2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Jó a gyerekeknek, ha fiatalon házasodnak"

Sipos Zoltán 2003. október 01. 16:22, utolsó frissítés: 16:16

Újdonsült férje jogilag nézve #b#megerőszakolta#/b# Cioaba cigány-király 12 éves lányát – állítja egy EP-képviselő. Emma Nicholson Ana-Maria jogaiért lobbizik, ám a cigány közösség szerint hagyományaikba #b#senki sem szólhat bele#/b#.

Cioaba cigány-király lánya egy árvaházba kerülhet -- jelentette ki tegnap Serban Mihailescu, a parlamenti kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter. Elmondása szerint a hatóságok nyomozást indítottak az ügyben, válaszként Emma Nicholson, az Európa Parlament képviselőjének felhívására.

Nicholson, aki gyakran lobbizik a romániai hátrányos helyzetű gyerekekért, azt követelte a romániai hatóságoktól és szociális munkásoktól, hogy azonnal vigyék biztonságos helyre a jelenleg Szebenben élő lányt. „Az EU-csatlakozáshoz nélkülözhetetlen az emberi jogok tiszteletben tartása.


Romániában még mindig nagyon sok visszaélés történik


– amennyiben ezek nem szűnnek meg, az ország látja kárát.” Nicholson ugyanakkor felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a hatóságok nem akadályozták meg az esküvőt, sőt: a rendőrség elterelte a forgalmat, hogy az esküvői menet ne ütközzön semmilyen akadályba, az egyik násznagy pedig maga Doru Viorel Ursu ex-belügyminiszter volt.

Ana-Maria kényszerű esküvője az Associated Press riportjának köszönhetően bejárta a világot, élénk nemzetközi visszhangot váltva ki. A hazai és nyugati újságok, bár nem tudnak megegyezni a lány korában (ez 12-14 év között mozog) különös hangsúlyt fektetnek az esküvői szertartás, illetve a nászéjszaka leírására: miután egész nap sírt, a 400 meghívott szeme láttára a menyasszony 4000 eurós ruhájában


elmenekült a templomból

és egy közeli házba zárkózott, mondván, hogy 15 éves vőlegényét, Mihai Biritát nem ismeri és nem is szereti. Apja, Florin Cioaba kijelentette, hogy az esküvőt a lánnyal vagy anélkül megtartják. Ana-Mariát negyedóra múlva visszahozták - Cioaba a vőlegény családját engesztelendő megemelte a hozomány értékét, az esküvő pedig folytatódott. A hercegnő az egyházi ceremónia után nem tartotta magát férjes asszonynak, barátai közben a Le Biritával szlogent kiáltozták. Amikor Birita családja diadalmasan meglengette a véres lepedőt annak jeléül, hogy a fiatal pár elhálta a házasságot, Dana Chendea, a cigány hercegnő barátnője azt hangoztatta, hogy jogi szempontból nemi erőszak történt. "Ana-Maria azt mesélte,


élete legborzalmasabb éjszakája volt

Úgy érezte, egy szikla esett rá." -- mondja Chendea, aki sötét képet fest a lány jövőjéről: abba fog kelleni hagyja az iskolát, anyósának fog segíteni a házimunkákban, és gyermekeit fogja nevelni. Nem érdekes, hogy ő mit akar. - mondta.

A román törvénykezés szerint a fiatalok 15 éves kortól élhetnek nemi életet és 16 éves kortól házasodhatnak szülői beleegyezéssel. Ana-Maria vőlegényét hétéves korában jelölték ki - gyermekek esketése gyakran előfordul a hazai roma közösségben, a hatóságok pedig szemet hunynak efölött. A cigányok azzal védekeznek, hogy gyermekeiknek házasságba kényszerítése hozzátartozik hagyományaikhoz.


„Jó a gyerekeknek, ha fiatalon házasodnak”

– mondta Cioaba, majd azt tanácsolta Emma Nicholsonnak, hogy először informálódjon, és csak azután ítélkezzen: Szeretném, ha tudná, hogy a kislányom nem fog árvaházba menni, és apja csak jót akar neki. Ha lányom 13 éves korában megy férjhez, akkor az azért van, mert ez a szokás nálunk. A Roma Központ szóvivője is az identitás megőrzésével érvel: a hercegnőt nem kényszeríttették arra, hogy megházasodjon. A király a szeme világánál is jobban szereti lányát, és semmit nem tenne annak akarata ellen. Hagyományaink szerint kell élnünk ahhoz, hogy identitásunkat megőrizhessük.
Hírforrások: Evenimentul Zilei, Curentul, Mediafax, Libertatea

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS