2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A révi Zichy-barlang újrafelfedezése

Balázs D. Attila 2003. augusztus 18. 13:50, utolsó frissítés: 13:48

Aligha ismernének rá világhírűnek álmodott felfedezésükre a #b#körösrévi Zichy-barlang#/b# feltárói. A kirándulóhely szemetes, a barlangban nem működik a világítás, a hangulatot manele-muzsika biztosítja.


"Egy barlangkanyarodással ahhoz a gömbölyű kődudorodáshoz vezet az ösvény (...) amelyet a barlang feltalálói Földgömbnek kereszteltek el. Fölöttébb érdekes e szikla felületének ezer hajszálvonalnyi repedezettsége, amelyet sima patinával vont be az egyenletes finom vízfátyol" (Dessewfy Aristid, Universum közlöny, 1905) Képünkön ez a képződmény látható.Nem csak Dessewfy Aristid, hanem az ős-turista Czárán Gyula, Karl Handllel és Veress Istvánnal egyetemben foroghat a sírjában: nem ismernének hőn szeretett révi pihenőhelyükre. A békebeli harmóniának nyoma sincs, ellenben szól a manele-zaj a hajdan jobb időket látott, menedékházzá züllött szállodából és a "restaurant"-ból. Az utóbbi teljes kínálata nem tesz ki néhány ropit, egy csokit és egy-két beazonosíthatatlan fajtájú műlevet. Nem, nem: sör sincs.

"...minden valószínűség szerint a révi cseppkőbarlang, ha egyszer teljesen feltáratott, világhírben méltó, hatalmas természeti kincsévé lesz hazánknak" – írta szinte száz évvel ezelőtt ugyan erről a helyről Dessewfy. Most barátaimmal a Styx-patak partján röpke két perc alatt több zacskónyi szemetet gyűjtöttünk a MÁV-vízesésnél.

Bihar megye egyik legszebb, ám elfeledett cseppkőbarlangjának feltárását Veress István révi református lelkész, Handl Károly vasúti pályafelvigyázó és Czárán Gyula, a magyar turizmus atyja kezdte el. Azóta tudvalevő, hogy a révi sziklaszorosban található barlang 2700 méter hosszú, melyből kb. 680 méter látogatható. 1942 szeptemberében többek szerint földalatti határsértést követett el itt egy kutatócsoport.

A Zichy-barlangnak három fő járata van. Az egyikben paleontológiai ásatások során barlangimedve csontjaira bukkantak a felfedezők, azóta a maradványok a Körösvidéki Múzeum tulajdona. A barlang feltárásának 100. évfordulója alkalmából a turistatársadalom a felfedezők előtt az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) és a Pro Rév Egyesület által szervezett augusztus 10-i barlangtúrán tisztelgett.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS