2022. július 3. vasárnapKornél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bonus Pastor rövid terápiás programok: bizalom ismételten

szerk. 2012. május 18. 12:41, utolsó frissítés: 14:51

A szervezők hét résztvevőt kérdeztek arról, hogy miért vett részt a terápián. Kiderült, hogy otthon nem látták olyan súlyosnak a helyzetet, mint ahogyan erről itt meggyőződtek.


A Bonus Pastor Alapítvány 2012 márciusában Mezőpanitban szervezte meg Rövid Terápiás Programját. A programot Dr. Horváth Levente, lelkész és alapító, valamint Geréb Géza lelkigondozó vezette. Bartha Éva pszichológus munkatársuk tartotta a függőség tematikával foglalkozó előadásokat.

„Bizalom ismételten” volt a rendezvény fő témája. 16-on vettek részt a terápián, 13 férfi és 3 nő, alkohol, nikotin, gyógyszer, drog és játékszenvedély problémákkal jelentkeztek.

A mezőpaniti gyülekezet hívására rendezték rendhagyó módon éppen abban a helységben a programot, így esténként a nyitott áhítaton kb. 80-120 érdeklődő jött el a faluból. Az áhítatok keretében legtöbbször bizonyságtételek hangzottak el az idelátogató szabadultak ajkáról, amellett, hogy a helyiek is egy-egy verssel, kórussal szolgáltak a terápián résztvevőknek.

A Terápiás Program jó hangulatban zajlott, nyitottak voltak a résztvevők egymás felé, barátkoztak egymással. Délelőttönként 3 csoportban történt a kiscsoportos beszélgetés: 2 szenvedélybeteg és 1 hozzátartozó-csoportban.


A szervezők hét résztvevőt kérdeztek arról, hogy miért vett részt a terápián. Kiderült, hogy itt fedezték fel, hogy van különbség aközött, ahogyan ők alkottak képet a szenvedélybetegségről, mert otthon nem látták olyan súlyosnak a helyzetet, mint ahogyan erről itt meggyőződtek. A kérdező Adorján Kálmán lelkipásztor-programvezető volt. (A teljes interjú hanganyaga letölthető a www.bonuspastor.ro honlapról.)

– Jani, te milyen gondokkal kerested meg a Bonus Pastor Alapítványt?

– Alkoholfüggő vagyok. Erre úgy 5-6 évvel ezelőtt jöttem rá, körülbelül 11 éve, hogy iszom. Ennek a fő oka két sikertelen házasság. Próbáltam először orvosi szemszögből megoldani, kórházi beutalásokkal, voltam pszichiátrián, viszont úgy éreztem, hogy ezek nem segítenek. Ez a lelkigondozás, amit itt megkaptam ez alatt az egy hét alatt, és remélem, hogy a következőkben, erre nem került sor (a kórházban).

A kiscsoportos, nagycsoportos beszélgetések, az egyéni beszélgetések a mentorokkal – ezekben nekem eddig nem volt részem, és amit külön kiemelnék, hogy itt mind olyanok vagyunk, akik előtt nem szégyelljük, elmondjuk őszintén a problémáinkat, nyíltan kibontakozunk. Engem nagyon meglepett, hogy egymásnak elmondtuk, hogy milyen mélységekkel küzdünk, hogy próbálunk jó útra térni. Viszont amit megtapasztaltam, legalábbis az én esetemben, hogy egyedül ez nem megy, tehát éreztem, hogy szükségem van segítségre és ezért fordultam a Bonus Pastor Alapítványhoz.

– Éva, mint hozzátartozó, mi hozott téged ide?
 
– Én a férjemmel jöttem, ő egy alkoholfüggő. Ezelőtt két héttel azt mondta, hogy „Hát tudod, neked kellene jönni a kezelésre, és nem nekem!” Hát jó, azt mondtam, hogy akkor én is elmegyek. De hát nagyon jól tettem, mert itt derült ki az, hogy talán a családtagok betegebbek, mint a függők, mert azok szenvednek a legjobban.

Itt jöttem rá, hogy társfüggő vagyok, mert a hangulatom, az életem attól függött, hogy ő mennyit élt a függőségével és a közé volt korlátozva az életünk. Itt rájöttem, hogy Jézus meg tud minket váltani, de mi hiába kínlódunk, küszködünk, hogy a függő társunkat megvédjük, nyomozunk utána, de ezt nem tudjuk kivédeni, mert ők mindig megtalálják az utat…(hogy igyanak). Örülök, hogy ide el tudtam jönni, és azt sajnálom, hogy hamarabb kellett volna nekünk jönni, mert sokat segít ez még a függőnek is, ha a családtagok másképpen viszonyulnak.

Ha a férj italozik, olyankor kikattanunk, mert csak azt látjuk, hogy miért nem hallgat ránk, és ezt miért csinálja, és nem tudunk már magunkon sem uralkodni, ugyanúgy, mint ahogy ő nem tud magán uralkodni. Sajnálom, hogy nincs itt másnak is a felesége, hogy talán ők is okuljanak, és ennyi mindent halljanak, mert erre nincs otthon lehetőségünk, hogy ennyi mindent tudjunk magáról a függőségről, és a hozzátartozóknak a problémáiról, amiről azért ritkábban beszélnek. 

A Bonus Pastor Alapítvány továbbra is szeretettel ajánlja segítségét alkohol-, drog-, gyógyszer-, nikotin-, játékfüggő férfiak és nők, valamint családtagjaik számára: rövid vagy hosszú terápiás programok formájában. A következő rövid terápiát június 4-15. között tartjuk Ludas mellett, Magyarózdon, a Drogterápiás Otthonban. Jelentkezési határidő: május 28.

Érdeklődni lehet Kolozsváron: 0744-237945, 0746-353637 • Marosvásárhelyen: 0741-313512, 0743-039255, 0740-056691 • Nagyváradon: 0752-050341 • Székelyudvarhelyen: 0723-779378 • Szatmáron: 0744-539213 • Sepsiszentgyörgyön: 0752-617213 • Brassóban: 0744-901657. További részletek talál az alapítvány honlapján: www.bonuspastor.ro Ha kapcsolatban lennének érintettekkel, kérjük, tájékoztassák a lehetőségről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS