2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Befogadták a WC-ben túlélő újszülöttet

Szin Péter 2003. július 09. 15:27, utolsó frissítés: 15:27

#b#Nyolc órát bírt ki#/b# a kertvégi pöcegödörben egy krajovai csecsemő, akit édesanyja így próbált elpusztítani. A család a szegénységre hivatkozva nem vállalja a gyermek felnevelését.


Egy születése után félredobott csecsemő nyolc órán keresztül tartott ki, miközben édesanyja a szülés miatti súlyos vérveszteségbe belehalt. Az anya a gyermekét rögtön a szülés után kertje végében álló pöcegödör-vécébe dobta. Az újszülöttre úgy bukkantak rá, hogy két papírtamponnal volt betömve a szája. A kisgyermeket jelenleg is orvosi felügyelet mellett ápolják.

Az eset július elején történt Krajován. A 36 éves Maria C. otthon, orvosi felügyelet nélkül szült, és a párnahuzatba és egy zsákba burkolt gyermekre egy kövekkel teli zsákot is hajított. Mivelhogy rögvest a szülés után túlzottan megerőltette magát a nyomok eltüntetésével, hirtelen nagyon rosszul lett, így a mentő a Dolj megyei kórház sürgősségi osztályára szállította. Itt hunyt el a vérveszteség miatt.

Flavius Cristea, a Dolj-i ügyéség kriminalisztikai szakértője azt közölte a Rompres hírügynökséggel, hogy a csecsemőt ásóval, lapáttal szabadították ki, és valószínűleg azért élte túl az esetet, mert az újszülötteknek nagyon kicsi a levegő-szükségletük.

Maria C. munkanélküli, még három gyermeket nevelt: egy 12 és egy 14 éves fiút és 11 éves húgukat, akit születésekor a fentiekhez hasonló módon, szintén meg akart ölni, de egy lelkész megmentette. Maria férje, Marin C. 42 éves és egész nap dolgozik. Elmondása szerint azért nem volt tudomása arról, hogy felesége terhes, mert a nő mindig azt hangoztatta, csak rostdaganatos.


Románia Európa legszegényebbje

A férfi azt is kijelentette, több mint valószínű, hogy semmi szín alatt nem fogja – ha majd a gyermek megerősödik – a kórházból hazavinni a túlélő újszülöttet, mert nincs semmi pénze felnevelésére. (Azóta a híradások szerint egy család örökbefogadta a gyermeket, miután a róla szóló híranyagot látták az egyik tévéadón.) Egy friss felmérés azt bizonyítja, Romániában élnek a földrész legszegényebb, legkevesebb pénzből élő polgárai.A német Consdata Marketing és az osztrák RegioData intézetek összesítése szerint ezért az európai országok között Romániában a legkisebb a vásárlóerő. A földrészen Svájcban a legmagasabb ez a statisztikai mutató, amely ott 12-szeresen haladja meg a romániai értéket. Ha Európa 29 országának és 279 régiójának átlag-vásárlóértékét 100-ban állapítjuk meg, akkor ez a mutató Svájcban 196-on, Romániában pedig a 16-os értéken áll. A régiók szerinti toplistán Zürich környéke áll az első helyen, ezt London, Luxemburg és Olso követi.

Az utolsó helyen romániai és bulgáriai megyék, régiók állnak, például 13,4-es értékkel Románia északkeleti, moldvai vidéke. Ugyanakkor a déli szomszédország több összesítésben is 10-15 szinttel áll előnyösebb helyen Romániánál. Például az ENSZ Human Development Indexében, amely az állampolgárok átlagéletkorának hossza, az oktatás színvonala és az egy főre eső jövedelem szerint sorol be szerte a világon 175 országot, Bulgária a tavalyi 62. helyről idénre az 57.-re lépett elő. Románia a 72. helyen áll.

Ez a besorolás Bulgáriát a közepesen fejlett országok közé sorolja, míg az első helyeken Norvégia, Izland és Svédország áll. Egyébként az Európai Unióhoz jövőre csatlakozó országok vásárlóereje látványosan nő: ebben a tíz országban olyan régiók is kifejlődtek, ahol nagyobb a vásárlóerő, mint egyes EU-tagok tartományaiban.

Prágát a vásárlóerő-listán 56-ra értékelték, ez azt jelenti, hogy a cseh főváros polgárai 29 különböző uniós régió lakosainál jobban élnek. A vásárlóerő szempontjából Szlovénia áll a legjobban a két csatlakozni készülő ország közül: a volt jugoszláv tagköztársaság értéke 74, megelőzve ezzel Csehországot (56), Magyarországot (36), Lengyelországot és Észtországot (34-34).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS