2023. szeptember 21. csütörtökMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit gondol rólunk a tudatalattink?

Gozner Gertrud 2003. szeptember 16. 15:42, utolsó frissítés: 15:34

Paranoiások figyelem! Már az ágyunkban sem lehetünk biztonságban: #b#alvási#/b# testtartásunk a legféltettebb titkainkat is képes kifecsegni.

Ha meg akarod ismerni valakinek az igazi személyiségét, elég, ha bekukkantasz a hálószobájába, és megnézed, hogy milyen testtartásban alszik. A brit tudósok szerint az alvási pozíció fontos részleteket árulhat el az illető természetéről, adja hírül a BBC. Chris Idzikowski professzor, egy bizonyos alvás-kiértékelő és tanácsadói szolgálat igazgatója hat, általánosan elterjedt alvási testhelyzetet tanulmányozott, és arra a következtetésre jutott, hogy ezek közül mindegyik egy adott személyiségtípushoz kötött.

„Mindenki tudatában van a testbeszédének, amikor ébren van, de ez az első alkalom, amikor feltárhatjuk, hogy mit gondol rólunk a tudatalattink – magyarázza a professzor, -- az az érdekes, hogy az alvás során feltárt jellemvonások sokszor nagyon különböznek a „nappali” elvárásainktól.”


Embrió, fatuskó, sóvárgó

Idzikowski professzor a következő testhelyzeteket tanulmányozta:

Embrió: azok, akik alvás közben embrió módjára összegömbölyödnek, éber állapotban meggondolt, komoly embereknek tűnnek, holott nagyon is érzékenyek. Ismeretlenekkel szemben kezdetben félénkek, viszont hamarosan feloldódnak a társaságukban. Ez a legelterjedtebb alvási testhelyzet, az ezer kísérleti alany 41%-nál figyelték meg. Kétszer annyi nő veszi fel ezt a testtartást, mint férfi.Fatuskó (15%): Fél oldalán fekszik, a kezeit szorosan maga mellett tartja. Ezek az alvók felszabadult, szociábilis emberek, akik jól érzik magukat a tömegben, és bíznak az idegenekben. Néha túlságosan is hiszékenyek.

Sóvárgó (13%): Azok az egyének, akik az oldalukon alszanak, miközben két karjukat előre tartják, nyitott természetűek, de ugyanakkor gyanakvóak és cinikusok is lehetnek. Lassan határozzák el magukat, de ha egyszer valami mellett döntöttek, akkor szinte lehetetlen eltántorítani őket.

Katona (8%): A hátán fekszik, mindkét karja a test mellé simul. Ezek az emberek általában csendes, visszafogott egyének. Nem szeretik a nagy felhajtást, és a többiekkel -- akárcsak önmagukkal szemben, szigorú elvárásaik vannak.

Szabadesés (7%): A hasán fekszik, és karjaival átöleli a párnát, a fej féloldalra van fordítva. Az így pihenők általában társaságkedvelők, viszont könnyen idegesítővé és felületessé válhatnak. Nem szeretik a kritikát, vagy a szélsőséges helyzeteket.

Tengeri csillag (5%): Ez a típus a hátán fekszik, és közben egy párnát ölelget. Az így alvók nagyon szép és tartós barátságokat kötnek, mert mindig készek meghallgatni a másikat, és felajánlani neki a segítségüket. Általában nem szeretnek a figyelem középpontjában kerülni.


A katona és a horkolás

Idzikowski professzor azt is felmérte, hogy a különböző alváshelyzetek milyen hatással vannak az egészségre. Arra a következtetésre jutott, hogy a szabadesés pozíciója jót tesz az emésztésnek, míg a katona és a tengeri csillag könnyen vezethet horkoláshoz, és rossz éjszakai alváshoz.

A professzor szerint ha egyenesen fekszünk, a gyomor tartalma könnyebben visszafordulhat a szájüreg irányába, és akik a hátukon alszanak, idővel légzési nehézségekkel fognak küszködni, és horkolás alakul ki náluk.

Ezek a testhelyzetek nem feltétlenül ébresztik fel álmukból a személyt, viszont egy kevésbé frissítő éjszakai alváshoz vezetnek – tette hozzá. A kutatás azt is kimutatta, hogy az emberek ritkán változtatnak az alvási testtartásukon – alig 5% alszik minden este egy másik pozícióban.

A professzor arra is rájött, hogy a kívül a paplanra tett kéz vagy láb az egyik leggyakoribb alvási testhelyzet Nagy Britanniában, ezt követi az a pozíció, amikor mindkét láb kilóg a takaró alól. Tíz emberből egy szeret nyakig betakarózni a paplannal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS