2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit jelent egy melegfelvonulás Kelet-Európában?

S.J. 2012. július 02. 14:32, utolsó frissítés: 2019. március 14. 15:54

Fogas kérdés, mert az alapvető üzenetre több rétegnyi politika tevődik rá. A bukaresti felvonulást nyugati konzulátusok, egy bank és egy bár támogatta, a Lady Gaga-i babérokra törő Loredana volt a sztármeghívott.


Az, hogy mit jelent egy melegfelvonulás Kelet-Európában, fogas kérdés, mert az alapvető üzenetre (mindenki ugyanazokat a jogokat érdemli, függetlenül attól, hogy kikhez vonzódik vagy milyen a nemi identitása) több rétegnyi politika tevődik rá. A bukaresti felvonulást különféle nyugati konzulátusok, egy bank és egy bár támogatta, valamint a Lady Gaga-i babérokra törő Loredana volt a sztármeghívott, és mindezt sok oldalról lehet vitatni. A kontextus körültekintőbb kifejtését itt ajánlom, én úgy döntöttem, megengedem magamnak, hogy gondtalan tüntetés-turista legyek, aki elsiklik a másodlagos jelentések felett. A szervezők honlapja szerint ez elvben a “Sokszínűség Menete” (Marșul Diversității) volt az összes létező kisebbség érdekében, többek közt expliciten a magyarokért is, úgyhogy a dolog kisajátításával senki sem vádolhatott.

Mint mindig, idén is egy egész hetes fesztivál csúcseseménye volt a felvonulás (a teljes programot itt lehet megnézni). Az egész meglepően nyugisan zajlott, ellentüntetőknek színét se láttam. Lehet, hogy a délelőtti Noua Dreapta-féle “Normalitás Menetre” koncentráltak (bár azon is csak száz-valamennyien voltak), vagy a rendőrség felkészültségét látva döntöttek a távolmaradásról.


Ezt a mosolygós transzszexuális szervezőt ebben a szpotban láttam, és ő is úgy véli, egyre zavartalanabb a felvonulás, bár az is igaz, hogy a résztvevők száma megrekedt háromszáz körül, és idén még kevesebben voltak.


A szivárványszínű lufi-pompomok viselői vezették a menetet, és közülük került ki az a három darab pasi, aki trikó nélkül vonult.A közmondásos rózsaszín tangával nem találkoztam, bár nincs kizárva, hogy valamelyik nadrág vagy szoknya alatt lapult. Nőként amúgy vicces látni, ahogy a felvonulást ellenző férfiak egyik fő érve, hogy a magukból túl sokat mutató melegek irtóztatóak a számukra – miközben az nem tűnik fel nekik, hogy mi, heteró nők kénytelen-kelletlen félmeztelen reklámcsajok képei közt éljük az életünket, és akkor még nem is említettem azokat a szinte-aktokat, amiket az ingyenes metróújság harmadik oldalára szoktak rakni (amit jellemzően pont az ember szomszéd ülésén nézegetnek).


A szürke egyenblokkok és a totalitárius Nép Palotája tökéletes hátteret nyújtott a színes-hangos felvonulóknak, ennél explicitebb ellentétet nehezen alkothattak volna. Maga a sugárút közepén sétálás is érdekes élmény volt, legalábbis egy ilyesmikre kíváncsi építésznek.


Paródia a feltételezett titkos listáról, amin a melegek valódi, sötét céljai szerepelnek: „a családommal lenni, egyenlő jogok megszerzése, tejet venni”.


Ez pedig a „dehát heteró-felvonulás sincs!” problémát válaszolja meg.


A zenét többek közt egy budapesti, de többféle nemzetiségű résztvevők alkotta csoport www.lmv.hu/ror szolgáltatta, amely “a dobolást politikai demonstrációként használja”, a Rhythms of Resistance hálózat tagjaként.
A szombati menetet két dobolás-workshop előzte meg, és a frissen verbuvált tagok is nagyon ügyesek voltak. Láthatólag ennek a csoportnak a tagjai fektettek a legnagyobb hangsúlyt a polgárpukasztásra, bár a kendők, napszemüvegek és a paróka az identitás elrejtésére is szolgálhattak.

Az elv a dizájn mögött valószínűleg az, hogy nem akarják a mainstream normalitásból kevésbé kilógókat a többiek kárára elfogadtatni (a „mi még kulturáltak vagyunk, de a szomszéd megyétől az már Balkán”, „én szolidan öltözködöm, és ezért nem érdemlem, hogy megerőszakoljanak, nem úgy, mint egyesek”, „olyan jól vezetek, mint egy férfi” logika szerint). Ugyanez motiválhatja a szervezőket is, amikor nem próbálnak beleszólni a két legtöbbet fényképezett transszexuális csaj öltözködési- és sminkstílusába, pedig tisztában vannak vele, hogy évről évre ők kötnek ki az összes címlapon, akkor is, ha a fotós hasra kell feküdjön, hogy befényképezhessen a szoknyájuk alá – inkább vállalják az ezzel járó píár-problémát, minthogy a saját közösségükön belül váljanak stílusrendőrséggé, mert ez azt jelentené, hogy „én elég szolid vagyok ahhoz, hogy megérdemeljem az egyenlő bánásmódot, nem úgy, mint egyesek”.


„Szolidaritás az elnyomásban”, üzente a menet legaranyosabb heteró párja,


Jézus pedig nem nyilvánított konkrét véleményt a témában, legalábbis az Evangélium nem idézi. Vannak keresztény csoportok, mint például az amerikai unitáriusok, akik a „szeresd felebarátodat, mint önmagadat” elv alapján vállalják meleg párok összeadását is.
Paul Dunca, kortárs táncos és főállású alternatív stílusikon a tüntetés adott pontján átvette egy ismerőse kutyájának a pórázát, amire körüldongták a kamerák, én meg arra gondoltam, hogy jaj, ezt nem kellett volna, most majd mindenki ezekkel a képekkel fogja illusztrálni azt, hogy „ez az erkölcstelen söpredék legközelebb a bestialitást akarja majd legalizálni, ha hagyjuk őket” (a melegházasság elleni gyakori érv mintájára). A második reakcióm meg az volt, hogy milyen szintű abszurditást kellene az ember elfogadjon ahhoz, hogy kutyasétáltatni se merjen?


A pasi az előtérben melegjogi tüntetés-témájú meta-trikóban jött, az azon szereplő tábla szerint „love cures homophobia”.A Parlament előtti színpadon szervezők, diplomaták és a zöld liberálisokra szakosodott Remus Cernea szólalt fel. A Loredana-dal nem fogott meg különösebben, az viszont erős volt, amikor Michael Cashman europarlamenti képviselő megemlítette, hogy a férjével vannak kint.
A hipszterszekció is képviseltette magát, és a napsütésben az ernyő véletlenül pont praktikus is volt,


de a legbölcsebb mosoly-díjat ez a fiú nyerte nálam.


A punkok a klasszikus „Amíg nem lesz mindenki szabad, senki sem lehet az” bannerükkel készültek, ami idén múlt ötéves, és előreláthatólag még jó ideig aktuális is marad.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS