2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Változhat a hetilappiac – újraindul A Hét

szerk. 2003. október 07. 16:01, utolsó frissítés: 16:01

"Erőteljes fiatalítást" ígér a 33 évvel a pontban 1970-es alapítása napján újrainduló A Hét új szerkesztősége. A romániai magyar sajtóban márkanévvé vált lap 1500-as példányszámban jelenik meg október 23-tól.


A Hét a hetvenes-nyolcvanas évek meghatározó jelentőségű romániai magyar hetilapja. A kilencvenesekben azonban a Bukarestben szerkesztett lap fokozatosan veszített súlyából, példányszáma esni kezdett, és korántsem tudott olyan jelentőségű kulturális sajtóviták fórumává válni, mint 1989 előtt. A lap szerkesztősége most Marosvásárhelyre költözik, a szerkesztők a szocialista időkben kitalált és a diktatúra viszonyai között viszonylagos elismertséget elért sajtó-márka felfuttatásán dolgoznak.

A tervek szerint A Hét új folyamának megjelenését és a lap menedzselését Kelemen Hunor, az RMDSZ Hargita megyei képviselője segíti. Az új folyamot Ágoston Hugó (a lap korábbi főszerkesztő-helyettese, a Krónika fő- és az Erdélyi Riport munkatársa), Jánk Károly, Papp Sándor Zsigmond és Parászka Boróka fogja szerkeszteni.Transindex: – Miért a váltás?

Parászka Boróka: Egyrészt infrastrukturális okok miatt. Bukarestbõl nehéz volt olyan kritikai lapot szerkeszteni, amelyik naprakészen reagált az erdélyi kulturális eseményekre. Másrészt azért, mert a Gálfalvi Zsolt által vezetett csapat az ereje végére jutott. Így Marosvásárhelyen sikerült újraszervezni a szerkesztõséget.


– Hoz-e az új üzemmód nemzedékváltást is?

P. B.: Nemzedékváltás? Hm – inkább nemzedéki csapatmunka. Erõteljes fiatalítás, és a bejáratott vagy elöregedõ újságírói reflexek felfrissítését szeretnénk elérni. A célközönség a kultúrafogyasztó réteg. Ez elég széles, tehát széles igényeket kíván kielégíteni a lap. Mivel az irodalmi sajtó működik, így elsősorban a vizuális művészetekre, a színházi vonatkozásokra fogunk összpontosítani.

Igaz, két oldalnyi terjedelemben hozunk majd friss, kortárs irodalmat és kritikát is. Ezt a rovatot Jánk Károly költő szerkeszti. Szándékaink szerint a lapban helyet kap a zene- és tánckultúra is. De szeretnénk bevinni a netvilágot is – amennyire a műfaj engedi. A művészeti életen kívül pedig elérhetővé szeretnénk tenni mindazt, amit a társadalomtudományok mondani tudnak a közéletünkről. Higgadt, de izgalmas vitafórumot szeretnénk.


– On-line megjelenésre számíthatunk?

P. B.: Természetesen, hetente frissített honlapon lesz elérhető A Hét.


– Új szerzõk?

P. B.: Szeretnénk megtalálni azokat, akik kevésszer hallatják hangjukat, szűkebb szakterületre koncentrálnak. Rugalmasan tematizáljuk majd a számokat, így szeretnénk bevonni azokat, akik a hazai sajtó által kevésbé érintett problémákkal foglalkoznak. Lesz egy-két állandó rovat, de nem szeretnénk kényszerzubbonyt húzni a lapra – ne váljon kényszerré a heti megjelenés. Az oldalaknak van gazdája, az õ feladata megtalálni az igazán avatott szerzõt.


– És a példányszám?

P. B.: Ezerötszáz. Eddig amolyan "belsõ és egyre szűkebb értelmiségi fórum" volt a lap. Most szeretnénk váltani: azoknak szól, akik könyvet vesznek a kezükbe, színházbérletük van, tévét néznek, moziba járnak, rendszeres nethasználók vagy valami ok miatt mindezt nem teszik. A kultúra fogyasztására provokál majd a lap – ha a szerkesztõi szándék sikeres.


A Hét sztorija

Az új folyam első száma várhatóan október 23.-án fog megjelenni. A dátum azért jelentős A Hét történetében, mert a legeslegelső szám 1970-ben ezen a napon hagyta el a bukaresti nyomdaipari kombinátot. A lap kiadója a Szocialista Művelődési és Nevelési Tanács – ehhez a hatósághoz tartozott számos, nem kifejezetten irodalmi, de nem is pártpropaganda-lap (többek között a Korunk és a Contemporanul). A hetilap 1974-ig a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon adatai szerint 20 oldalon jelent meg, utána ez 12-re csökkent.

Az alapító főszerkesztő Huszár Sándor volt, akit 1983-ban mondvacsinált ürüggyel váltottak le, mikor a 44. szám az évben megjelent. A lapszám ugyanis az Erdély Romániához csatolását ünneplő nap, december 1. környékén jelent meg úgy, hogy egy ünnepre készült dísztextília fotóját fordítva nyomta ki a nyomda.

Ez szolgáltatott ürügyet ahhoz, hogy a számos kulturális vitát lebonyolító, kényes témákat is feszegető szerkesztőség orrára koppintson a hatóság. A következő főszerkesztő 1989-ig Lázár Edit volt. A lap 1983-ig 13 év alatt összesen 2121 külmunkatársat foglalkoztatott.

A lap főszerkesztő-helyettese 1989-ig Gálfalvi Zsolt, Földes László, Horváth Andor és Barabás István. Az 1989 utáni főszerkesztő Gálfalvi Zsolt, helyettese Ágoston Hugó. A rendszerváltás után A Hét szintén hetente jelent meg. A romániai magyar sajtó 1989 után (szerkesztette Kuszálik Péter) c. adattár szerint a lap 1992. októbere után minden évben szünetekkel, késéssel, összevont számokkal jelent meg, állami kiadója többször változott. 2003 nyaráig a lapban mintegy hiánypótlásként egyre több fordítás, magyarországi kulturális kiadványokból átvett cikk jelent meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS