2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A héten dönt az egészségügyi tárca Szidónia sorsáról

S. Z. 2012. augusztus 08. 14:17, utolsó frissítés: 16:54

Egy 3 éves vámosgálfalvi kislány élete forog kockán: az egészségügyi minisztériumnál hamarosan döntenek arról, kifizetik-e vagy sem külföldi műtétjét.


Gyermekzsivajtól hangos játszótéren ülünk, mellettünk kis szökőkút, és mivel délután van, a hőség is lassan alábbhagy. Labdákat gurítanak, hintáznak és autókat próbálgatnak körülöttünk. Egyedül a gyermekek kopaszra nyírt feje, egy-egy kötözés és karjukon a perfúzió tűjének nyoma mutatja, ez nem egy átlagos játszótér, hanem a kolozsvári 2-es gyermekkórház tetején, az onkológiai osztály mellett berendezett kis játszósarok.

Az alig három éves Gergely Szidónia rövid, rózsaszín ruhában önfeledten játszik a padon. Haja nullára nyírva, karján tűszúrások elkékült nyomai, de ez akkor, ott nem számít: a pad deszkáinak résein átnyomkod bármit, ami a keze ügyébe kerül, közben néha – félénken, kicsit kíváncsian, pajkosan – ránk mosolyog.

Miközben beszélgetünk, anyja, Gergyely Zsuzsa öntudatlanul is a telefonjával babrál: kiveszi tokjából, majd visszacsúsztatja, forgatja. Néha megnyomja a kioldógombot, és a képernyőre pillant: bár a készülék nincs lehalkítva, újból és újból megbizonyosodik arról, hogy nem mulasztott el egyetlen hívást sem. Párszor hívják is közben. Azonnal felveszi, de nem cseveg: röviden, világosan beszél.


Határozott, udvarias, és sokszor mond köszönetet.Ha a hollywoodi filmekben a lovagok magányosan, egy szál karddal hódítják meg a fél világot, a valóságban a hősök anyák, fegyverük pedig egy rózsaszín mobiltelefon.És a filmekben a lovagok nagy lendülettel, szemtől szembe vívhatnak meg tíz, húsz, száz ellenfelükkel. Zsuzsa nem hívhatja ki párbajra ellenfelét. Nincsen ellenség: van egy daganat, amely lassan elveheti kislánya életét, és van egy dosszié, amelyet át kell küzdeni egy jogszabályokból, hatáskörökből és ellentétes érdekekből álló gombfoci-pályán. A nagy kérdés, hogy mi ér hamarabb célba.


A vámosgálfalvi család élete áprilisban fordult fel gyökeresen.

Néhány szokatlan tünetegyüttest követő vizsgálat során Szidóniáról kiderült: negyedik stádiumú májrákja van. Bár kezdetben volt remény arra, hogy a műtétet itthon is el lehet végezni, egy komputertomográfos vizsgálat után egyértelművé vált: a műtéthez Romániában nincsen meg a szükséges felszerelés.

Hosszas keresgélés után kiderül, a "legolcsóbb" lehetőség a brüsszeli Saint Luc klinika, ahol 125 ezer euróért végeznék el a májátültetést – ehhez a költséghez azonban hozzáadódnak még a kiutazás, a műtétre való felkészítés (16 ezer euró) valamint a több hónapnyi lábadozás költségei: mintegy 50 ezer euró.

Mivel a brüsszeli orvosok július elején azt mondták, hogy Szidóniának az életmentő műtét nélkül csak két hónapja lehet hátra, megindult a versenyfutás az idővel: ezalatt el kell érni, hogy a román állam állja a 125 ezer eurós műtétköltséget, illetve támogatásokból, adományokból minél nagyobb összeget kell összegyűjteni, a többi költséget fedezendő.

A család a nagylelkű támogatásoknak köszönhetően jelenleg a járulékos költségek egy részét fedezni tudja, azonban a nagy kérdés továbbra is az, hogy ki állja a 125 ezer eurós műtétet? A családnak esélye sincs ezt a pénzösszeget ennyire rövid idő alatt előteremteni, és arra is csekély a remény, hogy adományokból összegyűl ekkora összeg.

A Saint Luc klinikán pedig – bár nagyon szolgálatkészek és kedvesek – világossá tették: a műtétre nem kerülhet sor addig, amíg írásbeli biztosítékot nem kapnak arra nézve, hogy a műtétet a román állam valóban kifizeti. A klinikán Szidónia műtétje


augusztus 22-re van beütemezve, késni pedig nem lehet.

A helyzetet bonyolítja, hogy mind a kislányt, mind a donor apukát fel kell készíteni a műtétre – azonban Brüsszelben ezt sem kezdik el, ha nincs garancia: attól félnek, hogy a folyamatot nem lehet majd visszafordítani, és életmentő beavatkozást kell végrehajtani. Ilyen esetekben pedig többször előfordult, hogy a román állam utólag már nem fizette ki a műtét árát.Az ápolónő végzettségű, jelenleg második gyermekével gyesen levő Zsuzsa látszólag tárgyilagosan mesél a felmerülő problémákról: diagnózisokat, határidőket, procedúrákat, orvosok és hivatalnokok neveit sorolja. Nem mutatja, csak sejteni lehet azt az elképesztő erőfeszítést, amivel próbálja tartani magát. Egyetlen alkalommal zökken ki a nyugalmából:

– És mikortól kéne Brüsszelben legyen Szidónia? – kérdem.
– Mától – válaszolja. Hangjában ott a remény, látszik, már csak ez ad neki erőt a folytatáshoz.

Szidónia iratcsomója jelenleg arra vár, hogy az Egészségügyi Minisztérium szakbizottsága összeüljön, és döntést hozzon az ügyben.


A bizottság havonta kétszer ülésezik,

és a héten összehívják – mondta el a Transindexnek dr. Nițulescu Mădălina, akinél jelenleg Szidónia dossziéja található. Nițulescu nem tudott pontosabb időpontot mondani.

Amennyiben a bizottság jóváhagyja a támogatást, a műtét költségeit teljes egészében állják. Ugyanakkor a bizottság el is utasíthatja a kérelmet – figyelmeztetett Nițulescu. A hivatalnok nem erősítette, de nem is cáfolta azt a hírt, miszerint nem biztos, hogy van még külföldi műtétekre fordítható pénzkeret. „Minden a bizottság döntésétől függ” – mondta.

A dossziét július 4-én iktatták a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnál, és július végén jutott el az egészségügyi minisztériumhoz. A közel egy hónapos átfutási idő oka, hogy a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnál a Szidónia ügyével foglalkozó hivatalnok elment szabadságra, helyettese pedig semmit nem mozdított a dosszién.

A szabályok szerint az iratok között legkevesebb két árajánlat kell szerepeljen olyan klinikáktól, ahol az adott műtétet el lehet végezni – a kéréseket azonban egyszerűen elmulasztották időben elküldeni, és utólag csak pecsételt választ voltak hajlandók elfogadni, ami szintén lassította a folyamatot.

Mivel a hatóságok önszántukból a családnak semmilyen információval nem szolgálnak, ezért Zsuzsa telefonon követi az ügyet: minden lehetséges szálat megmozgat, sorra megkeresi az ügyre befolyással rendelkező személyeket, folyamatosan tartja a kapcsolatot a médiával és az adományozókkal.


Közben egyre gyűlnek Szidónia támogatói:

a múlt vasárnap (augusztus 4.) a marosvásárhelyi Vártemplomban szervezett jótékonysági koncert után a hétvégén szintén Marosvásárhelyen, a vár udvarán található Múzeum kávézóban (egykori sorozóközpont) képzőművészek szerveznek vásárt, a befolyó összeg egy részét a családnak ajánlva fel.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS