2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Űrbázis és óváros zöldövezettel: a legnagyobb romániai legókiállításon jártunk

B. D. T. B. D. T. 2012. május 15. 15:31, utolsó frissítés: 16:49

"Odahaza nem tudnánk ekkora méretben kirakni", magyarázzák a szervezők, akiknek magángyűjteményei most Kolozsváron láthatók.


Brickenburgban nyugis a kertváros, sok a zöldövezet, nem szólnak rád, ha a fűre lépsz, netán a pázsiton gördeszkázol (!) a kutyáddal; nincsenek hajléktalanok, mert mindenki jól él, mindenkinek van munkája, legalábbis feladata. Brickenburgban


nem azért újítják fel az épületeket, mert kampány van,

nem történnek munkabalesetek, sűrűn jár a kisvonat, mindenki megengedhet magának egy pizzát naponta, vagy hogy beüljön egy vendéglőbe, mert mindenki a középosztályhoz tartozik. Ja, és senki nem hízik el.

Lehet hajókázni, sétálgatni a hídon, megnézni az őrségváltást a palota előtt, vagy csak andalogni a kilencszázas évekbeli, szecessziós épületsor utcájában. Az űrbázis is csupán 1-2 lego-kilométerre van, a szomszéd asztalon, na meg van vidámpark, kalóznak vagy királynőnek öltözött polgártárs, sőt, a Fehér Ház sem hiányzik. Brickenburgban mindenki azt vesz magára, amit akar, senki nem szólja meg miatta.A kolozsvári Néprajzi Múzeumban a Brickenburg Egyesület tagjainak és más gyűjtőknek a magángyűjteményéből nyílt legókiállítás május 15-én. A sajtómeghívóban az állt, 9-től lesz a megnyitó; ehhez képest 9 után 1-2 perccel a bejáratnál a múzeumhoz tartozó, köpenyes rakodómunkások arra figyelmeztettek, a kiállítás nincs még teljesen fölrakva.

És valóban, fenn a nagy teremben még rakosgatták a dobozokat a múzeumban dolgozó középkorú nénik, az egyesület tagjainak segítségével és irányításával, miközben az odacsődült sajtó a már felállított legó-konstrukciókat filmezte, fotózta. "Megnyitó?


Nincs megnyitó, bárki szabadon bejöhet mától.

Folyamatosan dolgozunk rajta, mindaddig, amíg a kiállítás be nem zár. Szórakozunk. Odahaza nem tudnánk ekkora méretben kirakni a gyűjteményeinket" - mondta mosolyogva kérdésünkre Sever Alicu, az egyesület elnöke. Persze nem mulasztja el hangsúlyozni, hogy pénteken 15 órától viszont konferencia lesz a legó tudományfejlődésben és pedagógiában betöltött szerepéről.

A Brickenburg Egyesületet olyan magánszemélyek alapították, akiknek a legózás a közös hobbija, és akik szenvedélyük tárgyait, féltett gyűjteményük darabjait, illetve az online nemzetközi legóimádó közösség által elismert, egyedi konstrukcióikat időnként a nyilvánosság elé tárják egy-egy kiállításon.

Nagyváradon, Iasiban, Temesváron, sőt itt Kolozsváron is volt már korábban hasonló tárlat. "Ám még soha nem volt ekkora nagy terünk,


eddig ez a legnagyobb legókiállítás Romániában.

Közel száz négyzetméteres kiállítóterünk van ezúttal" - magyarázta Alicu.

A legóváros régi negyede a barokk és reneszánsz épületekkel marosvásárhelyi, kolozsvári, szebeni, brassói tereket idéz, tehát a fantázia szülte konstrukciók valódiakból inspirálódtak. A folyómenti városrészben hajók láthatók, illetve a londoni Tower Bridge pici másolata; majd következik a zöld, erdős terület. Az óvárosban is sok a zöldövezet, ehhez ragaszkodtunk, hiszen a valódi városokból egyre inkább kiszorul - mondta Alicu.

Van egy falusi, vidéki városrész is, egy állomás és reptér, amely fölé egy magas, bankszékhely-szerű épület magasodik - hiszen még egy képzelt városból sem hiányozhatnak a pénzintézetek - magyarázta az elnök. Van külön asztal a Duplónak és a Technik Legónak is.

Nyitva tartás naponta 9-17 óra között, szombaton - a Múzeumok Éjszakáján - 16 órától éjjel 1 óráig, vasárnap pedig 12-17 óra között. A gyerekeknek foglalkozást szerveznek a bejárathoz közeli egyik teremben szombaton és vasárnap. A kiállítást a múzeum, a Brickenburg Egyesület, illetve a kolozsvári Műszaki Egyetem autómérnöki kara közösen szervezte.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS