2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bevették a Fellegvárat! Másszuk meg mi is!

G. L. 2012. október 07. 14:26, utolsó frissítés: 15:53

Nem csak a zsonglőr előadás miatt érdemes ma kilátogatni a Fellegvárba, az eredeti helyén álló Sissi-szobrot és az óriási Fészket is láthatjuk.


Egy kőből épült torony, egy óriási fészek és sok érdeklődő. A Fellegvár lábától kémlelve körülbelül ennyit látunk, ha nem lenne kitéve egy részletes eligazítás talán még el is sétálnánk mellette. Így viszont megmásztuk a hegyet, és felfedeztük a Fellegvár színtereit.

Pénteken klasszikus zenei koncerttel, szombaton a Váróterem Projekt Sorsjáték című előadásával várták az érdeklődőket, vasárnap este pedig a nagyszebeni Artgotica zsonglőrjeié lesz a terep. De napközben is érdemes kilátogatni. A három nap alatt eredeti helyén láthatjuk a Sissi-szobrot, közelről is megmegnézhetjük a már említett land art installációkat, s ha még bírjuk szusszal építészeti kiállítások is várnak. A gyerekeknek pedig külön foglalkozást tartanak, feldíszíthetik a Fellegvár makettjét vagy akár arcfestésre is jelentkezhetnek.A Fellegvár színterei (Scena Cetății) elnevezésű esemény szerevezője az Országos Építész Kamara Erdélyi Fiókja. Az október első hétvégéjére tervezett háromnapos eseménnyel a Fellegvár elhanyagolt területeire szeretnék felhívni a figyelmet. „Ahhoz képest, hogy 5 percre van a központtól, nagyon lerobbant állapotban van. Ugyanazok a járdák és utak, mint 10–15 évvel ezelőtt, az én gyerekkoromban. Erre szerettük volna felhívni a közösség figyelmét – nyilatkozta a Transindexnek Czilli László szervező.


A Fellegvár déli oldalán látható szénából és kőből készült Torony, illetve az ágakból formált Fészek Dobribán Emil képzőművész, a Kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem tanárának munkája.A vár belsejében felállított ívelt lécekből készített dinamikus installációk Denis Tricot francia művész munkái.


galeria_8509.jpg
Torony
galeria_8510.jpg
Fészek
galeria_8511.jpg
Fészekben
galeria_8512.jpg
Érdeklődők a Sissi-szobrnál
galeria_8513.jpg
galeria_8514.jpg
Hajlított léc installáció


Az egykori fegyverraktárban a Román Építész Kamara Erdélyi Fiókja által szervezett építészeti biennále díjazott terveit nézhetjük meg. Az épület előtt a gyulafehérvári vár rehabilitálásáról láthatunk képeket, és a COOP pe stradă csapatának munkáit is megismerhetjük. Az esemény részletes programja itt érhető el.

A rendezvényt az Országos Kulturális Alap (AFCN) támogatta.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS