2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az öt legtutibb dolog Szatmárnémetiben

szerk. 2012. január 31. 14:37, utolsó frissítés: 2012. február 01. 10:27

A jelek szerint inkább csak a szép emlékeikkel rendezik be élhetővé városukat a megkérdezett szatmáriak, az utóbbi évek értékei nem tűnnek fel a topban.


Sorozatot indítottunk arról, mi az, ami igazán szeretni való városainkban. Sorra vesszük az erdélyi városokat, és megpróbáltuk beazonosítani azt az öt fontos (vagy éppenséggel jelentéktelennek tűnő) dolgot, ami miatt az ott lakók úgy érzik, érdemes ott élni, és nem azonnal elhúzni Budapestre. Akiket már kikérdeztünk: Nagyvárad, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, Gyergyószentmiklós és Nagybánya.

Aztán majd’ a szívünkhöz kaptunk, amikor megjelent a Szatmárnémetiről szóló imázsfilm – ha minden pozitívumot elmondanak benne a városról, mi marad a mi topunkba? Sajnos, a film megmaradt a hatalmas közhelyek szintjén, a készítők bőven hagytak felderíteni valót másoknak is. De volt már nálunk is nem szokványos szatmári városismertető, ahol sok helyi kuriózumra fény derült.

A sorozat indításakor többek között a pechükre a "Szatmárnémeti, én így szeretlek" szlogennel nyomuló Szatmári srácokat is megkértük, segítsenek a lista összeállításában, akiknek a válasza erre a blogjukban generált valóságos „kommentcunami” volt.

>> Szatmárnémeti adatlapja az Adatbank.ro-n


Terepismeretük elvitathatatlan, így nem is kételkedtünk az általuk levont következtetésben sem, miszerint az utóbbi években termelődött szatmári „értékek” egyáltalán nem szerepelnek a válaszokban, pl. nyoma sincs a hiperdrága Városi Sportklubnak vagy a frissebb rendezvényeknek. A jelek szerint vagy túl sokat nosztalgiáznak a szatmáriak, vagy az utóbbi időben tényleg nem történt sok minden, ami az otthonosságérzésüket szolgálná. Tény, hogy a blogjuk olvasói zömében a 25-38-as korosztályból kerülnek ki.

A válaszadók többsége nosztalgikusan közelített a kérdéshez, leginkább emlékeiből kereste elő az öt, számára legértékesebb szatmárikumot. Ezek többsége már csak részben vagy egyáltalán nem is létezik – így aztán sajnos nem is nagyon kerülhetett be a toplistánkba. És lokálpatriotizmus ide vagy oda, akadt olyan is, aki azt mondta, hogy jelenleg "csakazértis" él Szatmárnémetiben.

És íme a szatmárnémeti top5:

1. A régi városközpont a Pannónia szállóval: mert valóban ez a város legszebb része, amelyre büszkék lehetnek a szatmáriak, és ahol sok műemlékké nyilvánított épület található. Azt üzenik, hogy 100-150 évvel ezelőtt élt itt jó néhány olyan ember, akik szívükön viselték a város sorsát és tettek is azért, hogy a város modernebb, szebb legyen. Sajnos jelenleg a régi városközpont hangulata már nem a régi, túlzsúfolt a közlekedés, a járdát kocsmák, bódék foglalják el. Az épületek állapota is nagyon leromlott.

>> Szatmárnémeti műemlékek a Lexikon.ro-n
2. A Szamos-part a strand régi részével: (a töltés és a Szamos között), gyerekkori játszások, fürdőzések, horgász- és egyéb kalandok helyszíne. Ma a sportolás, kikapcsolódás egyik lehetősége, itt van a városi emberhez legközelebb a természet. A régi strand mára már csak romhalmaz, a folyópart városi szakasza pedig jelenleg teljesen kihasználatlan. A Szamos folyó vízminősége sokat javult ugyan az utóbbi években, de fürdésre alkalmas hely sehol nincs kialakítva, a folyópart városi szakasza teljesen kihasználatlan.
3. A Kossuth-kert a felújított Közfürdővel: egy olyan zöldövezet, amelyet valóban ki tudnak használni a lakosok. Van hely, ahol a gyermekek játszani tudnak, rendezvények szervezésére is alkalmas, itt tartják meg pl. a Partiumi Magyar Napokat.
4. Németi csendes kis utcái: ahol a kertes házak között hangulatos sétákat lehetett tenni, jókat kerékpározni. A fasorokkal, zöldövezetekkel és virágágyásokkal szegélyezett csendes, hangulatos utcák találhatók itt.

5. Szatmárnémeti tavai: elsősorban a Kubik, illetve a Pescăruş és a Zöld Víz (közvetlenül a Pescăruş mellett, az Udvari úton). Ezek mutatják, hogy Szatmárnémeti valaha a „vizek városa” volt: a Szamos elhagyott vagy levágott medrei körülölelték a régi városrészt, majd a 19. századi fellendüléskor számos agyag- es kavicsbánya járult hozzá új vízfelületek létrejöttéhez. A Zöld Víz már megszűnt, mivel bevásárlóközpontot és lakóparkot akarnak helyette (a Pescăruş helyett is), és a Kubik egy része is feltöltés alatt áll, szintén lakópark építés céljával.
Futottak még

Szerinted melyik a legtutibb?

A kedvenc helyek között a már nem működő, kb. 20 négyzetméteres sötét lyuk, a "kis-Jäger" vezet, amely a Kölcsey mellett bújt meg valamikor, és ahol a mostani szatmári elit emelgette az 1 literes söröskorsókat és hallgatta a Doors-t. Az épületek közül kiemelhető még a Tűzoltótorony, illetve a Kölcsey Ferenc Főgimnázium (régi épülete), amelyhez mindenkit fűz valamilyen kedves emlék. Rendezvények közül elsősorban a régi városnapokat (amikor még a régi központban tartották), a Rockfesztivált emlegetik a megkérdezettek, de a Kölcseys véndiáktalálkozó is sokszor szóba jött. Ízek terén holtversenyben a Margó néni (Hello Margot) gyorskajái, a Cica bár házias ízei és a Jäger pince szalmakrumplija, illetve szűretlen söre vezeti a szatmári értékek sorát.
A szatmárnémeti emberek, akik mindig kedvesek, mindig és mindenhol van idejük egy beszélgetésre, és szívükön viselik a város sorsát. Az Északi Színház, pontosabban a színészek és az előadások, egyike azon kevés dolognak, amelyik többek szerint a mai napig csúcsformában van. A színház épületéről már nem mondható el ugyanez, az állapota folyamatosan romlik, belül viszont „csodálatos az atmoszférája”. Az ócskapiac is többször szerepelt, mint vasárnap reggeli kötelező program, és a szatmári vívás is felmerült, mint az évtizedek óta legeredményesebb szatmári sportág, és ezáltal az egyik legerősebb helyi érték. És nem utolsó sorban közel van a Sárerdő is, ahol jókat lehet gombászni.


Akik válaszoltak: Boér Ádám, Gozner Gertrud, Babos Krisztina, Márk-Nagy János, a Szatmári srácok és kommentelőik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS