2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hipnoszülés: nem csodaszer, de sokat segíthet

G.G, Gy.A. 2013. február 15. 10:09, utolsó frissítés: 16:03

Az önhipnózis elsajátítása állítólag lehetővé teszi a nő számára, hogy szüléskor saját maga csökkentse a fájdalmat. Olyan módszerről van szó, ami semmilyen gyógyszeres beavatkozást sem igényel.


A szülésnek nem kell szükségszerűen a fájdalomról szólnia – vallják a hipnózis, valójában önhipnózis alatt való szülés módszerének hívei. Egy olyan technikáról van szó, amelynek segítségével leküzdhető a szüléstől való félelem, és a kismamák természetesen és könnyedebben hozhatják világra a gyermeküket. A módszer lényege a hipnózis technikájának az alkalmazása, amelynek szorongás és félelem csökkentő, illetve fájdalomcsillapító hatását statisztikai orvosi adatok is alátámasztják.

"Egy nő kétféleképpen élheti meg a szülést: mint élete legrosszabb, vagy mint élete legcsodálatosabb élményét, és szerintem ezzel a módszerrel biztosan meg tudja úgy élni, mint élete legszebb pillanatát" – vallja a 31 éves Marietta Szatmárnémetiből, aki tavaly augusztusban a HypnoBirthing módszerével adott életet második kisfiának. "Én lehetek az egyik szerencsés, avagy szerencsétlen, aki mindkettőt megélhette, a mennyországot és a poklok poklát is, tudom mi a különbség" – teszi hozzá."Az első gyereknél összesen hét órát tartott a vajúdás, viszont kaptam közben oxitocint, és vesztem meg a szülőágyon a fájdalomtól. A babám pedig megrekedt a szülőcsatornában, végül hárman nyomták ki belőlem, úgy, hogy nem volt már szívhangja, és újra kellett éleszteni. Ekkor döntöttem el, hogy még egy ilyen szülést nem akarok" – részletezi első szülése nehézségeit a fiatal anyuka.


Mariettának a HipnoSzülés módszerét egyik barátnője ajánlotta, így kezdett el utánaolvasni, aztán felfedezte, hogy indul egy tanfolyam Debrecenben. A tanfolyam két napból állt, három hét szünet volt a két alkalom között, hogy a párok


begyakorolhassák az elsajátított légzési és relaxációs technikákat.

"Ez a tanfolyam szerintem elég drágának számít, 45 ezer forint a két nap, de számomra megérte" – állítja Marietta, mert megadta számára azt a magabiztosságot, hogy félelem nélkül nézzen elébe a következő szülésének. "Szerencsére az orvosom is beleegyezett a hipnoszülésbe, és az ügy érdekében ajánlott egy szülésznőt, aki együttműködő volt, mert fontos, hogy a lehető legkevésbé avatkozzon közbe" – meséli a kétgyermekes édesanya.

"A kiírt napon kettőkor feküdtem fel a vajúdó ágyra, és hatkor megvolt a gyermek. Ez a négy óra nekem körülbelül öt percnek tűnt, olyan állapotban voltam, hogy teljesen áthidaltam minden fájdalmat" – magyarázza mosolyogva Marietta. "Amikor az első fiamat szültem, akkor nem voltam felkészülve, nem igazán tudtam, mi vár rám, és csak sodortak az események. De most teljesen tudatosan mentem a kórházba, már ismertem a folyamatot, hogy mit szoktak ilyenkor alkalmazni, és tudtam, hogy nem akarom. Mindenhez a beleegyezésemet kérték, ahogy azt előzetesen papíron benyújtottuk a szülésznőnek" – fejtette ki.

"Az első szülésnél annyira kifáradtam, hogy nem volt erőm kinyomni a gyereket, azt sem éreztem, hogy mikor kell nyomjak. A második szülésnél már nem is éreztem, mikor jött ki a baba feje, olyan könnyen történt, úgymond csak kilélegeztem a gyereket. Két légzéssel kint volt az egész gyermek" – teszi hozzá.

"Az egy tévhit, hogy a gyereknek sírni kell, amikor kibújik: ez nem igaz, ami még csodálatos a hipnoszülésnél, hogy a fiam szinte mosolygott, úgy jött világra. A tanfolyamon megnéztünk több hipnoszüléses videót, és egyiken sem sírt a baba. Ugyanolyan nyugalommal jöttek ki, amilyen nyugodt a kismama is volt a szülés közben" – részletezi élményeit az anyuka.

"Egy hang nem jött ki belőlem, nem hogy ordítsak, vagy nyögjek, a szülésznőnek úgy tűnt, mintha aludnék, mert a szemem végig be volt csukva" – meséli. "Ami jó ebben a relaxációban, hogy bármikor ki tudsz lépni, és bármikor vissza tudsz lépni, végig tudatában vagy, hogy mi zajlik körülötted. Nem úgy van, hogy mély hipnózisban vagy, és nem tudsz a világról semmit.

Relaxációból, légzésgyakorlatokból és a pozitív vizualizációból tevődik össze, vagyis elképzeled, hogy a gyermeked ereszkedik le, és teszi a dolgát, te pedig együttműködsz vele, kapcsolatot teremtesz a gyerekkel. Ezért is jó minél korábban elkezdeni a gyakorlatokat, mert ezzel kommunikálsz a babával, azáltal, hogy megnyugtatod, hogy minden rendben lesz, nem görcsölsz rá a szülésre, és nem félsz tőle."


Nagyon komoly empirikus adatok léteznek, amelyek azt bizonyítják,

hogy a hipnózis által hatékonyan csökkenthető, vagy akár teljes mértékben kiküszöbölhető az a fájdalom, amit egy nő szüléskor átél. Ez lenne az egyik alapvető nyereség. Ráadásul olyan fájdalomcsökkentésről van szó, ami semmilyen gyógyszeres beavatkozást nem igényel – mondta el kérdésünkre Vargha Jenő-László pszichológus, egyetemi adjunktus. A ilyen irányú személyes tapasztalatai a 80-as évek második felére nyúlnak vissza, de terapeutaként elsősorban nem ezzel a területtel foglalkozik, az ő praxisában esetleges alkalmazásokról van szó.

Mint elmagyarázta, egy pár hetes felkészítési folyamatról van szó, amelyben előbb a nő megtapasztalja, hogy hogyan csökkenthető a fájdalom hipnózis által – utána pedig elsajátítja az önhipnózis technikáját, ami lehetővé teszi számára, hogy a szülési helyzetben egyedül is elboldoguljon. Vannak olyan változatok is, ahol a hipnoterapeuta részt vesz a szülésen, és ott a helyszínen indukál transzállapotot, és így éri el, hogy ezáltal a fájdalom csökkenjen, vagy egész egyszerűen megszűnjön.

A pszichológus szerint ugyanakkor a másik nagy nyereség, hogy azok alatt a hónapok alatt, amit hagyományosan a nők azzal töltenek el, hogy lelkileg felkészüljenek valami nagyon nehezen elviselhető, vagy egyenesen elviselhetetlen fájdalomra, azt sokkal nyugodtabban tudják átvészelni, tudva azt, hogy olyan körülmények között fog zajlani a szülés, ami a fájdalmat jelentős mértékben csökkenti vagy kiküszöböli.

“Az egyetlen - mondjuk úgy - kockázat, amivel számolni kell, hogy a beavatkozás nem hozza meg a várt eredményt, amire számítanak" - teszi hozzá a szakember. "Tehát annak ellenére, hogy megtörtént a felkészülés, a szülési helyzetben nem marad el, vagy nem csökken olyan mértékben a fájdalom, ahogy azt a nő elvárta volna. Senki sem mondja azt, hogy olyan beavatkozásról szó, amely abszolút mindenki esetében garantálja a sikert. Igazából akkor dől el, amikor elérkezik a szülés ideje”.


Kiegészítheti az orvos munkáját

Zsigmond István kolozsvári nőgyógyásznak a hipnoszülés kapcsán személyes tapasztalatai még nincsenek, de azon a véleményen van, hogy ez a kifejezés egy olyan jelenséget takar, amely sok szülésnél többé-kevésbé megvalósul. Vagyis a nő elvonja a figyelmét, kellemes dolgokra gondol közben, és így megpróbálja kizárni a fájdalmat. Mint kifejtette, az orvos szempontjából nem látja különösebb hátrányát ennek a módszernek, az ő tevékenységét semmiben nem zavarja, mert tulajdonképpen párhuzamosan történik azzal, amit az orvos maga is tenne. Hiszen a szülészorvosnak igazából az egyik fő szerepe nem az, hogy egy szülést úgymond vezessen, hanem hogy megfigyelje és észrevegye, ha valami nem megy jól, vagy valami probléma van, és közbe kell lépnie.

„Személy szerint úgy látom, hogy a szülésznek az nagyon jó, hogyha valaki ezt alkalmazni tudja, mert kevesebb energiát kell befektetnie abba, hogy megnyugtassa a pácienst. Hiszen valamilyen úton-módon a szülésznő és az orvos is ezt teszi azáltal, hogy elmagyarázza a történéseket, hogy csökkentse a szorongást". Véleménye szerint ugyanazt a hatást lehet elérni hipnózissal, vagy az által, hogy gondolatsorozattal elvonják a figyelmet a fájdalomról, el lehet érni gyógyszeresen (pl. epidurális érzéstelenítéssel), vagy úgy, hogy megnyugtatják a pácienst, hogy beszélnek hozzá, a pozitív oldalát mutatják a történésnek.

A szakorvos azonban hangsúlyozta, hogy feltétlenül szükség van az információra is, mert ha valaki nem tudja, hogy mi vár rá szüléskor, akkor hiába gyakorol bármit is, valószínűleg úgyis szorongani fog - ezeknek kölcsönösen kell kiegészíteniük egymást.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS