2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Zoltán: Romániában nincs vetélytársam, és ez nem jó

kérdezett: Gál László 2012. február 07. 16:58, utolsó frissítés: 2012. február 08. 10:09

Négyfordulatosat még nem ugrott, de anélkül is élete legjobb eredményét érte el a műkorcsolya EB-n. Pljuscsenko megközelíthetetlen, Tomas Verner a legjobb arc, Jagugyin a kedvenc.


Január 22. és 29. között szervezték meg az idei Műkorcsolya- és Jégtánc Európa-bajnokságot az angliai Sheffieldben. A férfiak versenyében karrierje legmagasabb pontszámával a tizennegyedik helyen végzett a csíkszeredai Kelemen Zoltán. A versenyről, és a további terveiről is kérdeztük.

Hogyan értékeled a tizennegyedik helyet?

A tizennegyedik hely az eddigi legjobb eredmény, amit elértem, és reménykedem, hogy jövőre még ennél is jobban szerepelek. Persze ehhez szükséges egy minimális kondíció, hogy tudjak edzeni. Jelenleg Romániában csak Brassóban van edzésre alkalmas jégpálya, amelyen a versenyekre készülhetek, de ez elég drága. Abban reménykedem, hogy a szövetség tovább is fizeti majd a felkészüléseimet. Ez lenne nekem a legfontosabb, hogy edzeni tudjak, és ezáltal jobb eredményt érjek el.

Az idei szezonom is túl későn, augusztus végén kezdődött. Egy műkorcsolyázónak a szezon július elején, legkésőbb július közepén el kell kezdődjön. Szerencsémre, össze tudtam most magam szedni. Abban reménykedem, hogy ennél már csak jobb lesz, bár ez elég bajos, mert a szövetségnek nem nagyon van pénze.
A legtöbb pontot is most kaptad a korcsolyázásodra ...

Igen, ez az első év, amikor két tripla axelt is ugrottam a szabadprogramban. Az axel nagyon nehéz, sok pontot ér, és azzal, hogy most sikerült kétszer is végrehajtanom, sokat emeltem az összpontszámomon. Minden ugrásnak, minden forgásnak és lépéssornak megvan a pontszáma, és minél nehezebb az elem, annál több pontot ér. A technikai elemeken kívül még számít a művészi előadásmód is: a koreográfia, az ugrások és forgások előtti kötőelemek. Nem jó, ha csak koszorúzok vagy két lábon korcsolyázok. Nagyon sokat számít az előadásmód, hogy a zenével összhangban legyek.

A 2010-es szezon óta egy látványos javulás figyelhető meg az eredményeidben, akkor ugye tizenkilencedik lettél a tallini Európa Bajnokságon, addig a legjobb eredményed egy harminckettedik hely volt. Minek tudható be ez a javulás?

Szerintem annak, hogy addigra sikerült elég tapasztalatot összegyűjtenem a nehéz ugrásokban. 4-5 évvel azelőtt kezdtem el őket csinálni, és akkorra érett be a sok verseny, amelyen részt vettem, és tanultam belőlük.

Elmeséled, milyen volt résztvenni az EB-n? Mivel telik egy napod?

Sheffieldben, Angliában tartották most az Európa Bajnokságot. Egyáltalán nem volt szép idő. Az EB előtti szombaton értünk oda, hétfőn egy előválogatón kellett részt vegyek, mert nem voltam direkt kvalifikálva a versenyre. Ott a második lettem Jevgenyij Pljuscsenko mögött. Csütörtökön délben futottuk rövidprogramot. Addig nem tudtunk sehol szétnézni, mert esett az eső. Ezen kívül még edzésekre is kellett menjek, ezért fáradt is voltam. A rövidprogramban a tizenötödik lettem, ezzel kvalifikáltam magam a szabadkorcsolyázásra. Szombaton délben kezdődött a szabadprogram, azon tizennegyedik helyen végeztem. Nagyon örültem neki.

Szombaton, amikor a szabadprogramot is futottam, reggel fél hatkor keltem, mert fél héttől már edzésre kellett mennem. Utána már nem tudtam pihenni, mert tizenegy órakor kezdődött a verseny. Megnéztem mindenik vetélytársamat, majd még az utánunk következő lányokat is.Ilyenkor minden versenyző együtt van? Van lehetőséged kapcsolatba lépni a sztárokkal?

Mindannyian egy szállodában lakunk, tehát találkozhatunk. Csak annyi, hogy a fiúknak, a lányoknak, a táncosoknak és a párosoknak is megvan a saját programjuk, hogy kinek mikor hová kell mennie és hol kell edzenie. Verseny előtt maximum hatos csoportokat alakítanak ki, s a csoport tagjai egyszerre edzenek. Most például az előválogató előtt országnév szerint osztottak be, s én így Pljuscsenkoval edzettem együtt.

Ki a példaképed? A jelenlegiek közöl van olyan, akire felnézel? Milyen a viszonyod a társaiddal?

Amióta korcsolyázom, olyan öt-hat éves korom óta Alekszej Jagugyin a kedvencem, és ő is fog maradni. A jelenlegiek között nincs kedvencem. A legjobb arc, akivel találkoztam, Tomas Verner, ő egy cseh műkorcsolyázó. Rendes, barátságos, mindent meg lehet vele beszélni. A legkevésbé megközelíthető korcsolyázók Pljuscsenko és Brian Joubert.

Egy interjúdban azt olvastam, hogy a tripla axel a kedvenc ugrásod. Miért pont ez, hiszen köztudott, hogy a legnehezebb?

Mert ezt tanultam meg a legkésőbben, ezzel kellett a legtöbb időt foglalkoznom. Mert nagyon egyben kell lenned, hogy végre tudd hajtani, mert könnyen el lehet rontani: jó korcsolyázót is láttam már hibázni. A tripla axel tulajdonképpen három és fél fordulat, míg a többi tripla ugrás ténylegesen három fordulat.

Négyfordulatosat már ugrottál?

Már próbáltam ugrani, de tisztán még nem sikerült végrehajtani. Nem olyan, amilyennek lennie kéne. Remélem, a következő szezonra már meglesz, mert nagyon fontos lenne, hogy meg tudjam csinálni, ha benne akarok lenni az első tízben. A négyfordulatos ugrást viszont versenyek közben nem lehet gyakorolni, mert nagy az esés, a sérülés kockázata. Ezért inkább hagyjuk, versenyek közben nem gyakorlom, s majd a szezon után ismét elkezdünk dolgozni rajta.Öt éve sorozatban te vagy Románia legjobb férfi műkorcsolyázója. Hogyan éled meg azt, hogy lényegében nincs vetélytársad?

Romániában nincsen konkurenciám, és ez nem a legjobb. Nagyon nehéz haladni, amikor nincs egy nálad jobb, vagy egy legalább olyan jó, mint te, mert nincs aki jobb eredményre sarkalljon, nem húzzuk egymást a jobb eredmény felé. Egészen más helyzet Romániát képviselni a versenyeken, mint amikor Amerikának, Oroszországnak vagy Japánnak versenyzel.

A márciusi világbajnokságra milyen célokkal mész?

A döntőbe, a legjobb huszonnégy versenyző közé szeretnék bekerülni. Ez egy reális cél, nem álmodozás. Egyértelműen megvan rá az esélyem, hogy elérjem. Ha megcsinálom azt, amit tudok, akkor benne kell lennem az első huszonnégyben.

Milyen távlati céljaid vannak? Meddig szeretnéd még folytatni?

Szerintem az utolsó versenyem 2014-ben a Szocsi Téli Olimpia lesz. Úgy gondoltam el, hogy ott fejezem be a műkorcsolyázó karrierem, ha addig minden rendben megy. Helyezés szempontjából ott is a döntő a cél: ha bekerülök a legjobb huszonnégy versenyző közé, elégedett leszek. Abban reménykedem, hogy addig egészségesen tudok korcsolyázni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS