2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki inspirálja az erdélyi tehetségeket?

G. L. 2012. április 13. 14:19, utolsó frissítés: 14:19

Miért szeretne egy erdélyi fiatal dzsessz-zongorista lenni? Hogyan kezd electric boogie-t táncolni vagy beatboxolni? A Médiabefutó 2012 továbbjutott versenyzőit kérdeztük.


Ki a kedvenc hazai vagy nemzetközi előadója? Kinek a kezdeményezésére kezdett énekelni vagy táncolni? És ki inspirálja, hogy folytassa? Erdély legnagyobb tehetségkutatójának versenyzőit kérdeztük.


BeatJoc:

A külföldi előadók közül Skillert, egy bolgár beatboxost említeném, akit gyakran hallgatok, és aki az idei világbajnokságot is megnyerte. Vagy kedvelem még az Alem nevű francia beatboxost is, aki második lett a vébén.

Persze vannak mások is. Minden nap szoktam nézni, hogy milyen új videót töltöttek fel a Youtube-ra, és mit tanulhatok tőlük. Erdélyi, hazai előadót nem tudok említeni, bár vannak, de nincs olyan, akire felnéznék. Felénk egyelőre még nem elég elterjedt a stílus. A magyarországi előadók közül, őket élőben is láttam egy két évvel ezelőtt egy versenyen Döme és Defa volt rám a legnagyobb hatással. Őket már külföldön is jegyzik.

Szép András (Kalapos Band):

Több kedvenc dzsessz-zongorista előadóm is van, ha egyet kell kiemelnem, akkor a magyar felmenőkkel is rendelkező Keith Jarrett-et említeném. Itthon kevesen vannak, és nem is olyan híresek. Nincs olyan, akire felnéznék, mert nem is nagyon ismerem őket, és a munkásságukat. A Hot Jazz Band első kolozsvári koncertje után, úgy 4-5 évvel ezelőtt, döntöttem el, én is dzsessz-zongoristaként szeretnék dolgozni. Akkor beszélgethettem is az együttes tagjaival, élmény volt. Persze már az előtt is zongoráztam, 7 éves korom óta tanulok.Halmen József (Funkorporation):

Kimbra az egyik kedvenc előadóm. Nagyon szeretem, mert újat játszik, egyáltalán nem meanstream. Az együttessel is játszunk tőle dalokat. Erdélyi előadót nem tudok említeni, aki befolyásolt volna, vagy akire felnéznék.

A zenélésben sem tudok egy adott eseményt kiemelni, ami után azt éreztem, hogy csinálnom kell, és azóta is tartana. Egy-egy jó koncert után szoktam azt érzeni, hogy érdemes csinálni, mert lehet jól zenélni. Ha egy jó előadó koncertje inkább motivál, mint elkedvetlenít. Például a tavaly előtti Morcheeba koncertet említeném a Félszigeten, vagy Goran Bregovic marosvásárhelyi koncertjét, mindkettő motivált.Falup Bernadett:

Keresztes Ildikó a kedvencem, mert a hangjának van egy olyan rekedtes beütése, amely engem mindig megfog. Nem nagyon tudok egy alkalmat kiemelni, amikor eldöntöttem, na, ezentúl én énekelni fogok! Akármikor zenét hallgatok vagy koncertre megyek arra motiválnak, hogy énekeljek. Minden esemény különleges.Surányi Botond:

Inkább kedvenceim vannak, mint kedvencem. Adele, Adam Lambert vagy Caramel, mindegyiket egyformán szeretem, mert különlegesek, és meg tudnak fogni valamivel. Mindannyian valami újat hoztak a zenéjükkel, annyira egyszerűek. Az első zenével kapcsolatos emlékem, ami után eldöntöttem, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni, 4-5 éves koromban volt, amikor a Fekete tenger partján nyaraltunk. Egy bácsi zongorázott a vendéglő előtt, az nagyon tetszett.Hegedűs Aliz:

Rengeteg van... erdélyi előadók közül Baricz Gergő jut egyből szembe. Szeretem a zenéjét, és tudom, hogy ő is szerepelt már a Médiabefutón. A tanító nénim említette második osztályos koromban, hogy szép hangom van. Az nagyon meghatott, és jól esett, akkor tudatosult benne, hogy foglalkozhatnék zenével. De tulajdonképpen mindig érdekelt a zenélés, ez volt az álmom.b.element:

Két műfajban táncolok (electric boogie és break tánc szerk.), mind a kettőben van példaképem, aki befolyásol, akire felnézek. Electric boogie-ban egy budapesti ismerősöm Steve, aki nem mellesleg világbajnoka is a műfajnak, inspirál. Vele először 2004-ben találkoztam egy magyarországi versenyen, azóta is tarjuk a kapcsolatot. Őt láttam először ilyen műfajban táncolni, nagyon megfogott. Akkor döntöttem el, hogy én is ebben szeretnék versenyezni.

A break táncban pedig a Flying Stpes a kedvencem. Ők nagyon ismertek a zenészek között. A 2004-es németországi világbajnokságon láttam őket élőben táncolni. Nagy élmény volt.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS