2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szervezőknek nem szabad berúgni a Diáknapokon

kérdezett: Gál László 2012. május 01. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

A legfontosabb kelléke a határidőnaplója, és naponta csak egy kávét iszik, mert a szervezés nagyjából már kipipálva. A Médiabefutón nem venne részt, és csak egy kicsit bosszús a Transindexre - interjú a KMDSZ Diáknapok főszervezőjével.


Szerdán kezdődik a 19. KMDSZ Diáknapok, az esemény főszervezőjével Szénás Szabolcssal beszélgettünk.

Hány kávét iszol egy nap?

- Csak egyet.

Lehet még bírni?


- Természetesen. De ahogy közelednek a diáknapok, azért egyre kevesebbet alszom. Nincs nagy probléma, mert össze van állítva a végleges program. Amikor nehezebben alszom, akkor fejben próbálom elsimítani a dolgokat, hogyan fog kezdődni, hogyan fog véget érni.Hány szervező van?

- Körülbelül száz. 48 csapatban 30 diák durván 1650 személy, kellett egy ekkora szervezőcsapat. Amikor elhatároztuk, hogy 36-ról 48-ra emeljük a csapatok számát, a 45 fős szervezőcsapat létszámát is emelni kellett.

Honnan fognak téged a sok szervező közül megismerni, hogy háborogjanak, reklamáljanak? Mert biztos lesz olyan, aki soha nem látott téged.

- Én leszek az Talpas Boti (KMDSZ elnök – szerk.) mellett, aki felszólal a bemutatkozón. Ott mindenki megismerhet. Vagy esetleg megnéznek Facebookon, ha tudják a nevemet.Miért emeltétek meg a létszámot? Amikor legutóbb 36 fős bemutatkozón részt vettem, az is maratoni hosszú volt.

- Túljelentkezés volt, és szerettünk volna még több kolozsvári magyar diákot bevonni az eseménybe, ezáltal növelve a színvonalat is. Az időkeretekben minden programpontnál próbáltunk operatívak lenni, csúszásokkal együtt is nagyjából időben kezdődjön, és érjen véget. Ehhez persze szükséges, hogy a csapatok betartsák a maximális időkeretet.

Ki döntött erről?

- Közös döntés volt a KMDSZ vezetőségével és a diáknapok szervezői magjával.

Van összefüggés azzal, hogy ötnaposra nőtt a rendezvény?

- Természetesen, túlzsúfolt lett volna mindent négy nap alatt lebonyolítani. Mivel minden programpont hosszabb lett, egyesek nem fértek volna bele, ezért hosszabbítottuk.

Még mindig fenntartható a rendezvény?

- A növekedés tervben volt a tavaly is, mivel a 36 csapaton túl is jelentkeztek. Számítottunk arra, hogy idén is többen fognak jelentkezni. Mivel a tavalyi nagyon jól sikerült, idén még több érdeklődőt vonzott, és még színvonalasabbá szeretnénk tenni.Úgy tudom, vannak új feladatok is.

- Próbáltuk színesíteni a programot. A magját és a harmadolást is megtartottuk. (Tehát egyharmad rész sport, egyharmad kulturális események, egyharmad pedig szórakozás). Néhány programpontot kicseréltünk, a gokart és a vízimajális például kiesett. Új feladat az Ursus challenge, egy kicsit sörrel, kicsit ügyességi játékokkal kevert programpont, a beerpong, amely szintén ügyességi, ivós játék, vagy a fotómaraton, amelyen megadunk bizonyos számú témát, amelyet egy időkereten belül el kell készíteni.

Miért váltottatok logót, a tavalyi madárka sokaknak nagyon szimpatikus volt.

- Mert a KMDSZ minden nagy rendezvényének külön arculata van. A madárka a tavalyi volt, idénre új arculata van a diáknapoknak.

Erről a srácról mit kell tudni?

- Ő egy szuperhős, aki átlagos egyetemi diákból vált azzá. Az előkészületektől kezdődően fejlődik. Gondoltuk, ez is szerethető lehet.

Ki tervezte a figurát?

- Nagy-Beczkai Edmond, aki a tavaly is a madarat, a videókat pedig sapis egyetemisták készítették.


Te diáknapoztál korábban?

- Ezelőtt két évvel, amikor felkerültem Kolozsvárra, belecsöppentem a szervezésbe. Tavaly is szervező voltam, idén pedig főszervező lettem. Szóval résztvevőként még egyszer sem volt szerencsém diáknapozni.

És nincs kedved kipróbálni?

- Vonz, hogy megnézem a résztvevők oldaláról is a diáknapokat. Sokan azt mondják, hogy egészen más.

Mi volt a legemlékezetesebb diáknapos élményed? Ami egyből eszedbe jut?

- A tavalyi programfüzet összeállítása, mivel azt teljes egészében én készítettem. Sokat dolgoztam rajta, a tördeléstől kezdve egészen a dizájnig. A tavalyi legemlékezetesebb programpont számomra a felvonulás. Óriási újítás volt tavaly, hogy 1200-1300 diák megjelent a főtéren, és elindultak egy hosszú sorban a városon keresztül a Törökvágásba.

Rúgtál már be a diáknapokon?

- Nem, szervezőként ez nem megengedett. Idén is azt mondtam a szervezőknek, hogyha felelősségteljesen végzik a munkájukat, akkor diáknapok alatt nem megengedett, utána meg lehet részegedni. Nem engedheted úgy el magad, mint egy résztvevő.

Mi egy diáknapos szervező legfontosabb kelléke?

- Nekem, mint főszervezőnek a határidőnaplóm a legfontosabb. Abban minden fontos információ benne van, minden találkozó, feladat, telefonszám vagy e-mail cím.

Mit szólsz ahhoz, hogy a Transindex a hivatalos bejelentés előtt leközölte a programot? Bosszús vagy ránk?

- Egy kicsit. Meglepett, hogy a programmal kapcsolatos kérdésekkel hívnak az emberek, amikor még nem is közöltük. Ők mondták, hogy a Transindexen olvasták. Igazság szerint csak április 25-én szerettük volna bejelenteni, nálatok meg szinte két nappal korábban megjelent.

A Médiabefutó az egyik partnere a Diáknapoknak. Mivel lépnél te fel a Médiabefutón, miben érzed magad elég tehetségesnek?

- Annyira nem vonz egy tehetségkutató sem. Talán elmondanék egy viccet, de a Médiabefutó egy más kategóriájú rendezvény, ahol én nem szívesen mutatnám meg magamat. Zeneileg mondhatni antitalentum vagyok. Szerintem esélyem se lenne labdába rúgni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS