2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Azt a kilátóját! A Székely Ektivitit teszteltük

2012. február 01. 14:51, utolsó frissítés: 16:18

A játékot azért találták ki, mert az eredeti változatban túl sok ismeretlen kifejezés szerepelt. De ebben még több van. Székely, mezőségi és partiumi játékosok próbáltak szerencsét.


Bő egy évvel ezelőtt jelent meg, tavaly már találkozhattunk vele különböző vásárokon, és fokozatosan egyre népszerűbb lett. Antal András és néhány barátja azért fejlesztették ki a játékot, mert a Magyarországon is használatban lévő változatban sok olyan kifejezést találtak, aminek nem voltak tisztában a jelentésével - ezért a székely tájszólásban használatos kifejezésekkel, fogalmakkal, szólásokkal cserélték ki azokat. A Székely Ektivitit teszteltük, amely talán

inkább kuriózum, mint izgalmas társasjáték.

Az alapkoncepció nem változott, a játékmenet viszont igen. Továbbra is csapatokba rendeződve kell kitalálni, mit mutogat, rajzol vagy magyaráz a társunk, viszont már nem a kártyák súlyozása szerint lehet előre haladni, hanem a dobókockával döntjük el, hányat léphetünk. Az eredeti activityvel ellentétben, itt fontosabb szerepe van a szerencsének, mint a kreativitásnak és az ügyességnek. Nyílt kör, amikor az ellenfél csapata is kitalálhatja a feladványt, akkor van, ha hatost dobtunk.
Ennek a dobókockás rendszernek a hátránya, hogy viszonylag gyorsan nagy különbségek alakulhatnak ki. Elég csupán kétszer ötöst vagy hatost dobni, míg az ellenfélnek ez nem jön össze, és máris jelentős előnyünk van. Az összesen harminc mezős pályán, ha már sikerül az egyik csapatnak legalább tíz mezővel megelőzni a másikat, szinte biztos a győzelme - fordítani alig van lehetőség.

A szabályok nem határozzák meg, hogy mennyi idő van egy feladvány megfejtésére, azt mindenki a saját igényei és ügyessége szerint alakíthatja. Ezért a standard aktivityben megszokott homokóra sem tartozik a készlethez. Nekünk a másfél perc tűnt ideálisnak, annyi alatt szinte minden feladványt sikerült kitalálni. Amikor egy perces időkerettel játszottunk, az nem mindig volt elég, a két percet pedig ritkán használtuk ki. Viszont ezt érdemes mindenkinek saját magának kitapasztalnia. A játékidő ennek függvényében sem változik lényegesen, fél óra alatt teljesíthető a pálya.
Kurva szilva és Azt a kilátóját!

típusú megfejtés-próbálkozások a származási helytől függetlenül felbukkantak (az előbbi a bingyó szilva, utóbbi Azt a hédervárát! helyett). A játék tesztelésnél székelyek, partiumiak és mezőségiek egyaránt részt vettek, de nem jelentett lényeges előnyt az, ha valaki székely. Egyrészt van szómagyarázat, ami többé-kevésbé sikeresen használható, másrészt olyan székely szavak is bekerültek, amelyeket manapság még Székelyföldön is csak nagyon kevesen használnak, vagy nem ebben a formában használnak.

A játékhoz csatolt székely-magyar „szótár” hiányossága, hogy nem minden kifejezésre található benne magyarázat, illetve a meglévők közül sem ad mindegyik egyértelmű felvilágosítást. Részben pedig székelyeknek is lutri az ektiviti, mert a székely nyelvjárás különböző változataiban eltérően ejtenek ki egyes szavakat, így csak találgatni lehet, hátha sikerül. Háromszéken vagy Erdővidéken például a derget inkább dörget, a lűtő pedig inkább lejtő.

A székely szavak körülírásával még egyértelműen nincs sok probléma, egy-két kivételtől eltekintve mindegyiket viszonylag egyszerűen el lehet úgy magyarázni, hogy bárki megértse. Elmutogatni a feladványokat már egy fokkal nehezebb. Egyszerűen olyan kifejezések is bekerültek ebbe a kategóriába, mint a jól elsupákol vagy a helyből hülye, amelyeket nagyon nehéz egyértelműen megmutatni, inkább már szerencse kérdése, hogy a csapat egyik tagja kimondja-e azt. A rajzolás pedig szinte mindig lutri, még a standard activity esetében is, nem csak a székely változatnál.
Szerinted mi az ábra megfejtése?

A második játéknál az ektiviti egyértelműen veszít a varázsából. Az egész kitalálósdi arra szorítkozik, hogy ki emlékszik pontosabban a korábbi feladványra, és mikor mondja ki már végre a megfejtést. Két játék között legalább másfél-két hétnek mindenképp el kell telnie ahhoz, hogy újként hasson. Egy-egy furcsább szó pedig ennél tovább is megmarad az emlékezetünkben.
Játékosok száma: minimum 4
Hány éves kortól: 16 éven felülieknek
Játékidő: nagyjából 25-30 perc
Nehézség: vannak
Dizájn: közhelyes és kidolgozatlan
Értékelés: 7 (mert először jókat lehet nevetni)
Újrajátszhatóság: másodszorra már nem olyan vicces
Ára: 55 lej

(a helyes megfejtés itt: féregüttető )

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS