2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit tanulnak majd az előkészítő osztályokban?

2012. március 19. 16:40, utolsó frissítés: 16:47

A nulladik osztály az óvodai előkészítő csoportok rövid programjához fog hasonlítani, de arról még nem mindenkit sikerült meggyőzni, hogy miért is lesz jobb, ha tanító tartja az órákat.


Nagyjából az óvodai és napközi előkészítő csoportok rövidített programjához hasonlóan kell elképzelni az idén szeptembertől bevezetésre kerülő előkészítő osztályokat - jelentette ki kérdésünkre Ferencz S. Alpár Hargita megye főtanfelügyelője. Ezzel a megkérdezett tanítók többsége is egyetért, de arról már megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyiben segíti a gyerekeket. Jelenleg mégis az tűnik a legnagyobb problémának, hogy egyelőre nem tudják, milyen feladatokkal kell majd megbirkózzanak.


A szociális és a kommunikációs készségeket fogják fejleszteni.

A tanügyminisztérium honalapján megjelent, előkészítő osztályok oktatására vonatkozó tanterv szerint hatékonyabbá szeretnék tenni a tanítók alapozó munkáját, meg szeretnék előzni a korai tanulási kudarcok kialakulását és segíteni akarják a tanulók képességeiben mutatkozó különbségek kezelését. Ezekre az előnyökre hívta fel a figyelmet Farkas Emese, a vargyasi Borbáth Károly Általános Iskola tanítónője is.

"Nem írni olvasni akarom megtanítani a gyereket az előkészítőben, hanem felkészíteni az első osztályra, hogy tudjam, honnan kell folytassam. Az előkészítő év segíti az összeszokást a gyerekekkel. Én is meg kell ismerjem őket, ők is engem, hogy amire az első osztályban az írásra és az olvasásra kerülne a sor, már ne ezzel töltsük az időt. Ha jobban megismerhetem a gyerekeket, hogy kitől mit várhatok el, könnyeben is tudom segíteni. A mostani rendszer szerint az első osztály nagyjából azzal telik, hogy megszokjuk egymást. Első osztály elején nem tudunk olyan órákat tartani, mint például második osztályban, mert egy áthajlási, átszokási időszaknak el kell telnie" - mondta el a tanítónő.Molnár Zoltán, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum tanítója a Transindexnek adott nyilatkozatában elsősorban a jelenlegi bizonytalan helyzetre hívta fel a figyelmet: "Egyelőre, a papírok alapján, az előkészítő csoport iskolai köntösbe öltöztetésének tűnik az újítás, de majd minden a gyakorlatban fog eldőlni szeptemberben, amikor elkezdődik az iskola.

Az elképzelések szerint az előkészítő osztály számára kialakított külön tanteremben, iskolai keretek között, de lazábban, szabadabban, több játékot megengedve képzelhető el. A tanítás reggel nyolctól kezdődne, és naponta négy-öt 50 perces órát tartanának. A gyerekek figyelmének a folyamatos fenntartása érdekében valószínűleg gyakoribbak lesznek az interaktív feladatok, amibe még akár egy laza torna is belefér.

Az előkészítő osztályosok számára nem nyomtatnak tankönyvet, illetve nem kell házi feladatot sem oldjanak. Az értékelés írásban, az előkészítő év végén történik. Így nagyobb szabadságuk van a tanítóknak annak meghatározásában, hogy mit fognak tanítani a gyerekeknek. A tanrend egyelőre még nem teljesen végleges, kialakítása folyamatban van.Masnikötés, szappan-forgatás, eseményeket ábrázoló képek rendezése egy mese alapján, Legó kockákból építeni, gyurmázni vagy népdalokat énekelni - ehhez hasonló faladatokat javasol a tanügyminisztérium az előkészítő osztályosok számára a tanrendben. Olyan alapkompetenciákat szeretnének ezzel erősíteni, fejleszteni, mint a szóbeli közlés megértése, szóbeli kifejezőképesség, írott szöveg megértése, az írásbeli kifejezőképesség, alapvető motoros képességek fejlesztése vagy társadalmi szabályok megismerése.

A tanítók egyelőre még nem jutottak konszenzusra a "játszva tanulás" lehetőségeiről. Molnár Zoltán szerint a tanítók nem tudnak majd óvodai hangulatot teremteni, egy óvónőnek ebben komolyabb tapasztalata van. Emellett pedig a tanítók nagyobb szabadsága sem feltétlen jó, mivel nem lesznek tankönyvek, a tanítók ezért sokkal többet kell készüljenek.

Farkas Emese elmondása szerint viszont a mostani rendszer első osztálya szinte végig azzal telik, hogy történeteket találnak ki "betűország elfoglalásáról". Az előkészítő osztály bevezetésével a játékos, átmeneti időszakot áthidalnák. Az első osztály így már konkrétan a betűk, az írás, a számok tanulására koncentrálna. A tankönyvet eddig is inkább csak mankóként használták, a tanítóknak eddig is csak a tanügyminisztérium által meghatározott célokat kellett teljesítenie. Ezeket pedig a minisztérium az első és második osztállyal összevonva meghatározta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS