2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tánccal tiltakoztak az erőszak ellen Sepsiszentgyörgyön is

2013. február 15. 13:10, utolsó frissítés: 2013. február 18. 09:27

A Földön minden harmadik nőt ér élete során fizikai vagy szexuális erőszak. Február 14-én flashmobokat tartottak világszerte a nők bántalmazása ellen tiltakozva.


A nők és lányok elleni erőszak megdöbbentő mértékben van jelen az egész világon: nemzetközi statisztikák szerint a Földön élete során minden harmadik nőt bántalmaznak fizikailag vagy szexuálisan, ami mintegy egymilliárdnyi nőt jelent a Föld teljes lakosságára vetítve.

Február 14-én nagyszabású flashmobot tartottak világszerte az egymilliárdnyi, erőszaktól szenvedő nőért a Vagina monológok szerzője, Eve Ensler kezdeményezésére. Világszerte minden bántalmazott nőt és a velük együtt érzőket arra kért, lázadjon fel, keljen fel, és táncoljon az erőszak megszüntetéséért; ezzel fejezze ki tiltakozását.

Egymilliárd nő ébredése – Táncoljunk együtt a nők szabadságáért és egyenjogúságáért, a nők bántalmazása ellen! Törjük meg a csendet 2013. február 14-én – szólt a nemzetközi felhívás, amelyre a sepsiszentgyörgyiek is válaszoltak. Csütörtökön 17 órakor táncra perdültek az Erzsébet parkban, a megmozdulást az Erdélyi Dúlák Egyesülete szervezte.

galeria_9654.jpg
V-day flashmob Sepsiszentgyörgyön, fotók: Gábos Albin
galeria_9655.jpg
galeria_9656.jpg
galeria_9657.jpg
galeria_9658.jpg
galeria_9659.jpgRomániában több városban is voltak figyelemfelkeltő rendezvények:

„Egymilliárd nő bántalmazása gyalázat, egymilliárd nő tánca forradalom” – üzente Eve Ensler, aki 15 évvel ezelőtt indította el a V-day mozgalmat.

>> A nemzetközi kampány weboldala: onebillionrising.org >>

A „One Billion Rising” kampány keretében a világ vezető művészei, Jane Fonda, Robert Redford, Charlize Theron mellett a nők és gyerekek elleni erőszak leküzdését célzó jogszabályok sokaságát alkotó Európai Unió vezető politikusai is ismételten kifejezték elkötelezettségüket a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása mellett.Charlize Theron videóüzenete

A One Billion Rising Bucharest mozgalom üzenete from Smile Media on Vimeo.


A magyar kampány videója

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke üzenetében kiemelte, hogy az Európai Unió továbbra is kiáll az erőszak és a hátrányos megkülönböztetés ellen. „Olyan társadalom megteremtésén dolgozunk, amelyben a tisztelet és a szolidaritás alapvető közös törekvésünk. (…) Egy értékeken alapuló közösség vagyunk, ez teszi az Uniónkat olyan különlegessé.”

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke szerint „a nőknek nem lenne szabad erőszakot elszenvedniük pusztán azért, mert nők”. A nők elleni erőszak elfogadhatatlan emberi jogi jogsértés, „ezért a nők és a lányok testi és lelki integritása minden tagországunk számára alapelvként kell, hogy szolgáljon”. Videoüzenetében felhívta a figyelmet az áldozatok jogainak megismertetését és tudatosítását célzó jövő hónapban induló uniós rendezvénysorozatra.

Amint José Mendes Bota, az Európai Tanács a nők és a férfiak esélyegyenlőségével foglalkozó bizottságának alelnöke rávilágított, az Európa Tanács Egyezménye a leghaladóbb nemzetközi eszköz a nők elleni erőszak leküzdésére, amely emberi jogi jogsértésként ismeri el azt. Az egyezmény ratifikálásának felgyorsítására hívta fel a kormányokat, mondván, hogy „bár a tagállamok törvényei esetleg nem felelnek meg tökéletesen az egyezményben foglaltaknak, ez nem szolgálhat kifogásul a ratifikálás elodázására, hiszen mindig lesz mit javítani a törvényeken”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS