2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit tesz az agyunk, ha szerelmes?

Gozner Gertrud 2003. november 13. 17:29, utolsó frissítés: 17:20

Kutatók rájöttek, hogy mi zajlik le az ember fejében amikor #b#őrülten szerelmes#/b#. A tudomány megerősítette a régi axiómát, miszerint a férfiak számára az egész csak játék.

Amerikai kutatók olyan nőket és férfiakat vizsgáltak, akik a szerelmi kapcsolatuk korai fázisában voltak, vagyis épp abban az időszakban voltak "őrülten" szerelmesek. A tanulmány szerint, amelyet az Idegkutató Társaság keddi, New Orleans-i ülésén ismertették, aktív működést találtak azokban az agyrészekben, amelyek az energiához és a jókedvhez kötöttek. A tanulmány arra is kitér, hogy míg a nők agya emocionális, érzelmi válaszokat ad, addig a férfiaknál ez a tevékenység inkább a szexualitás központjaira korlátozódik.

A vizsgálatokat – adja hírül a BBC -- funkcionális mágneses rezonancia készülék (fMRI) segítségével végezték, 17 fiatal nő és férfi agyán, hogy kideríthessék, mi is történik a legfőbb idegközpontban, amikor valaki szerelmes lesz. A kísérleti alanyoknak váltakozva mutatták a szeretett lény, valamint egy ismerős, de számukra érzelmileg semleges személy fotóját.


A nők jobban belemásznak

Közben változatos feladatokkal is bombázták őket, hogy megzavarják a fényképekre adott emocionális válaszukat. Mindezek után a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy az intenzív romantikus szerelem leginkább a jobb agyfélteke működésével hozható kapcsolatba, valamint a jobboldali ventrális tegmentális központot aktiválja, amely a dopamin termelésért felelős. A dopamin egy, az agyban termelődő vegyi anyag, amely kielégültség-érzést és élvezetet idéz elő. Ha túl nagy mennyiségben termelődik energikussá tesz, növeli a motiváltságot és mámoros érzelmeket kelt. A kutatók ezenkívül aktivitásváltozást fedeztek fel az agy más régióiban is, többek közt abban a központban, amely pl. a csokifogyasztás közben is tevékeny.

Ugyanakkor különbségek adódtak a nemek között. Másképp lesz a szerelem-bolondja a férfi, és másképp a nő – magyarázza Helen Fisher, a New Jersey-i Rutgers University antropológusa. A szerelmes nő több érzelmi aktivitást mutat a kapcsolat korai fázisában is. Ők jobban használták a memóriájukat, amikor a partnereik fotóit böngészték, valószínűleg több figyelmet szentelnek a múltbeli tapasztalatoknak. A nők többségének agya nagyobb fokú aktivitást mutat a jutalmazás, az érzelmek és a figyelem központjaiban.

A megvizsgált férfiaknak a látásért felelős központban fokozottabb az agyműködésük, valamint – ami nem meglepetés -- azokon a területeken, amely a szexualitással állnak összefüggésben. Ebből is kitűnik, hogy a férfiak inkább egyfajta szórakozásnak tekintik a szerelmet.


Frissen elhagyottak kerestetnek

Dr. Fisher szerint, aki a kutatásokat is vezette, a romantikus szerelem a három elsődleges agyi funkció közül az emlősök szaporodásáért közvetlenül felelős funkció fokozott működésének tudható be, amely az emlősök szaporodási folyamatait volt hivatott összehangolni. A szexuális energia azért alakult ki, hogy nemi kapcsolat kialakítására késztesse az egyént a hozzá legközelebbi partnerrel – magyarázza a kutató. A vonzalom, a romantikus szerelem emlős változata, arra szolgál, hogy mindenki gyorsabban megtalálja a hozzá legjobban illő társat, miközben megspórolja az udvarlásra szánt időt és energiát.

Az agyi áramkörök kialakult kapcsolási sémája arra kényszerít, hogy a nő-férfi kapcsolatban az egymás iránt érzett vonzalom minél hosszabb ideig megmaradjon, és biztosítva legyen az utódok felnevelése. Ha túl rövid ideig vonzódnak egymáshoz, akkor veszélybe kerülhet a fajfenntartás. A kutatók újabb kísérletsorozatra készülnek, amelyben frissen elhagyott nők és férfiak agyát szeretnék feltérképezni, megfigyelve hogyan reagál az agy a szakításra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS