2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hová menjünk repülővel nyaralni?

G. L. 2012. május 31. 17:01, utolsó frissítés: 17:09

Velence, Róma vagy esetleg Párizs: hová érdemes repülővel utaznunk? Az Erdélyből induló fapados járatok Top 5 legjobb, legolcsóbb ajánlatát gyűjtöttük össze.


Mindjárt itt a nyár, már tervezgethetjük, hogy hol szeretnénk tölteni a vakációnkat, szabadságunkat. Hogy könnyebb legyen a döntés, összegyűjtöttük a legolcsóbb fapados járatok listáját. Honnan? Hová? Mennyiért?

Két nagy európai fapados légitársaság járatait vettük figyelembe a lista összeállításánál: a Wizz Air-t és Blue Air-t. Az országban szintén jelenlévő Ryanair erdélyi járatai még mindig csak hírszintűek. Évente legalább kétszer megírjuk, hogy a légitársaság képviselői melyik erdélyi város repülőterének az üzemeltetőivel tárgyalnak, de gyakorlatban nincs előrelépés. Szóba került már Marosvásárhely, Kolozsvár és Arad is, de egyelőre csak Konstancából indít járatokat a társaság, ezért sajnos most kiesett a válogatásunkból.A Blue Airnek, bár számos európai városba van járata Romániából, de azokat főként Bukarestből és Bákóból indítja. Két erdélyi településről összesen három európai városba lehet eljutni: Szatmárnémetiből és Nagyszebenből repülhetünk Velencébe, Torinóba, illetve Stuttgartba.


A fapados járatok erdélyi piacát egyértelműen a Wizz Air uralja, három városból összesen tizenhárom településre lehet eljutni velük. Kolozsvárról, Marosvásárhelyről és Temesvárról utazhatunk Dortmundba, Barcelonába, Madridba, Párizsba, Londonba, Budapestre, Milánóba, Rómába, Valenciába, Bolognába, Velencébe, Zaragozába és Palma de Mallorcára. Természetesen nem mind a három erdélyi városból mindenik városba.

Előnyben Dél-Európa

A repülőjáratok kétharmadával Spanyolországba vagy Olaszországba lehet utazni, ezen kívül két járat van Németországba (Dortmund és Stuttgart), egy-egy pedig Franciaországba (Párizs), Nagy-Britanniába (London) és Magyarországra (Budapest). Tehát teljesen kimarad Észak- és Kelet-Európa: lehetetlen repülővel eljutni Erdélyből Malmöbe, Krakkóba vagy Varsóba. Sőt, mi a nyugat- és közép-európai kínálattól sem vagyunk túlságosan elragadtatva, szívesen utaznánk például Prágába, Dublinba vagy Brüsszelbe. A hírek szerint nemsokára erre is lesz lehetőségünk.A rangsorolásnál mindig a június 4-i, vagy az ahhoz időben legközelebb álló járatnak az árát vettük alapul, egy irányba, egy 14 évnél idősebb személy számára. A Wizzair-jegyek ára nem tartalmazza a különböző reptéri illetékeket, de benne van egy bankkártyás foglalási díj. A Blueair-jegyek esetében a rendszer hozzászámolta a reptéri illetékeket. Nem vettük számításba a különböző kedvezményes ajánlatokat. Mivel az árak nagyon gyakran változnak, ezért elképzelhető, hogy mire ezt a cikket olvassátok, már más tarifa érvényes az adott járatra.galeria_6529.JPGTop 5 legolcsóbb utazási célpont

Velence:

A legolcsóbban egyértelműen Velencébe repülhetünk, Szatmárról a Blueair járat 80 lejért visz el oda. Temesvárról 203 lejbe, Kolozsvárról pedig 283 lejbe kerül a Wizzairrel utazni. A várost senkinek sem kell különösebben bemutatni, ha máshol nem is, de egy történelmi filmben már mindenki látott képeket róla, és ha másról nem, de a velencei karneválról mindenki hallott. A gondolázást viszont nem biztos, hogy kipróbálnánk, valószínűleg többe kerül, mint a városba eljutni.

Dortmund:

Németország nyugati részén, az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található városba alig 163 lejért juthatunk el Temesvárról. Ez a legolcsóbb ajánlat. Németország hatodik legnagyobb városába Kolozsvárról 283 lejbe, Marosvásárhelyről pedig 203 lejbe kerül odarepülni. Bár a város több kulturális látványosságot is kínál, mégis inkább a jó elhelyezkedéséért érdemes felkeresni, viszonylag közel van hozzá a luxemburgi, a holland és a belga határ is.Budapest:

A magyar főváros az a helyszín, amit mi mindenképp megfontolnánk, mielőtt repülőre ülnénk. Egyrészt csak Marosvásárhelyről vannak járatok, másrészt pedig nem is nagyon olcsó, 163 lejért utazhatunk. A turisztikai látnivalókról nem nagyon beszélünk, mert Budapestről mindenkinek van annyi elképzelése, hogy tudja, mit akar megnézni vagy kit akar meglátogatni. Szóval derűs napokat a Várba, és kellemes éjszakákat az egykori Gödörnél, az Erzsébet téren.

Torino:

Jelenleg 200 lejért repülhetünk Szatmárnémetiből az észak-olaszországi városba. Bár szerintünk nem annyira nyáron, mint inkább télen érdemes odautazni, mert a környéken több síelésre alkalmas pálya található. 2006-ban például itt szervezték meg a téli olimpiát.Róma:

Az olasz főváros történelmi nevezetességeit mindenki vágja, csak bírjuk pénztárcával kifizetni a Colloseumba a belépőt és lábbal bejárni a Vatikán múzeumait. Kolozsvárról, Marosvásárhelyről és Temesvárról is 203 lejért repülhetünk oda.

Ezen kívül érdemes még kiemelni Barcelonát és Milánót is. A legolcsóbb ajánlat mindhárom városba 203 lej, Barcelonába és Milánóba Temesvárról lehet ennyiért eljutni.

(A cikkben feltüntetett árak 2012. május 31-én voltak érvényben, azóta lehetséges, hogy megváltoztak.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS