2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Régi képeslapok alapján épül újra Borszék

G.E. 2012. augusztus 08. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

Líder-várossá izmosodna Erdély egykori leghíresebb Hargita megyei fürdővárosa. Aki az utóbbi négy évben nem járt Borszékon, hanem előtte szomorkodott a haldokló településen, most jól elámulhat.


Mik József polgármester, a megye támogatását élvezve, régi képeslapokat nézegetve „lapról-lapra” teremti újra az egykori pompát.

Borszék, az egykoron Karlovy Vary-val, Badennel, Ótátrafüreddel egyenrangú fürdőhely részben még mindig csak árnyéka egykori önmagának – de


a hajdani fénye visszaszerzésén dolgozó fürdőváros

a hétvégén zárult Borszéki Napokra már a 40-es években népszerű Napfürdő-Lelátóját is újrateremtette – és megtoldta egy Felsőborszéki Millenium-parkkal.Szerencse a lelkes, sokszor névtelen képeslapgyűjtőknek, könnyen lekövethető blogjaik révén is, hogyan rajzolja újra a város arculatát Borszék.galeria_7552.jpg
Borszék látkep: tengerész zenekar 1936-ból.
galeria_7553.jpg
Lázár fürdő egykor, mai Borvízmúzeum mintázta újra
galeria_7555.jpg
Lelőtt medve szállítása bocskorban, 1890
galeria_7568.jpg
Napfürdő képeslap 1942-ből
galeria_7575.jpg
Villasor képeslapon
galeria_7576.jpg
Ugyanaz jelenleg felújításra várva


A 2009-ben avatott Tündérkert-fürdőnél feljebb, a 2008-ban SAPARD-támogatásból épült kerülőúton vonulunk ki a Millenium-parkból – utóbbihoz az eladósorban lévő (örökösnek visszaszolgáltatott) régi poliklinika épülete szolgál. 2008-at megelőzően itt gyakorlatilag járhatatlan földút fogadta a turistákat -, ám most a Napfürdőhöz turistaösvény is vezeti a természetjárókat.
A felújított szőkőkút az angol parkban/augusztus 4. (G.E):
A pazar panorámát kínáló, natúr faanyagból készült építmény avatóján mondott beszédében Mik József polgármester jelezte: a Borszék Fellendítéséért Egyesületet a város 2005-ben hozta létre azzal a céllal, hogy pontszerű megvalósításokat hozzanak létre. Azóta minden évben sikerült pályázati forrásokat szerezniük elképzeléseikhez Hargita Megye Tanácsától: közte az Arany János pihenőhelyet, borvízforrást felújítani, információs irányjelző táblákat kihelyezni a városba, stb. – így sikerült ezt a Napfürdőt is felépíteni.galeria_7558.jpg
Nézelődés a városban
galeria_7559.jpg
Felsőborszék
galeria_7560.jpg
Turisták az Angol parkban
galeria_7561.jpg
Borvízmúzeum részlet
galeria_7565.jpg
Viadukt
galeria_7569.jpg
Nézelődés a városbanA régi Napfürdő kissé lejjebb volt, a Kiserdő helyén,

és az ide kihelyezett nyugágyakon a turisták igénybe vették a nap gyógyító hatását. Úgy vagyok én vele, hogy nézegetem időnként a képeslapos könyvet, és álmodozom: ezt is, azt is építsük vissza. Így sikerült az Ó-sáros-fürdőt felújítani – amelynek körülbelül egy hónap múlva lesz az átadása -, vagy a Borvízmúzeumot felépíteni a régi Lázár-fürdő alapján. Így akarjuk majd a Lobogó-forrást is visszaépíteni, így lesz meg, remélem, a többi is – mondta Mik József, akit június 10-én elsöprő többséggel (1254 a 240-hez) választottak újból polgármesternek.
A Lelátó-Napfürdő megvalósításának összköltségvetése 12000 lej, ebből 5000 lejt Hargita Megye Tanácsától nyertek, 5500 lej az önrész, a különbséget a Borszékért Egyesület tette hozzá.

„Noha Maroshévíz a térség megyei jogú városa, ami megyei jogú városunk ebben a térségben az Borszék, és ha Bukovinával össze tudjuk kötni a megyénk északi részét, illetve Borszéket össze tudjuk kötni Gyergyóval – amin dolgozunk: lépegetünk, még most is, amikor ellenzékben vagyunk -, akkor igazából ennek a városnak a térségirányító, „líder”-szerepét meg tudjuk erősíteni” – mondta Borboly Csaba, a Napfürdő és a Milleniumi park avatójára meghívott főtámogató, Hargita Megye Tanácsa elnöke.
Hozzátette: ehhez szükség van arra is persze, hogy a szakoktatás, és még sok olyan összetevő feléledjen, ami elsorvadt – mert húsz évig nem volt jó kezekben a város, hanem rosszhiszemű magánosítóknak a kezébe került a vagyona: most ezt a helyi tanács, a polgármester úr, a helyi vállalkozók próbálják helyrehozni, kialakítani, ami nem könnyű feladat - fogalmazott.galeria_7554.jpg
Lelátó-avató panoráma
galeria_7556.jpg
Mik József polgármester és Borboly Csaba elnök
galeria_7557.jpg
Napfürdő 2012
galeria_7566.jpg
Bartina együttes
galeria_7567.jpg
Lelátó-avató csoportkép
galeria_7579.jpg
A kerülő ösvény a lelátó-avatón


A két eseményen és a városnapokon számos testvértelepülés - Bácsalmás, Fonyód, Pilisvörösvár, Zákányszék, és a felvidéki Tallós – küldöttségei voltak jelen, köztük a bonyhádi Bartina népi zenekar, akik gyakorlatilag átmuzsikálták a borszékieknek a három napot. Hetedszerre vannak Borszéken, ismerik az összes forrását, és nagy léptékben látják a fejlődés ívét. Kovács Gábor zenész ragyogó arccal meséli: nagy élményük idén, hogy a péntek esti (augusztus 3.) táncházukon húsz-harmincszor annyian voltak, mint az ezt követő diszkóban. Az erre rendszeresen járónak ez nem túl meglepő: hiszen a városban közel féltucat gyerek-néptáncegyüttes működik.
A megyeelnök keresztúri borkóstolóról jött át Borszékre, de már Tekerőpatakon várják, búcsúzik, szokásától eltérően: nélküle megy ki az ünneplő társaság a hegyre. Ezúttal a Bartina egy olyan új, tájba illő menedékházhoz kíséri ki a Nagy-Bükk-havasra a vendégeket, amely legutóbb még zárva volt a nyilvánosság előtt: cégére most sincs, “Béláék menedékházaként” ismerős. Mind Béla és párja – a gondnokházaspár -, mint a tulajdonos magyarországi.

A traktorhoz kötött szekéren feljövet idegenvezetőnk, Farkas Aladár helytörténész-újságíró sorra mutatja: néhol háromszáz hektárt is vásároltak magyarországiak. Föld alatt vezették ki a villanyáramot, van víz is 1300 méteren. Ez mentésnek számít. Benn a városban létezik “bukovinai negyed” is.

Míg lepereg egy gyors zápor, benn a városban a vásári hangulatban és koncertszínpadnál fürdőzik a közönség: idén az EDDA tekeri – s noha Borszék hosszútávú fenntartható fejlesztési terve szerint a település “gyenge pontja” a vasúti megközelíthetőség hiánya,


Maroshévízről is sereglenek át a magyarok.galeria_7562.jpg
Nagy Bükk-havas, kilátó Béláék menedékházából
galeria_7563.jpg
Mik József polgármester és az off roadosok
galeria_7573.jpg
Nagy Bükk-havas kilátó, 1300 méter
galeria_7574.jpg
Nagy Bükk-havas off_road 4 x 4-es menedékház kilátó
galeria_7578.jpg
Kerékpárút térképe
galeria_7593.jpg
Nagy-Bükk-havas kilátó


Kint a csúcsig végig kerékpárút-jelzés. Az off-road kultusz 4x4-es menedékházáig pedig folyamatosan találkozunk száguldozó terepgépekkel. A menedékháznál már gyengül a mobiltelefon térerő. Odabent, a lépcsőfeljáró alól, több láda “könyvtári” könyvből válogathat olvasnivalót az internettől elszakadó: itt van mind a klasszikusok java, de társalgási gyakorlati kézikönyv is: “Hogyan kezdeményezzünk társalgást és szerezzünk barátokat?” A Bartina zene mellett itt ez sutba vethető.

Az asztalnál mesélik: a 89-es váltás óta közel 20 évig szinte semmi nem történt Borszéken, de az utóbbi ciklusban járdaaszfalt, új aszfalt a főúton, a nagy parkolónál, Kossuth-kút felé is, a körúton, ditrói úton is, parkok szépültek meg, sétálóutak, szép macskakővel borítva és stílusos lámpákkal megvilágítva. Épült egy lábfürdő, sípálya, Mofetta (rendszeres kezelési lehetőséggel, szakemberrel), újraépült a Kultúrház, bővült az iskola, egyre több új villa épül, de szerencsére a régieket is kezdik felújítani, új szociális lakások épültek, megszépültek a kutak is.


Most épül az új wellness-központ és gyógyfürdő

a Háromliget-tisztás egyik tisztásán: már júniusra el kellett volna készülnie, de a kormányváltás miatt kicsúsznak a határidőből: most novemberre remélik az átadást. A csatornázáson is folyamatosan dolgoznak, bicikli utakon, és a képeslapokon látható régi díszkapu is újraterveződik.

Mik József pedig Alsó-Borszékon nem ölt pénzt a nem reprezentatív, de annál problémásabb városházába: lebontatta és parkot terveztek a helyére. Most a hivatala egy takaros új épületben dolgozik – nem nagyobban, mint a mellette lévő kávézó. Irodájában mindenütt a borszéki borvíz századelős, szecessziós reklámtervei – és kézügyben a képeslapok.Kint már húzza a Bartina mikor befelé indul, ezúttal gyalog, a társaság. Desszertnek ott a málna – adrenalinnal ott a medvés-riogatás, de ezúttal csak az 1890-es képeslapról, bocskoros legyőzői mellől köszön a mackó.


Borszék román nyelvű turisztikai ajánlója, Farkas Aladár idegenvezetésével:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS