli hatásos költségcsökkentő tevékenységnek az tűnik, ha legalább kéthetente jelentős ételutánpótlást kapnak otthonról - derül ki a Transindex által megkérdezett egyetemisták válaszaiból.


>> Tovább a Kosztkontroll oldalra!

Rögtönzött felmérésünkben arra voltunk kíváncsiak, miként alakul egy erdélyi egyetemista étkezése, mennyit költ ételre, milyen praktikus fogásai vannak a spórolásra, illetve milyen szempontok számítanak a bevásárlásnál. Összesen 12, Kolozsváron tanuló egyetemistával beszélgettünk, akik Erdély különböző részeiből érkeztek: Nagyváradtól kezdve Szilágysomlyón keresztül Székelyudvarhelyig. Egyaránt vannak köztük albérletben és bentlakásban élők, nemi megoszlás tekintetében pedig fele-fele az arány. Fotó via Masson/ Shutterstock.com

Kevesen főznek

A tucatnyi egyetemista közül csupán ketten mondták azt, hogy viszonylagos rendszerességgel főznek maguknak. A többség vagy menzán étkezik, vagy megelégszik a hideg felvágottal, esetleg valami félkész vagy instant kaját dob össze magának. A bentlakásban élők többen is kiemelték, hogy egyszerűen a körülmények nem alkalmasak arra, hogy a konyhában kísérletezgessenek. Viszont érdemes megjegyezni, hogy szinte mindenki kipróbálta a főzőtehetségét, kisebb-nagyobb menüt alkalomadtán már készítettek. 

"Nem szoktam bonyolult kajákat főzni. Általában szalmakrumplit, rizset, vegyes zöldségeket, laskát vagy spagettit készítek. Húsok közül, azt hiszem, még csak borjú húst nem sütöttem. Amikor nincs időm főzni, konzervet vagy valami gyorskaját eszek" - magyarázta Jocó, aki rendszeresen készít magának ételeket. A különböző tésztafélék egyébként visszatérő motívumok a megkérdezett egyetemisták étrendjében, aki már egyáltalán próbálkozott a konyhában, szinte biztos, hogy laskát főzött.

"Ha már végleg ráunok a szendvicses hideg kajára, főzni kell valamit. Nem vagyok nagy leves párti, így többnyire főzelékeket készítek, a kedvencem a sárgarépafőzelék. Húsos kajákat ritkábban készítek, akkor is többnyire baromfiból. Néha halat is párolok. A másik gyakori étel a különböző szósszal elkészített spagetti, jobban mondva laska. A bentlakásban nincs saját konyha, többnyire ez az, ami elveszi a kedvemet a főzéstől és a kísérletezgetéstől, így bonyolult kajákat nem igazán készítettem. Eddig a szilvás gombóc volt a legbonyolultabb projekt" - mesélte Imola, aki ritkán kap otthonról támogatást, mivel messze lakik Kolozsvártól és körülményes lenne elküldeni. A költségcsökkentés szempontjából a rendszeres otthoni készétel-támogatás tűnik a leghatékonyabbnak. "Az utánpótlás érkezésének kidolgozott rendszere van, kéthetente egyszer jön csomag és én minden hónap végen megyek haza. Az utóbbi nem törvényszerű, míg a csomag érkezése igen" - magyarázta Nimród, aki jóval az átlag alatt költ élelmiszerre. Hozzá hasonlóan nyilatkozott Bella is, aki szintén az otthoni támogatással csökkenti a költségeit.

"Otthonról kapok többféle levest, amit lefagyasztok, rántott húst, egytálételeket, meg mindent, amit anya főz, és fagyasztható. Mindig nagyon figyelek arra, hogy elfogyasszam őket azelőtt, hogy megromolnának, eddig, a másfél év alatt egyszer sem dobtam ki kaját. A bentlakásban ritkán főzök, maximum egy kis spagettit, viszont gyakran dobok össze egy-egy könnyed salátát. Ez azért nem tartozik a főzés kategóriába" - számolt be.

Vásárlási szempontok

A bevásárlásnál szinte mindenkinél a földrajzi közelség a döntő. Kisebb vásárlásokhoz a közelben lévő kisbolt is megfelel, de a bevásárlást rendszerint a legközelebbi bevásárlóközpontban ejtik meg, egyszerűen mert ott a legolcsóbb, és egyáltalán nem meglepő módon az általunk megkérdezett egyetemisták többségének ez a legfontosabb szempont. Legyen olcsó és ehető, ahogyan Szilárd mondta. Esetleg hetente egyszer elmennek a piacra, hogy a magyar néniktől hazait zöldséget és gyümölcsöt vásároljanak.

"Általában a Carrefourban vásárolok, mert az van a legközelebb, olyan kajákat veszek, amit szívesen megeszek reggelire és vacsorára is: kenyér, felvágott, paradicsom, uborka, vaj, sajt, olívabogyó. Olcsó és viszonylag elfogadható termékeket veszek" - nyilatkozta Csenge, aki általában a bentlakásához közeli menzán szokott ebédelni. 

Sokat nyom a latban egy-egy termék kiválasztásánál, ha már ismerik, vagyis úgymond már bevált. "Vásárláskor figyelembe veszem azt is, hogy milyen alapanyagokat tartalmaz egy élelmiszer, hogy lehetőleg helyi legyen, de megvannak a jól bevált termékek, amelyeket kedvelek" - mondta Gyopár.

Hasonló szempontok szerint szokott Nimród is választani, így mesélt erről: "A vásárlásnál sokszor nincs időm rendesen részletesebben megvizsgálni a termék adatait, így legtöbbször a tapasztalatra (lehet negatív és pozitív is) alapozom. Ha viszont új termeket készülök vásárolni, akkor igyekszem minőségit beszerezni és tisztában vagyok azzal, hogy ez nem mindig jelenti a legolcsóbb árut, ugyanakkor mélységen megvetem az egekbe szökő, abszolút irracionális árakat."Fotó via Alexander Sherstobitov/ Shutterstock.com

De többen fogalmaztak meg környezettudatos véleményt is. "Az ár mellett igyekszem, amennyire lehet, arra is figyelni, hogy egészséges termékeket vásároljak, és lehetőleg olyat, amely nem utazott többet élete során, mint én. Nem kell feltétlen romániai legyen, de előny. A piacon kimondottan öreg néniktől vásárolok: így igyekszem áltatni magam, hogy kevésbé volt permetezve az illető zöldség vagy gyümölcs" - magyarázta Imola, de hasonlóan vélekedett Lóránt is. 

"Prioritás a helyi, ne legyen már a paradicsom is kommersz, inkább kicsit idétlen, az mindig finomabb. Legyen olcsó. Egy barátom szerint a bió az, amit éjjel permeteznek. Tehát nem kell mindennek bedőlni" - meséli.


Túlélési technikák

A spórolási technikáikról is kérdeztük a diákokat, hiszen ha a túlélési stratégiáikról van szó, abban ők valóságos művészek. A válaszokból nagy leleményességre következtethetünk, de azért egy dolog mégis kitűnt: segítség nélkül nem megy. Vagy a szülők otthonról küldött csomagjával, vagy a lakótárasak támogatásával lehet a költségekből lefaragni.

„Szinte soha nem veszek gyorskaját, éttermekben sem eszek, pizzát is igen ritkán rendelek. Gyakran "meghívatom" magam a barátaimhoz kajálni: például, ha valamilyen fogadást kötünk, általában egy-egy vacsora a tét. Sok ismerősöm szeret főzni, ők szívesen hívnak embereket kóstolgatni, én meg szívesen megyek” – mesélte Imola.

„Általában figyelem az általam kedvelt termékek akcióit, vagy megnézem, hogy a nagyobb csomag valamiből jelent-e előnyt, vagy sem” – mondta Gyopár. De hasonló praktikáról számolt be Szilárd is: „Van olyan pizzázó, ahol 10 lej a pizza, ami olcsó, így akár vehetjük azt is spórolásnak.”  Fotó via Piyato/ Shutterstock.com

„Nem szoktam pazarolni, ha látom, hogy nem fogy el az ételem, megosztom másokkal, hogy ne romoljon meg. Különben az a legjobb spórolás, ha nincs, amiből spórolj”- nyilatkozta Orsi, és persze van olyan is aki, kihasználja a lehetőségeket. „Változatosabban akkor eszem, ha a csoporttársamnál vagyok - ő tud főzni” – mondja Szilárd. De ide talál Lóránt sztorija is: „nem dobok ki kaját, sokszor a többi bentlakóra penészedik rá a jó házi minden, úgyhogy újabban rájárok, mert úgyis ott romlana meg. A spórolás az nálam, amikor lebeszélem magam egy nagy kóláról egy doboz tejre.”

"A spórolási módszerem az, hogy ha meg is kívánok valamit, mégis inkább itthon eszem azt, ami van, és csinálok valami édességet, minthogy megvegyem, mert nagyon sok pénzem megy el édességre – mesélte Csenge.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS