2023. március 29. szerdaAuguszta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Oláh Gyárfást a Duna Delta színvilága inspirálta

kérdezett: Búzás Anna 2012. július 18. 14:44, utolsó frissítés: 16:28

"Az öltözéknek valamilyen formában képviselnie is kell az országot, de nem úgy, hogy mindenki piros-sárga-kékbe öltözik" - véli Oláh Gyárfás, a román olimpikonok öltözékeinek tervezője. A sportolóknak bejött.


A csíkszeredai Oláh Gyárfás tervezte az olimpikonok formaruháit, a felkérés a Patzaikin brandnek szólt, amely Ivan Patzaichin egykori kenus olimpiai bajnok nevéhez fűződik. A tervező ennek a brandnek dolgozik Veress Andrea Bernadettel és Zsigmond Adéllal együtt.

A ruhák színesek, modernek és kényelmesek, Oláh Gyárfás arra törekedett, hogy olyan ruhákat készítsen, melyeket nemcsak erre az egy alkalomra vehetnek fel az olimpikonok. Ráadásul az olimpiai felvonulás után a ruhákat bárki megrendelheti. A designert a munkafolyamatról és a tervezési kritériumokról kérdeztük.

Melyek voltak a főbb kritériumok, amelyeket figyelembe vetettek a ruhák tervezésénél? Követelmény volt-e, hogy a nemzeti színek és a nemzeti szimbólumok valamilyen formában megjelenjenek?

- A megrendelőknek az volt az egyik fő elvárásuk, hogy ne legyen a hagyományos öltöny/kosztüm öltözet. Megnéztük az egész archívumot, hogy lássuk, miben vonult fel a román olimpiai csapat a '60-as, '70-es, '80-as és '90-es években. Láttuk, hogy tényleg mindig ugyanabban a nagyon klasszikus öltözékben jelentek meg: férfiaknál a hagyományos ing, öltöny és valamilyen kalap, a nőknél kétrészes kosztüm, szoknya kabáttal.


A megbízóink ebből akartak kitörni, azt szerették volna, hogy legyen valami modernebb, fiatalosabb, valami olyan ruha, amit nemcsak ezen az egy eseményen használhat a viselője, hanem az olimpia után is. Egy ilyen kollekció megtervezésénél igazi kihívás megtalálni az egyensúlyt a kényelem, illetve a jó kinézet között. És természetesen az is szempont, hogy ennek az öltözéknek valamilyen formában képviselnie is kell az országot, de nem úgy, hogy mindenki piros-sárga-kékbe öltözik. A nemzeti színek csak az olimpiai bross formájában kerültek az öltözékre.Hogyan választották ki a színeket?

- A PATZAIKIN brand alapkoncepciójához és inspirációs forrásához próbáltunk ragaszkodni, így az olimpiai kollekció kromatikáját a Duna Delta színvilága inspirálta.

Mennyi idő alatt készítették el a terveket és ezek alapján a ruhákat?

- Az idei év első felében került sor a tervezésre, február végén kellett a tervekkel és a mintadarabokkal az olimpiai bizottság elé állnunk, amelyek valamelyest eltérnek attól, amit végül késztermékként láthatunk majd a hazai sportolókon, az anyagi keret ugyanis határokat szabott.

Két rend ruházatot is terveztünk: egyiket az utazáshoz, a másikat a felvonuló ünnepségre. Adél foglalkozott a grafikai oldallal, ezen belül a póló- és sáltervezéssel, Andi a technikai rajzokért volt a felelős, de a több mint 150 öltözék rengeteg ember közös munkájaként született a Harolt szövetkezetnél, Ferencz Rita-Lenke elnök irányításával.galeria_7239.jpg
Női kabát (A fotók forrása: www.patzaikin.com)
galeria_7240.jpg
Férfi kabát
galeria_7241.jpg
Férfi nadrág
galeria_7242.jpg
Férfi ing
galeria_7243.jpg
Ruha
galeria_7244.jpg
Szoknya


Melyek voltak a munkafázisok?

- Először a divatrajzok készültek el, majd a kollekció mintadarabjai. A tervezés ugyanakkor kiterjedt a kapcsok, címkék és más kiegészítő elemek megszemélyesítésére is. Ezután következett a ruhák sportolókra való méretezése.

A mérések lebonyolítására hetente többször kellett elutazni az ország különböző pontjaira: Bukarestbe, Brassópojánára, Sznagovra. A mérések után kiderült, hogy a négy használt méret helyett több mint 10 mérettel kell dolgoznunk a 2XS-től a 7XL-ig, és nem kevés esetben még speciális hozzáigazítások is szükségesek voltak.

A pólók grafikáit szitanyomással képzeltük el, a sálaknál viszont már a digitális nyomás mellett döntöttünk, ezeket bukaresti cégek kivitelezték. A női ruhán megjelennek fehér nyomtatott csíkok, amelyeket a szabás után, de még összeállítás előtt kellett nyomtatni, ezek illetve a címkék Székelykeresztúron készültek.

A ruhák elkészítése és felcímkézése után jött a mosatás, koptatás, ez a fázis Sepsiszentgyörgyön zajlott. Amikor a ruhák visszaérkeztek a mosatásból a vasalás és ellenőrzés következett, majd válogatás sportágak és sportolók szerint. Itt kerültek a kiegészítők is a ruhák mellé: bőrövek és cipők, amelyeket egy kolozsvári csapat készített Cîmpan István vezetésével. Mindezek után a csomagolás, szállítás és átadás maradt hátra.Lehet-e tudni, hogy mit szóltak a sportolók a ruhákhoz?

- A tapasztalatunk egyelőre az, hogy a sportolók nagy része pozitívan fogadta a kollekciót, és azt az alapelképzelést, hogy nem csak az olimpiai gálán használható ruhákat kapnak. Divatosnak, modernnek, kényelmesnek és kellemesen egyszerűnek találták az öltözetet.Mennyiben más olimpiára vagy egyáltalán felkérésre készíteni ruhákat, mint saját kollekcióba?

- Mivel volt egy ilyen álmom, hogy egyszer olimpiára tervezzek, mindenképp különleges érzés. Maga a folyamat viszont hasonló, ugyanúgy kell tervezni, mint minden más kollekció esetében, elsősorban magunkhoz kell hűnek maradni. Az olimpiai projektben főleg a technikai és a logisztikai megoldások jelentik a fő kihívást, a nagy mennyiség gyártása, a sportolók alkatának „változatossága” a termelésben hatalmas megterhelést jelent.

A magyarok ruháit Mohari Kinga és Csergő Noémi tervezte és a Roland Divatház gyártja. Mi a véleménye ezekről?

- Úgy látom, hogy a magyar csapat ruhái a klasszikus olimpiai outfitek vonalát követik, magyar népi motívumokkal. Korrektek, de hiányolok belőlük egy kis merészséget...Az olimpiai felvonulás után a hazai ruhákat bárki megrendelheti. Mennyibe fognak kerülni?

- Igen, az olimpiai felvonuláson látható ruhák megrendelhetőek lesznek a Patzaikin honlapon, illetve lesz majd üzletünk is, az árakról viszont egyelőre nem tudunk még nyilatkozni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS