2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismerik a tartós házasság matematikai képletét

szerk. 2003. augusztus 11. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

Tíz évi számítgatás és 700 pár vizsgálata előzte meg a maradandó házasság matematikai képletétének kidolgozását. A szenvedély önmagában túl kevés, vélik a pszichológusok.
Ami előre tudható


A kísérletsorozat – számol be a BBC -- a 90-es évek elején indult egy pszichológus és egy matematikus vezetésével. A friss házasoknak mindössze annyi teendőjük volt, hogy negyed óráig relatív kényelmetlen témákról beszélgessenek, mint például szexualitás, gyermeknevelés, pénz. A beszélgetéseket természetesen rögzítették, majd a tudósok egy numerikus skálán pozitív és negatív értékeléseket osztogattak, annak függvényében, hogy a pár hogyan teljesített. Például azt, aki derűs volt vagy derűt keltett, optimista hangvételben beszélt, mosolygott, vagy gyengédségi gesztusai voltak a partnere iránt, pozitívan pontozták. Az elbambulás, az unalom bármilyen jele, a viaskodás, az irónia vagy a társ iránti hidegség negatív értékelést vont maga után.

Ezt követően, minden egyes pár “eredményét” grafikonnal ábrázoltatták és előzetesen kidolgozott képleteknek feleltették meg. A cél: meghatározni minden pár válás-valószínűségi indexét. Előzetesen két külön adatprofilt állítottak fel, egyet a nők viselkedésének leírására, egy másikat a férfiakéra. Ezeket aztán az úgynevezett befolyásolási tényező függvényével mérték össze, ami arra vonatkozott, hogy a vizsgált beszélgetést mennyire uralta a pár valamelyik tagja.Ezután már kialakult egy kép arról, hogy mennyire lehet stabil a kapcsolat, de az adatokat természetesen nem tudatták a párokkal. A kísérletet kétévente megismételték és úgy tűnik az eredmény visszaigazolja a hipotézist. Röviden: jó előre meg lehet állapítani, melyik kapcsolat maradandó, és melyik nem. Például egy olyan házasság, amelyben a vizsgált beszélgetés alatt a nő megpróbál elkerülni minden konfliktusos helyzetet, a férfi viszont támadó, az törvényszerűen válásra van predesztinálva.Szenvedély- és társszerelem

A kutatók mindenféle osztályzásokat kreálnak azzal kapcsolatban, hogy melyik típusú szerelem szülhet maradandó kapcsolatot. A klasszikus, ám alapvetően elfogadott osztályzás a szenvedély- illetve társszerelem megkülönböztetés. A szenvedélyszerelem -- írja le az Atkinson által szerkesztett pszichológiai kézikönyv – erőteljes érzelmi állapot, amelyben a gyengédség és szexuális érzések, feldobottság és fájdalom, altruizmus és féltékenység együtt létezik az érzések kuszaságában.

Ezzel szemben a társszerelem az iránt érzett ragaszkodás, akivel életünk erősen összefonódott. A társszerelem jellemzői a bizalom, a törődés, a partner hibáinak és egyéniségének tolerálása valamint a heves, szenvedélyes érzelmek helyett a melegség és ragaszkodás érzése. A legsikeresebb hossztávú kapcsolatok a társszerelem elmeit hangsúlyozzák és az elmélet, valamint az adatok is azt jelzik, hogy a szenvedélyes szerelmet jellemző intenzív érzelmek valószínűleg nem maradnak fenn.

Ezt szemlélteti az a kutatás is, amelybe hosszú ideig tartó amerikai és japán házasságokat hasonlítottak össze. Az amerikai párok szerelmi házasságot kötöttek, a japán párokat viszont a szülők közötti megegyezés hozta össze. Ahogy az várható volt, az amerikai házasságok a szerelmi kifejeződésnek és szexuális érdeklődésnek egy magasabb szintjén kezdődtek, mint a japán házasságok. De a szerelem szintje mindkét csoportban az idővel csökkent, míg csak 10 éven belül el nem tűnt teljesen a két csoport közötti különbség. Ezeket a házasságokat a partnerek közötti kommunikáció, a munka egyenlő felosztása és a döntéshozásban való egyenlőség jellemezte – számol be az Atkinson féle pszichológiai kézikönyv.

Kis önbeazonosítási gyakorlat

A szenvedély- és társszerelem megkülönböztetésén túl persze számos más csoportosítás is létezik. Sternberg képletében a szerelmet három összetevőjére bontja fel, ezek az intimitás (közelség, érzelmek kölcsönössége), szenvedély (szexuális komponens és a szerelem romantikus képéhez való koherencia) és elkötelezettség (a kapcsolatban való megmaradás szándéka). Azonosítsuk aktuális kapcsolatunkat!


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS