2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Pinterest lesz a következő Facebook?

G. L. 2012. május 29. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen: szeretik a nők, jó a viszonya a Facebookkal, divatos, trendi és sok pénzt hoz a konyhára. Most kezd nálunk is hódítani a képmegosztó.


Facebook, Twitter, vigyázat: itt az új trónkövetelő!, Pinterest-adatok: van mitől tartania a Facebooknak, A Pinterest az új Tumblr/Twitter/Facebook: ilyen és ehhez hasonló címekkel számoltak be a különböző IT-portálok a Pinterestről, a közösségi média leggyorsabban fejlődő szereplőjéről. A Facebookot mindenesetre még nem kell féltenünk, de

a közösségi képmegosztó fejlődése valóban figyelemreméltó.

Az oldal 2010. márciusában indult el hivatalosan, és alig több mint egy év után, tavaly augusztusban a Time magazin már be is választotta az év 50 legjobb weboldala közé, a 38. helyen végzett a rangsorolásban. Februári adatok szerint a havi látogatóinak a száma 12 millió körüli, és ezzel már ott van a Top 10 közösségi oldal között. A comScore szerint a felhasználói januárban átlagosan 89 percet töltöttek a szolgáltatásaikat használva, ezzel a másodikok a közösségi oldalak között.

Egyedül a Facebook előzi meg 405 perccel, és csupán a Tumblr tud konkurálni vele - a mikróblog szolgáltatásait átlagosan szintén 89 percet használták. Összehasonlításképpen a Twitteren 21 percet, míg a Google Pluson 3 percet töltöttek a felhasználók. Az adatok egyértelműen jelzik: aktívak a felhasználói, aki egyszer rákattant, nehezen hagyja el, többször visszatér az oldalra és használja a szolgáltatásait.
Ezzel párhuzamosan pedig a népszerűség is egyre inkább növekszik. Míg kezdetben egyértelműen a tengerentúlon, elsősorban az Egyesült Államokban használták, most már kezd teret nyerni a világ más részein is - az appappeal.com adatai szerint jelenleg a felhasználóinak körülbelül 45%-a amerikai. Májustól például a magyarországi hvg.hu galériáinak fotóit is meg lehet osztani az oldalon.

Nem meglepő, hogy egyre jobb forgalomtermelő a hálózat. Mostanra már nagyobb webes forgalmat generál, mint a Youtube, a Google Plus és a Linkedin együttvéve - a netes forgalom 3,6%-át tudhatja magáénak, míg a Google Plus forgalma 0,22%, a Youtube-é 1,05% és a Linkediné 0,2%. A sikerének titka pedig elsősorban

a nők, az esztétikum, a pénz és a Facebook.

A Pinterestet egyszerűen egy virtuális faliújságként képzelhetjük el, ahová kategorizálva kitűzhetjük azokat a képeket, amelyeket szépnek találunk. Ez lényeges szempont, mert már nem a személy van a középpontban, hanem az, ami neki tetszik. Az ízléses, és az ezzel kapcsolatba hozható fotók viszik a tartalmat. Népszerű témák a divat, az öltözködés, a dizájn, a lakberendezés és az ételek, amelyek elsősorban a nőket érdeklik. Az oldalt egyértelműen nők tették naggyá, és a felhasználónak a többsége is nő - egyes adatok szerint 80%-a, míg mások szerint 60%-a.A tematikus táblák, a kategorizálás leegyszerűsíti a felhasználók életét, nem kell különböző oldalakat könyvjelzőbe tenniük, vagy nem kell különböző rss-olvasókat használni. Egy oldalon és könnyen hozzáférhető lesznek általa a menő, szép és érdekes cuccok, elég csak a felhasználónak belépnie a Pinterestre, és máris mindent egyszerre megkap.galeria_6449.jpg
A Pinterest felhasználóinak területi eloszlása (Forrás: colorjam.in)
galeria_6450.JPG
A Pinterest felhasználóinak életkor szerinti eloszlása (Forrás: modea.com)
galeria_6451.JPG
A felhasználók átlagosan ennyi időt töltenek az oldalon (Forrás: modea.com)Ami még inkább felpörgette az oldal iránt az érdeklődést, hogy a regisztrálók a Facebook-felhasználóval léphetnek be a szolgáltatásba, és minden aktivitás megjelenik a Facebook-falunkon. Érdekes megfigyelni, hogy amióta tavaly ősszel a Facebook elindította az App Centerét a Pinterest forgalma is jelentősen növekedett, az utóbbi háromnegyed éveben az egyéni felhasználóinak a száma 3000%-kal növekedett. A Pinterest Facebook-alkalmazásának a lájkolói között egyébként szinte abszolút többségben vannak a hölgyek, 97%-os a részarányuk.

A Pinterestre regisztrálni eléggé körülményes. Aki mégis megpróbálja, annak eléggé elhivatottnak kell lennie, hogy tényleg akarja, mert nem megy pár perc alatt, sőt akár napokig is eltarthat. Aki tehát eltökélte, hogy csatlakozik a Pinterstre, vagy megkéri egy ismerősét, aki már korábban regisztrált és kér tőle egy meghívót, vagy igényel a kezdőoldalról egyet, direktben az üzemeltetőktől. Erre pedig akár napokat is várhatunk. (A Pinterest tesztelésekor több mint másfél napot kellett várni a meghívóra.)Miután megtörtént a regisztráció, az oldal egyből felajánlja a Facebook-profillal történő bejelentkezés lehetőségét. Egyből megmutatja a már regisztrált ismerőseid listáját és kiválaszthatod, hogy kit szeret
nél követni. Ugyanakkor néhány népszerű külföldi felhasználót (pinnert) is felajánl a rendszer. Ezeket a pinterestes élet beindításához érdemes elfogadni, később legfeljebb visszavonod. És innentől indulhat a listák létrehozása, fotókkal való feltöltése stb.

Néhány weboldalon - pl. mint fent említettem a hvg.hu galériáiban - már eleve elhelyeztek egy Pin It gombocskát, amellyel egyszerűen tűzhetünk ki onnan fotókat az oldalunkra. De érdemes a böngésző könyvjelzőjébe is beépíteni a gombot - a regisztráció után egyébként egy videóval magyarázzak el, hogyan lehetséges ez -, ami által bármelyik tetszetős fotót kitűzhetjük a virtuális faliújságunkra.Itt jön be ismét az a szempont, hogy a Pinterest jó forgalomtermelő, ugyanis minden pin felett ott van a forrásnak számító weboldal címe, amelyre a felhasználók előszeretettel kattintanak. Ha pedig egy divatos ruhának, egy szexi kiegészítőnek vagy egy dizájnos lámpának a képét egy webáruház oldaláról tűzték ki, akkor egyből ott is vagyunk rajta, és vásárolhatunk. De igazából az is elég, ha látjuk például egy trendi ruhákat bemutató válogatásban egy adott márka logóját. Elég jó reklám az is.

A Pinterest-modell

pedig egyre jobban működik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy már megjelent az oldal kínai hamisítvány változata, de ezen kívül is több hasonló logikán és hasonló dizájnnal működő közösségi szájt jelent meg. Ilyenek például a Pinspire, amelyet esküvők megtervezésére, lakberendezés és receptek tervezésére hozták létre, a Gentlemint, amely saját leírása szerint a férfias dolgok forrása vagy a GetVega, amelyet azért hoztak létre, hogy segítsen emlékezni mindenre, amit szeretünk. Ami pedig még inkább meggyőzhet bennünket a Pinterest sikerességéről, hogy a Facebook is inspirálódott róla a listák kifejlesztésénél.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS