2023. február 8. szerdaAranka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kolléga káros az egészségre!

Gy. A. Gy. A. 2003. szeptember 04. 15:21, utolsó frissítés: 14:53

A csak rövid ideig tartó #b#passzív dohányzás is#/b# jelentősen megnöveli különböző szívbetegségek kialakulásának esélyét – állítják görög orvosok. Az új kutatás szerint öt év alatt 15%-al nő a rizikó.

Általános nem a passzív dohányzásra

Az új tanulmány, amelynek elkészítésekor több mint 1900 embert kérdeztek ki a kutatók, azt látszik igazolni, hogy 5 évnyi passzív dohányzás 15%-al megnöveli a szívbetegségek kialakulásának veszélyét, ugyanakkor 30 év után az effajta kockázat duplájára emelkedik. A Bécsben tartott kardiológiai kongresszuson a görög orvosok azt az álláspontot képviselték, hogy a munkahelyi dohányzást teljeses mértékben be kell szüntetni.

Elismerték ugyanakkor, hogy a munkahelyi nikotin-ártalmak mellett sokan kénytelenek otthon is elviselni a dohányzó családtagok füstölgését, ezért a korlátozásokat a családi lakóhelyekre is ki kellene terjeszteni. Egy néhány évvel korábbi tanulmány szerint a munkahelyi passzív dohányzás naponta három ember halálát okozza.

Szívbetegségre számíthatunk leginkább

Az Athéni Egyetem kutatócsoportja által készített tanulmányhoz azonos korosztályhoz tartozó, Görögország ugyanazon területén élő 874 szívbeteg és 1078 egészséges önkéntes személy segítségét kérték. A vizsgálat célja annak kiderítése volt, kik azok, akik naponta több mint 30 percig kényszerűségből másodkézből dohányosok. Mint kiderült, a szívbetegek sokkal nagyobb százalékban állították azt, hogy rendszeresen ki vannak téve a dohányosok füstjének.

A betegek 86%-a állította azt, hogy naponta több mint 30 percig szív akaratán kívül cigaretta-füstöt, ezzel szemben csak az egészséges önkénteseknek 56%-a állította ugyanezt. A nemdohányzó szívbetegek majdnem 50 százaléka sokkal nagyobb valószínűséggel van rendszeresen kitéve a passzív dohányzásnak.

A kutatók állítása szerint az otthonukban vagy a munkahelyükön passzívan dohányzók szervezetében öt év alatt 15%-al nagyobb az esély szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, ennek kockázata pedig harminc év alatt megduplázódik.

Dr. Demosthenes Panagiotakos, a kutatócsoport vezetője szerint az egyetlen mód a nem dohányzók védelmére, ha a cigarettafüstöt teljesen száműzik a közterületekről és munkahelyekről, de az otthonokból is. Már a rövid ideig tartó passzív dohányzás is megnöveli az akut szívkoszorúér betegségek kifejlődésének esélyét -- állítja az athéni orvos, akit a kutatást ismertető BBC News idéz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS