2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Médiabefutó: Udvarhelyen a zenekarok, Csíkban a változatosság dominált

szerk. 2012. április 23. 14:55, utolsó frissítés: 16:10

Székelyudvarhelyen az együttesek, Csíkszeredában a Csillámcsitkók voltak a biztos pont, akik vitték a showt. És a sikamlós, kétértelmű utalások, amelyek mindkét helyszínen megpezsdítették a hangulatot.


Médiabefutó Székelyudvarhelyen: sikamlós volt a hangulat

A délutáni főpróba után egy kicsit csalódottak voltunk. Sok volt a hamiskás hang, bizonytalan mozgás, bátortalan produkció. Hiába látszott a lehetőség a fellépőkben, nem nagyon akarták megmutatni a tehetségüket. Még egyik versenyen sem volt ekkora szükség a zsűri, a szakemberek támogatására, tanácsaira.

Mentségükre legyen mondva, még egy helyszínen sem volt ilyen alacsony a szereplők átlagéletkora, inkább a jövő embereit láttuk, akiknek még sokat kell dolgozniuk és tapasztalniuk. Az esti showra 12 produkciót juttatott tovább a zsűri.

Estére megemberelték magukat a versenyzők, sikerült összeszedetten, jól szerepelniük. A sokszor igen sikamlós, a határokat feszegető műsorvezetői beszólásokkal megspékelt, humoros showt élvezhetett a közönség, amelyről a Médiabefutó eddigi helyszínein már sokat tapasztalt zsűri öt produkciót juttatott tovább a május 4-i, székelyudvarhelyi regionális döntőbe.


Dead SmileNemcsak azért érdemelték meg a továbbjutást, mert saját, Mirror című dalukkal érkeztek a Médiabefutóra. A pop-punkot játszó együttes jól szólt, érződött rajtuk, hogy három éve együtt játszik a banda. A zsűri is csak egyetlen problémát jegyzet meg náluk: a dal dinamikájához képest keveset mozogtak. De ezt írjuk inkább annak a számlájára, hogy ők voltak az este első fellépői.
Face Today – a legjobb erdélyi indie zenekar"Csonka" együttesként érkeztek a Médiabefutóra, hiányzott a dobosuk és a basszusgitárosuk, és a póttagként fellépő énekesnőjükkel is csak három nappal azelőtt találkoztak először. De érdemes lenne elgondolkodniuk a közös folytatáson. Remekül sikerült az együttműködésük, nem hallatszott semmi bizonytalankodás, kitűnően adták elő a Paramore Crush Crush Crush c. dalát. Úgy tűnt, mintha évek óta együtt zenélnének. Vajon milyen lesz a folytatás, ha kiegészülnek?The Paranormals - a változatosság lehet az erényükEddig egyenként, különböző műfajokban táncoltak, és csak a Médiabefutóra álltak össze. Ez lehet a magyarázat, hogy néha még becsúszott egy-egy pontatlan figura és bizonytalankodás. Viszont a koreográfiájukban voltak jó ötletek, és ha a középdöntőre mindenkinek sikerül még a saját egyéniségéből, a saját szakterületéről egy kicsit becsempésznie a produkciójukba, egyértelműen esélyesek lehetnek a kategóriájukban.Kelemen Magdolna – a tapasztalat vitte előre a produkciójátA nyugalmazott óvónő saját gyűjtésén alapuló, sóvidéki népdalcsokrot énekelt, sajátos értelmezésben - amibe azért műdalok is vegyültek. A már több tehetségkutatón is próbálkozó Magdolna otthonosan érezte magát a színpadon, bátran és jól énekelt. A zsűri népdalhoz és néptánchoz értő tagjainál is inkább az autentikus parajdi népviseletként bemutatott öltözékkel akadt gondja, az ugyanis inkább egy házasság előtt álló lány, mintsem egy nyugdíjas asszony viselete volt.Transylvania Rock Band - vérükben volt a zeneA Tunyogi Rock Bandhez még a nevében is hasonlítani akaró együttesen akkor lepődtünk volna meg igazán, ha nem tőlük választanak dalt. Keményen, jól szólt a zenéjük, látszott, tudnak bánni a hangszerrel, a látványon viszont bőven van mit fejlesszen a tavaly decemberben szülői ösztönzésre összeállt banda. Meghúzódtak a színpad egyik hátsó sarkában, és a színpadi előadásra minimális figyelmet fordítottak. Egy dolog nem fér csak meg a fejünkbe: miért énekli egy zömmel 15-18 évesekből álló banda, hogy öregesen, ahogy jól esik? Mi lesz majd velük 40 év múlva? Mert a lehetőség megvan bennük egy ilyen hosszú pályára.
Médiabefutó Csíkszeredában: a legtöbben próbálkoztak

A nagy számok törvénye szerint, ahol sok produkciót mutatnak be, ott mindenképp kell lennie egy kiemelkedőnek, színvonalasnak is. Nos, Csíkszeredában valóban sokan jelentkeztek, a legnépesebb mezőny gyűlt itt össze. Többen mutattak be profi, ügyes produkciót. Mégis mindenki a táncos lábú Csillámcsitkókról beszél, emlékszik vissza. Összehozták az idei Médiabefutó első vastapsát. Az esti show 16 fellépője közül 7-en jutottak tovább a székelyudvarhelyi, május 4-i regionális döntőbe.

Adrienn – tiszta énekhangjával bűvöltMég a nehéz fejhangok is tisztán szóltak – értékelte Nagy Tivadar, a Role zenekar frontembere produkcióját. Ennél nagyobb elismerést pedig nemigen kaphat énekes a tiszta hangokra kényesen figyelő zsűritagtól. Minden a helyén volt a produkciójában, otthonosan mozgott a színpadon, és bájos megjelenésével vonzotta a tekintetet. Nem is kellett ennél több.Novák Antal – maga a laza nyugalomFél évvel ezelőtt költözött Magyarországról Csíkszeredába a Moby Dick együttes egykori tagja - 1988-ban zenélt együtt az akkor még hard rockot játszó együttessel. A tapasztalt, profi zenész minden rafinériája benne volt a produkciójában. Nyugodtan, magabiztosan adta elő Sarah McLachlan Angel c. dalát. Laza eleganciával édesgette magához a közönséget. A zsűri is csak a produkciója felépítésébe tudott belekötni, nem nyílt ki eléggé, olyan volt az eleje, mint a vége – értékelte Kelemen Attila.Ábrahám Tünde – csirizes kisgatyával hódítottÉlvezze a közönség a produkciót, ez a legfontosabb. Ennyi volt a célja. Ehhez pedig sikerült megtalálnia a tökéletes verset – Weöres Sándor: Sáros-pataki polgár leány –, amely pajzán, kétértelmű utalásaival fenntartotta az érdeklődő csillogást a tekintetekben. Mi pedig örültünk neki, hogy bevállalta.Fuer Dániel – jobban gitározik, mint egy rocksztárJobban tud gitározni, mint bármely rocksztár, de esetlenebbül öltözködik bármelyiknél. Csíkszeredában még elég volt az előbbi, de a regionális szakaszon könnyen jelentheti vesztét az utóbbi. Mert egy esetleges öltözet a zene ellen dolgozik, megtöri a harmóniát, a produkció befogadását.Cheerleaders – elhittük, hogy pompomlánynak lenni a legjobb a világonDögös lányok, akik ráadásul még profin is táncolnak. Kell ennél több? Végig pörögtek, élet volt a produkciójukban, ráadásul elképesztő akrobatikai mutatványokkal szórakoztattak. Hajlamosak voltunk elhinni a produkciójuk után, hogy pompomlánynak lenni a legjobb, és a csíki kosarasok a legjobbak, ha nem is az egész világon, de Erdélyben mindenképp.Fadgyas Egmond – uborka, Isten és a macskaJáték volt, hogy ne felejtsen az ember játszani, s így kerülhetett egymástól ötlépésnyi távolságba az uborka, a borsó és Isten, illetve a döglött és doromboló macska. Humoros és komoly képek egymás után egy vagány és bevállalós előadótól. A produkció egyetlen szépséghibája, hogy a zene túlságosan banális, egyszerű volt egy ilyen emlékezetes előadáshoz. Ennek ellenére semmi kétség, ott a helye a regionális döntőben.Csillámcsitkók – a „fellegekben” jártakVastaps. Ráadásul először az idei Médiabefutón. Ez pedig mindent elmond a produkcióról. Még a szigorú zsűri is nehezen talált benne hibát. A cigánytánc betétekkel tűzdelt humoros locsolási jelenetben tökéletesen találták meg az arányt a tánc és a színjáték között. S van egy olyan sanda gyanúnk, hogy a legényes közben többet voltak a levegőben, mint a földön.
Megkezdődött a közönségszavazás a Médiabefutó székelyudvarhelyi és csíkszeredai versenyzőire is. Nézd meg a produkciókat, és lájkold a kedvenced, hogy továbbjuttasd a középdöntőbe!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS