2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ellentétek mégsem vonzzák egymást

S.M. 2003. július 09. 16:53, utolsó frissítés: 16:43

Egy közismert mondást cáfoltak meg nemrég a tények: a hozzánk #b#hasonlóak#/b# közül választunk inkább párt. A változatosság már nem is gyönyörködtet annyira?

Stabilabb párkapcsolat

Amerikai kutatók megcáfolták azon régi mondást, miszerint az ellentétek vonzanák egymást. A tudósok ugyanis arra az következtetésre jutottak, hogy az emberek többnyire olyan társat választanak maguknak, aki hasonlít rájuk -- vagy legalábbis azt hiszik róla, hogy hasonló -- mind a külső, mind a belső tulajdonságok tekintetében.

Korábbi kutatások arra az eredményre vezettek, hogy az emberek legszívesebben olyan párt keresnek maguknak, aki a legoptimálisabb környezetet tudja biztosítani a gyermekek felneveléséhez, beleértve ennek anyagi oldalát is. A New York-i Cornell Egyetem által végzett tanulmány viszont azt sugallja, hogy ez nem feltétlenül érvényes. A hasonló preferenciákkal rendelkező személyek hajlamosak vonzódást érezni egymás iránt, mivel megnő a valószínűsége egy stabilabb párkapcsolat kialakításának.Dr. Peter M. Buston és Stephen Emlen vezetésével készített felmérés során az Egyetem munkatársai 978 heteroszexuális fiatal felnőtt bevonásával végeztek el kérdőíves vizsgálatot. A megkérdezetteknek először a hosszú távra elképzelt partner tulajdonságait kellett osztályozniuk. A tulajdonságokat négy kategóriába sorolták:
- vagyoni helyzetét és társadalmi státusát
- elkötelezettségét a családja iránt
- külső megjelenését
- szexuális hűségét


Az önismeret foka

A következő lépésben a válaszadóknak önmagukat kellett osztályozniuk ugyanezen tulajdonságok tükrében. Az adatok összesítése kimutatta, hogy ha valaki egy bizonyos tulajdonságot fontosnak ítél a partnernél, akkor azt a tulajdonságot hajlamos magasabbra értékelni saját magánál is.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban a projekt vezetői, dr. Buston és Emlen kifejtették, hogy a kapott eredmények egyértelműen azt sugallják, hogy az egyént önképének kialakításában az elképzelt ideális partner tulajdonságai vezetik.

Azok az egyének, akik nagyobb fokú önismerettel rendelkeznek, alaposabban megválogatják a partnereiket, mint az alacsonyabb önismerettel rendelkezők.
A kapott eredmény szerint a házastárs-keresés piacán a hiányosabb önismerettel rendelkező egyéneknek sokkal nehezebb megfelelő partnert találni, illetve azt megtartani.

Jelen tanulmány csak megerősíti azokat a korábbi kutatásokat, melyek szerint a hasonló gondolkodású egyéneknek nagyobb az esélyük a boldog házasságra, mint akik különböző elveket vallanak.Ha a megállapításainkat a jövőben újabb kutatások is igazolják, ez óriási jelentőséggel járhat a házassági tanácsadás, és ezáltal a szélesebb közönség számára – lelkendeznek a kutatók. Ugyanis ez azt jelentheti, hogy azok az egyének, akik hosszabb távú kapcsolatra vágynak, nem a legtökéletesebb személyt kell kiválasszák a potenciális partnerek közül, hanem egyszerűen keresnie kell olyasvalakit, aki a legjobban hasonlít hozzá.

Hasonlóság = unalom?

A kutatás adatai szerint azok a nők, akik önmagukat vonzónak tartották, általában gazdag vagy magas társadalmi osztályba tartozó férfit kerestek maguknak. És fordítva: azok a férfiak, akik sikeresnek érezték magukat, többnyire előnyös külsejű hölgyekre vágytak.

Paula Hall házassági tanácsadó csak félig ért egyet ezzel az elmélettel. Hall szerint természetesen nagyon fontos, hogy a partnereknek azonos erkölcsi felfogásuk legyen az életről. Bármely kapcsolat tönkremehet, ha a felek nem ugyanazon értékeket tartják fontosnak – vallja a házassági tanácsadó.

Ennek ellenére sok embert mágnesként vonzanak a tőle különböző személyiségek, legtöbbször azért hogy eltanulják a módját, hogy hogyan lehetnek ők is olyanok.
A legbiztosabb egy olyan valakit találni, aki minden értelemben hasonló hozzád, de ez viszont egy kicsit unalmas is. Akárhogyis nézzük, a változatosság gyönyörködtet – teszi hozzá Hall.

És ti összeilletek a pároddal? Teszteld le itt!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS