2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Belülről is megnéztük Kolozsvár új villamosait

G. L. 2012. május 30. 17:20, utolsó frissítés: 17:29

Reggel megérkezett az első új, magenta színű villamos Kolozsvárra. Az alacsonypadlós, légkondicionált járművön akár 300-an is elférnek egyszerre. Megmutatták, ott voltunk.


Kívül-belül megmutatták az új, lengyel gyártmányú PESA villamost Kolozsváron. Az új, lila tömegközlekedési járművet a monostor negyedi Grigore Alexandrescu megállóban tekinthették meg az érdeklődők és a média képviselői. Már első látásra egyértelműnek tűnt, mindenki kíváncsi az új kolozsvári villamosokra. Bár az esemény elsősorban a sajtósoknak volt meghirdetve, de az utcai járókelők is meg-meg álltak, figyelték és kipróbálták az új járművet.A 33 méter hosszú, helyenként magenta színű jármű ma reggel érkezett meg Kolozsvárra, kamionnal szállították ide a gyárból. Az Európai Uniós szabványoknak teljes mértékben megfelelő, alacsonypadlós és légkondicionált villamoson egyszerre összesen 302 utas fér el. Az egyterű járművön hat elektromos kijelző is található, amelyen felváltva futhat a menetrend, reklámok vagy különböző rendezvények plakátjai.galeria_6516.jpg
Bármilyen hihetetlen, de ez a villamos hátulja.
galeria_6517.jpg
Ez már előlről.
galeria_6518.jpg
A rendezvénynek csak egy kicsit volt kampányhangulata, Alin Tişe épp a villamos keménységét próbálgatja.
galeria_6519.jpg
Az első utasok.
galeria_6520.jpg
Kupacban a média képviselői.
galeria_6521.jpg
Kapaszkodók.A villamos az ideális tömegközlekedési eszköz, amely hatékonyabban megoldhatja a csúcsidőben óránként több mint 5000 Monostor negyedi utas szállítását a városba - nyilatkozta a Transindexnek László Attila alpolgármester.

A beüzemelésről szólva hozzátette: számításaik szerint szombaton indulhatnak el ez első műszaki próbautak a teljes vonalon. Ezek az utak viszont még nem a nagyközönségnek szólnak, három-négy napig kell műszakilag tesztelni a járműveket. Ezt követően történhet meg a villamosok a műszaki átvétele, ekkor állítják ki azokat a bizonylatokat is, amelyek feljogosítják a tömegközlekedési céget, hogy az utasok előtt is megnyissák a járműveket.A közösségi oldalakon sokat emlegetett magenta színválasztásra reagálva az alpolgármester elmondta: "Közvitára volt bocsájtva a szín kérdése, így döntöttek az emberek. Közlekedésbiztonsági szempontból a lila nem a legbiztonságosabb szín, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ez már nem az a zakatolós, zajos villamos, mint a régi. Inkább suhogást fogunk hallani, amikor elmegy mellettünk: lehet, szerencsésebb lett volna fehérre vagy sárgára festetni" - vélekedett az alpolgármester.A kolozsvári önkormányzat márciusban kötött szerződést a lengyel Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz vállalattal 12 villamos szállítására, a beruházás teljes értéke 18 millió eurót tesz ki, a villamosok egyenként 1,5 millió euróba kerülnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS