2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

GastroPan Expo: kenyér- és tortacsodák

fotók: László József 2012. március 26. 14:33, utolsó frissítés: 15:11

Az ország legjobb szakemberei versenyeztek a zsűri és a fogyasztók kegyeiért, de gyakorlati bemutatóikkal betekintést adtak a pékáruk, a cukrásztermékek és a hidegtálak készítésének rejtelmeibe is.


Vasárnap este befejeződött a IV. GastroPan Expo pék, cukrász és gasztronómiai szakkiállítás Marosvásárhelyen, ahol a legnagyobb látványosságot a termékversenyek jelentették.
A Marosvásárhelyi President Hotel Kiállítási Központjában, pénteken a pékeké volt a főszerep, az ország legjobb szakemberei mérették meg a tudásukat, hogy kié lesz az „Év Kenyere 2012” megtisztelő cím. A Pék Világszövetség (UIB) alelnöke Ilonka Boldizsár által vezetett szakmai zsűri, az „Év Kenyere 2012” nyertesének Bocskor István Csíkszentmártonban dolgozó pékmestert választotta. A díjat Peter Pecker az IUB elnöke adta át. A verseny második helyezettje Diószegi László a sepsiszentgyörgyi a Diószegi Pékség tulajdonosa lett, harmadik díjat a kézdivásárhelyi Székely Pékség részéről Székely Melinda kapta.
A tésztából készült művészeti alkotások versenyében, amelynek témája idén a „Kenyér és az Ember” volt, az első helyezett Bartalis Csaba Harmopan SA Csíkszereda lett, a második Laborator La Angela – Marosvásárhely, harmadik pedig Voicu Marian, a Pislaru SRL (Giurgiu) részéről.
A péksütemények versenyének sorrendje a következőképpen alakult, első helyezett: Csibi Juliánna – Harmopan SA – Csíkszereda, második: Mopaco SA – Sepsiszentgyörgy, harmadik: Laborator la Angela, Marosvásárhely.
A cukrászok „év tortája’” versenyének nyertese: Turcu Monica Mihaela – Codrina SRL, Temesvár, második: Simionca Marta - Laborator la Angela, Marosvásárhely, harmadik: Fazakas Gergely – Nagymama Cukrászda, Csíkszereda

Cukrászművészeti alkotás (téma: A természet) csokiból: első – Farkas Ferenc, Sepsiszentgyörgy, második: Berceanu Andrada, Artizan Cukrászda, Marosvásárhely, harmadik: Vera Maxim – Poem Caffe Cukrászda, Braila.

Cukorból: Nemzetközi díj: Erdős Hanna, Magyarország, Első: Szilágyi Lukács Miklós, Krys Lukys SRL, Szilágysomlyó, második: Bíró Géza – Oriminor SRL, Marosvásárhely, harmadik: Radu Simona – Raema SRL, Medgyes.

Az országban először lett megrendezve az „Év Fagylaltja” verseny, a fővédnök és zsűri elnöke Pataki János a Cukrászok Világszövetségének és a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke volt. A fagyi őshazáját, Olaszországot Mario Botter képviselte.
Az „Év Fagylaltja” verseny győztese: Fazakas Gergely – Nagymama Cukrászda, Csíkszereda, második: Makkai Márton – Lima Eximp, Csíkszereda, harmadik: Laborator La Angela, Marosvásárhely.

A hidegtálak versenyének végeredménye a következő: megosztott első – Pop Razvan – Hotel Capitol, Brassó és Serban Marius – Konstanca, második megosztva: Timar Ioan – Hotel Clermont, Kovászna és Sprancean Claudiu – Restaurant Maris, Marosvásárhely, harmadik: Scoala Bella Italia, Galac.

A GastroPan 2012 kiállítás számokban:

a kiállítók száma 107, összesen 16 országot képviseltek, a kiállatási felület 6000 m2 volt, a látogatók száma 14.000 fő volt. A szakmai versenyekre 120 szakember nevezett be. A gazdasági világválság ellenére a GastroPan kiállítás elhozta Erdélybe is a szakterületek jelenlegi világszínvonalát, a hazai vállalkozásokkal együtt világcégek mutatkoztak be a kiállításon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS